Groentips & Groeninfo

De kleinste bloem van de wereld.

De kleinste bloem van de wereld is de Wolffia globosa den Hartog & van der Plas. ‘Wolffia’ naar Johan Friedrich Wolff (1778-1806), Duits botanist en natuurkundige. De afmeting van de bloem is slechts 0,4 tot 0,9 millimeter!

Ondanks de kleine afmetingen is de bloem op drie gebieden een wereldkampioen: de kleinste bloem, de kleinste plant die bloeit en de plant met de kleinste vruchten. Waar een klein plantje groot in kan zijn… En dan is het ook nog zeer zeldzaam dat deze plant bloeit.

Het betreft kroosvegetatie en behoort tot de Aronskelkfamilie (Araceae), hoewel in sommige classificaties deze plant wordt ingedeeld bij de familie van de eenzaadlobbigen (Lemnaceae). Kroosvegetaties zijn te vinden in voedselrijke, stilstaande en ondiepe wateren met een bodem die rijk is aan organisch materiaal. W. globosa komt niet in Nederland voor. Wel zien wij hier de Wolffia arrhiza (wortelloos kroos).

Kroossoorten kennen voornamelijk vegetatieve voortplanting, maar kunnen in principe bloeien.
Over de wijze van bestuiving is weinig bekend.
Deze kan mogelijk plaatsvinden via wind en water, of via insecten.
De Wolffia globosa den Hartog & van der Plas wordt aangetroffen op rustige beken of plassen, doorgaans gemengd met andere soortgenoten en andere waterplanten in Californië, Florida, Afrika, India, Zuidoost Azië, Maleisië, Filippijnen en Hawaï.

Nevenstaande In Thailand wordt het minuscule plantje gegeten.
Het wordt in grote hoeveelheden met de hand geoogst door Thaise vrouwen.
De W. globosa heet in Thailand ‘Khai-nam’, wat ‘watereieren’ betekent.
Dit omdat de Wolffia plantjes lijken op honderden, piepkleine, groene eitjes.
Ze bevatten circa 40% eiwit, ongeveer net zoveel als sojabonen.
Zoals de meeste groenten bevat ook Wolffia grote hoeveelheden aminozuren.
Daarom wordt het plantje al door vele generaties geoogst en gegeten, ook in Birma en Laos.

Marja Hubbers

 

 

Foto toont zes Wolffia soorten: 1. W. microscopica (India); 2. de kleinste W. globosa;3. W. columbiana; 4. W. brasiliensis; 5. W. borealis; 6. de in Nederland voorkomende W. arrhiza.
meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN