Groentips & Groeninfo

De hoogste naaldboom van de wereld

 Na de oudste boom en de grootste bloem, gaat het deze keer over de hoogste naaldboom van de wereld: de Sequoia sempervirens (kustsequoia of kustmammoetboom).

De kustsequoia groeit in de smalle kuststrook van Californië langs de Stille Oceaan.

Het hoogste gekende exemplaar van de Sequoia sempervirens, genaamd Hyperion meet maar liefst 115,55 meter !

In de genoemde kuststrook in Californië is er het hele jaar door veel neerslag en is het vaak mistig. Zo kan de boom steeds voldoende water opnemen. De sequoiawouden zijn heel weelderig qua ondergroei, onder andere vele varens. Een grote biodiversiteit vind je vele tientallen meters hoog: vele plantensoorten, korstmossen, salamanders en dergelijke groeien en leven hoog in de lucht, tussen de complexe taksystemen van de sequoia's. Ze worden wel 'hangende tuinen' genoemd.

Om een idee te krijgen van de grootte van deze sequoia's zie je op de foto de 'Del Norte Titan' in het Jedediah Smith Redwoods State Park, Californië.

Deze heeft een hoogte van 93,6 meter en een stamomtrek op borsthoogte van 22,7 meter.

De naalden van de kust­sequoia lijken op die van een taxus: ze zijn vrij groot en plat, spiraalsgewijs ingeplant.

De kruin is kegelvormig, gedragen door een massieve stam met een rood­bruine, zachte bast (vandaar zijn Engelse naam coast redwood).

 De levensduur van de kustsequoia is waarschijnlijk 2500 jaar.

De soort wordt ernstig bedreigd door houtkap. Deze snelle groeier heeft rechte stammen en de kwaliteit van het hout is uitstekend. Daarom wordt deze sequoia intensief gebruikt als bouwmateriaal. Al 95% van de oorspronkelijke sequoia-oerwouden is omgezaagd. Gelukkig worden de meeste wouden nu beheerd als nationale parken, wat essentieel is voor het overleven van deze soort.

De hoogste Sequoia sempervirens van de wereld heet Hyperion, naar een Griekse mythologische figuur. Hij is maar liefst 115,55 meter hoog! Deze werd pas in augustus 2006 ontdekt in een afgelegen gedeelte van het Redwood National Park in Californië. Deze boom heeft erg veel geluk gehad: een 'clearcut' uit de jaren ?70, een bosbouwtechniek waarbij werkelijk alles omgezaagd wordt, kwam op slechts enkele honderden meters van zijn stam tot stilstand. Zo?n twee weken voordat ook deze boom door de kettingzagen zou worden geveld, werd de vallei opgenomen in het nationaal park. De Hyperion is nog vrij jong en in volle groei: 'slechts' zo'n 600 jaar oud, op een kwart dus van zijn levensduur. Van deze reuzen wordt de precieze locatie angstvallig geheim gehouden om een volkstoeloop te vermijden. Dit zou namelijk het fragiele ecosysteem van het woud kunnen schaden en rechtstreeks gevolgen hebben voor de boom. In het verleden liep het al slecht af met hoge bomen die te populair werden.

 In België en Nederland groeien enkele kustsequoia's. Deze bomen (en zéker de jonge exemplaren) zijn nogal gevoelig voor vorst en het is in onze streken te droog. De dikste Belgische boom heeft een stamomtrek van slechts 3,5 m en staat in het arboretum van Tervuren, waar een grote groep werd aangeplant. De meeste exemplaren zijn daar ondertussen gestorven. In de plantentuin van de Universiteit van Gent staat een mooi, driestammig exemplaar, die het wel goed doet. In het Arboretum Trompenburg in Rotterdam staat er een van 27,5 meter hoog.

Marja Hubbers

Bronnen: internet

 

 

meer

17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar