Groentips & Groeninfo

De bloem van Amorphophallus titanum kan tot twee meter zeventig hoog worden en een middellijn van ruim anderhalve meter krijgen. Centraal in de bloem staat een knop, een vlezige bloemkolf, die ver boven het schutblad uitsteekt. De kolf verspreidt een doordringende geur van rotte vis. Dit trekt insecten van heinde en ver aan. Zij kunnen de geur van kilometers ver op­merken. Insecten zijn van belang om de bloem te bevruchten. Aan de vlezige kolf ontleend Amorphophallus titanum zijn naam, die letter­lijk vertaald misvormde reuzenpenis betekent. Aan de basis van de kale kolf staan massa's mannelijke bloemen en iets lager talrijke vrouwelijke.

Amorphophallus titanum komt voor in tro­pische gebieden, bijvoorbeeld op Sumatra. De Leidse Hortus bezit een exemplaar, die om de paar jaar bloeit en veel bezoekers trekt. Afgelopen augustus bloeide een exemplaar in de Plantentuin van Meise in België. De Amor­phophallus titanum wordt vaak benoemd als de grootste bloem ter wereld. Maar, omdat de Amorphophallus titanum uit vele kleine bloemetjes bestaat, gaat de titel  "grootste bloem" echter naar de Rafflesia arnoldii. Wetenschappers hebber er jaren over  gedaan om de  plant in de juiste botanische familie te plaatsen.

Via moleculair onderzoek hebben wetenschappers van Harvard University in 2007 ontdekt dat de plant behoort tot de Euphorbiaceae; de wolfsmelkfamilie! De plant was zo moeilijk te klasseren, omdat hij in feite alleen bestaat uit de enorme bloem. Hij heeft geen wortels, bladeren of stengels, maar wel draadachtige weefselstrengen die zich door de lianen weven. Bij gebrek aan bladgroen om energie uit zonlicht te halen, para­siteert hij op die lianen. Rafflesia arnoldii komt alleen voor in de regen­wouden op Sumatra en Borneo. De overdreven bloem komt om de paar jaar tevoorschijn als het tijd is voor voortplanting. De bloeiende bloem kan wel een meter in doorsnee zijn en is roodbruin/wit gespikkeld. Deze verspreidt een enorme stank als rot­tend vlees. De stank trekt aasvliegen aan, die de bloem bestuiven. Op dit punt lijkt hij op zijn ?rivaal?. Het organisme wordt slechts weinig aangetroffen en de bloei zelden gezien. De bloem doet er maanden over om zich te ontwikkelen en bloeit dan slechts enkele dagen. De soort wordt bedreigd, omdat de primaire tropische bossen op Borneo en Sumatra in hoog tempo verdwijnen.

Marja Hubbers

 

 

 

 

 

  

meer
Rafflesia Arnoldinii
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen