Enkhuizen

Lezing  “ Wilde planten en paddenstoelen in de herfst “

Gastspreker is Jos Ketelaar, natuurfotograaf.

De herfst is een periode waarin  de natuur zich voorbereidt op de komende winter.

Tevens is het een jaargetijde die gekenmerkt wordt door nevel en mist.

Dit is het ideale moment voor de paddenstoelen die massaal in het bos in vele vormen en kleuren tevoorschijn komen. Natuurlijk de bekende vliegenzwam worden ook de minder bekende bekerzwam en aardster  besproken.Bomen en wilde planten vormen zaden om het volgende jaar wederom te kunnen bloeien. Paddenstoelen doen dit met sporen.

Wilde planten, er wordt zo vaak over gesproken; soms positief wegens hun schoonheid, soms negatief omdat ze als lastig worden ervaren op een plek die wij niet wenselijk achten. Wilde planten hebben hun eigen manier van leven en van vermeerdering. Vaak ook met een bijzondere relatie met insecten die zich hebben aangepast aan plantensoorten.

Maar ook de edelherten bereiden zich voor op het komend voorjaar, in het bos is het burelen te horen. De wilde zwijnen eten zich helemaal vol om de komende winter te kunnen overleven .

Al deze typische herfstverschijnselen komen aan de orde. Aan de hand van de vele paddenstoelen ,wilde planten en bosdieren wordt er over het verborgen leven van de herfst verteld.

De lezing wordt gehouden op donderdag 2 november 2023 in “t Middelpunt, Zesstedenweg 163 Grootebroek. Aanvang lezing 19.30  uur, zaal open om 19.00 uur. LET OP: de aanvangstijd is gewijzigd.

Bij binnenkomst krijgt u gratis een kopje koffie. Niet-leden betalen 5 euro.

Parkeren: er kan geparkeerd worden in de Sint Elisabethstraat op de verder gelegen parkeerplaats (niet op het eerste gedeelte, daar geldt een parkeerverbod) en op de parkeergelegenheid bij de Sint Johannes de Doper kerk en bij de Oude Kerk langs de Zesstedenweg.