Groentips & Groeninfo

Het telen van Lathyrus

Lathyrus roept nostalgische gevoelens op met heerlijke geuren door het hele huis. Ja, dat is dus Lathyrus odoratus, waar deze avond onze belangstelling naar uitging. We kennen verschillende soorten:

1.  Lathyrus latifolius; de vaste vorm in wit, roze en lila. Deze bloeit het eerste  jaar niet, daarna ieder jaar.

2.  Lathyrus vernus of voorjaars Lathyrus, die in april/mei bloeit met violetblauwe bloemen. Er is ook een roze vorm.

3.  Lathyrus voor potcultuur; 30 cm hoog, bijvoorbeeld Cupid Purple en Cupid Pink (=ook L.odoratus).

4.  Lathyrus odoratus, geurend en in vele kleuren.

Zaaiadvies: Neem zaaigrond, leg de zaden in rijtjes in de zaaibak,

gewoon losjes bovenop, strooi er dan een  laagje grond overheen, water geven, een plastic zakje erover en bij 20 graden laten kiemen. Zaden die na tien dagen niet kiemen, aanvijlen. Lathyrus maakt lange verti­cale wortels, dus probeer bij het verplanten zo weinig mogelijk schade aan te richten. (Zelf zaai ik tegenwoordig in wc-rolletjes, en zet ze in het geheel in de grond. Het papier verteert.)
Zaaien rond carnaval, half februari. Half maart oppotten en 30 april in de volle grond. Een paar graden nachtvorst kunnen ze hebben.

Als zaai­lingen het derde bladpaar vormen, oppotten en bij het vierde of vijfde bladpaar de top er uit halen waardoor drie tot vier zijscheuten uit­lopen. Hierdoor krijg je langere en dikkere bloemstelen. Kwekers houden wedstrijden om de langste stelen te kweken.

De bloemen op de vaas in weinig water zetten, water met chrysal. Waarom weinig water? Omdat Lathyrus geen blad heeft, moeten de groene stelen het licht opvangen, waardoor de bloemen ademen en langer goed blijven.

Bij Lathyrus moet je wisselteelt toepassen, anders wordt de kans op Fusarium (verwelkingsziekte) groot. Als dat optreed moet je die plek vier jaar lang niet gebruiken. Zieke planten niet met wortel en grond door de tuin dragen, zo verspreid je de ziekte, dus afknippen!

Hoe telen? Palen in de grond, prikkeldraad bovenop en op de grond  en op de prikkers touw vastmaken, zo krijg je keurig  om de 10 cm draden en gelijke afstanden tussen de planten. Voor het planten de grond bemesten met koemest of 12-10-18 of 20-20-20 (verhouding N-P-K).N is stikstof, dat hebben ze nodig.

Eind mei tot  begin  juni verschijnen de eerste bloemen. Lathyrus  houdt
van gelijkmatige vochtigheid; van een plens koud water schrikt hij! Ook Lathyrus tegen een muur wil verzorgd worden.

Tip 1: Sla een stevige paal in de grond, vorm een wigwam van wilgentakken er omheen. Zet op de grond chrysantengaas, plaats je planten en zie  een  kleurige  toorts  ontstaan. Lathyrus vormt  klauwtjes die  zich hechten aan nieuwe uitlopers. Je kunt de klauwtjes eraf halen en dan met tape de planten aanbinden.

Tip 2: van 29 april tot en met 5 mei 2009 Keukenhof. In deze periode wedijveren de Lathyruskwekers met elkaar. Van 25 tot en met 28 juni 2009 is er een Lathyrustentoonstelling op Paleis Soestdijk.

Soms heb je pech en kunnen de volgende situaties ontstaan:

1. Schimmelziekten, zoals echte meeldauw; Fusarium oxysporum (ver­welkingsziekte); grauwe schimmel (Botrytis).

2. Plagen, onder andere bladluis en wortelknobbelaaltjes.

3. Virussen: Luizen brengen ook virussen over. Als je geen chemische bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken, pak dan de waterslang, je duim erop en gericht wegspuiten. ’t Helpt!

 

 

 

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST