Enkhuizen

Cultuur en natuur in Turkije

Theo van der Jagt

Voor de eerste lezing van 2020 hebben wij gekozen voor cultuur en natuur in Turkije. De presentatie wordt gegeven door Lia Kok en Ben Bokhoven. Hé, zult u denken: zijn dat niet die mensen die ons zo verrast hebben met die prachtige presentatie over het Noorderlicht?Inderdaad zijn het dezelfde mensen, met dezelfde liefde voor de natuur en met dezelfde kwaliteit foto’s.Zij bezochten Turkije van Edine aan de westgrens tot aan de grens met Iran.

Het werd voor hen een fantas­tische reis en ze besloten om na het beleven van een zonsverduistering er vaker heen te gaan.Dat hebben ze ook gedaan, en de mooiste indrukken willen ze vanavond met ons delen. We mogen dus een aanstekelijke reisimpressie verwachten met prachtige foto’s en ongetwijfeld een mooie uitleg daarbij.De inleiders van vanavond zijn daarbij dus  niet over één nacht ijs gegaan, maar trokken meerdere jaren naar het Turkije dat hen telkens opnieuw verbaasde en hen vervolgens inspireerde om de lezing van vanavond nog meer te verfijnen. Ik nodig u uit om die verbazing te ervaren met de toppertjes van hun reizen.

We beginnen, zo vertelde Ben mij, in Edine, de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, om vervolgens met ons een kijkje te nemen bij de gerestaureerde Grieks-Romeinse overblijfselen in Efese en de meest recente opgravingen: Sagalassos. En dan richten wij ons op de overweldigende natuur van Turkije, onder andere naar vogels en het gewel­dige  plantenrijkdom van Turkije. We gaan op zoek naar de wilde orchideeën en we krijgen antwoord op vraag wat mensen doen met de orchideeën die je in luxe koffiewinkels kunt krijgen.
Als laatste onderwerp van de lezing hebben ze ‘in samenspraak met ons’ gekozen voor het sprookjes­achtige tufsteengebied van Cappadocië; een gebied dat zijn weerga in de wereld nauwelijks kent.

Welkom dus op donderdag 23 januari in ‘De Nieuwe Doelen’ in Enkhuizen. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Gratis bakje koffie/thee. Niet-leden betalen €.3,50.