Enkhuizen

Wat is het jammer dat Floriade nu weer negatief in de belang­stelling staat vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen. Zo ontzettend niet verdiend! Een prachtige, zes maanden durende presentatie van de Nederlandse tuinbouw waar we met z’n allen ontzettend trots op mogen zijn. Een prestatie van wereldformaat waar jarenlang door veel enthousiaste mensen aan gewerkt is en waar wij als Nederlanders mee voor de dag mogen komen. Tot stand gekomen in een moeilijke en onzekere tijd met de alles­beheersende coronapandemie. Tot enkele weken vóór de ope­ning in april was het nog steeds onzeker óf de Floriade 2022 wel open kon gaan vanwege alle restrictieve maatregelen. Gelukkig kon dit dóórgaan en was al het werk van jaren voorbereiding niet voor niets.

Het leidende thema ‘Growing Green Cities’ komt op allerlei vlakken tot uiting. Zo laten de gemeenten Amsterdam en Almere beeldend en speels zien hoe de natuur in al zijn facetten een dagelijkse rol speelt in en om de stad (paviljoen 106 bij het centrale plein). Het gehele aangrenzende urban district laat op levendige wijze zien hoe we stedelijke gebieden leefbaar en groen kunnen houden in een samenspel met de natuur. Van de internationale landenpaviljoens zijn zeker Duitsland, Qatar en de UAE, de verenigde Arabische emiraten, de moeite van een bezoek waard; de UAE presenteert op een prachtige wijze hoe praktisch omgegaan kan worden met water, zoet én zout. China presenteert een prachtig en kleurig aangelegde tuin in een setting van bamboe.

Typisch Nederlands of typisch journalistiek: alle media-aandacht richten op alles wat niet goed verloopt. Zo ontzettend jammer. Want er is juist zo héél veel te zien en te beleven.

Prachtige beplantingen met volwassen bomen en struiken, vaste planten en bollen, afgewisseld met één- en tweejarige perk­planten. Er is een veelkleurig rosarium dat momenteel in volle bloei staat. Een leuke, maar onopvallende rangschikking op alfa­bet laat zien dat we veel planten gebruiken waarvan de Latijnse naam  met  een  A, B  of  C begint. Zo  vind  je Acer, Anemone en Allium bij elkaar en staan Betula, Brunnera en Begonia broederlijk in één perk bij elkaar. Saai? Nee, zeker niet! Origineel wél. Bij elk bezoek zie je weer andere dingen. Een kleurig lint rond de gehele Floriade heen waar in alle jaargetijden planten bloeien die voor insecten en vlinders voeding bieden. Een kas vol presentaties van Nederlandse groente, fruit en sierteeltproducten en hoe ze geteeld worden. Genieten dus, óók op een minder zonnige dag. Helemaal tot rust kom je in het bestaande bos op het groene eiland waar de oudste boom je ‘vertelt’ over het ontstaan van dit bos met rabatten ná de drooglegging van de Zuiderzee. En dan zit je meteen dichtbij het tiny house waar vrijwilli­gers van Groei & Bloei uit het hele land enthousiast uitleg geven over onze landelijke vereniging en haar activiteiten.

Er is veel kleinschalige horeca verspreid over het gehele terrein, waar van een lekkere kop koffie of een exotische snack genoten kan worden, uitsluitend met pinpas of mobiele telefoon af te rekenen. Muntgeld dus lekker thuislaten.

Kortom, Floriade 2022 in Almere is een bezoek zeker waard.
Ga allemaal kijken en genieten.

Met vriendelijke groet, Adri Gillissen