Zo leer je nog er es wat

(Betreft de studieclub van Groei & Bloei)

P. Groot

Als je je vrijwillig opgeeft als journalist-reporter voor ons eigen regionaal orgaan van Groei & Bloei ‘De Convo’ heeft dat toch wat gevolgen. Mijn eerste mis­rekening is dat ik dacht het minder druk te gaan krij­gen, nu ik mijn bedrijf had verkocht. Hoe ik het klaar krijg weet ik niet, tot nu toe heb ik het nog steeds druk­ker, maar dat zal wel een keer veranderen. Als actieve vereniging heeft Groei & Bloei ook een door hen georganiseerde studieclub. Het verzoek aan mij om daar iets over te schrijven hield automatisch in dat ik dus ook zo een bijeenkomst bij moest gaan wonen. Dat was dus een beetje terug in de schoolbanken.

In ieder geval is het zo dat de leden van de studieclub allemaal best wel makke schaapjes zijn, en daar zouden er best wat meer van in een hok kunnen. De boodschap die ik hier dus probeer te geven is, dat er meer leden bij kunnen. Ik zeg dus eigenlijk: de deur staat open voor meer en dus nieuwe leden.

U zult dan direct vragen: hoe leuk is zo iets, hoe interessant, wat stel ik me er bij voor, ‘wat doene jullie zo al?’ Ik heb het nu dus een keer meegemaakt en heb wat antwoorden voor u.
Niet zeker is dat wat de één leuk vindt, de ander ook leuk vindt; de belangstelling voor de tuin, en om af en toe wat bij te leren moet er zijn. Je moet ook wat sociaal ingesteld zijn, af en toe eens wat andersoortige mensen willen ontmoeten, en zo wat.

De groep is zo een man/vrouw of twaalf. Mogen er ook twintig worden, is dus de boodschap. Je geeft je op, dus je bent lid van het groepje, en wat gebeurt er dan? Dan kom je af en toe bij elkaar, keertje of zes in een jaar heb ik begrepen. Ze rouleren bij deze zogenoemde bijeenkomsten, dus om de beurt bij de leden thuis.

De keer die ik bijwoonde was bij Plonie Rood op de Zesstedenweg 121 te Grootebroek. Als eerste is het dan een rondje tuin, en die Plonie heeft daar best een aardig tuintje. Je komt dan ook weer op een stukje, vlak bij je eigen woonomgeving, waar je anders in je leven nooit zou komen. Beetje kijken, beetje praten. Uitgekeken en uit­gepraat, word je dan naar binnen geloodst. Koffie, koek en wat dies meer zij. Plonie deed haar stinkende best om ons te fêteren, en onze obesitas wat aan te zwengelen.

Mij was inmiddels opgevallen dat de dames wel iets in de meerderheid waren. Tot dan toe dus nog weinig studie, beetje gepraat over van alles wat langs kwam. Maar het is een studieclub, dus die behoeft een leider en een (soort van) docent. Dit bleek Klaas Dijkstra te zijn, die iedere keer weer aandacht geeft aan een ander plantenras. Deze keer had hij de roos er uit gelicht en plaatste hij die ‘In the picture’. Ik ga daar beknopt wat dingetjes van zeggen, maar niet veel. Anders denkt de lezer dat hij zich niet behoeft aan te melden, omdat ondergetekende er toch wel een verslag van gaat schrijven, en ik probeer het zo te brengen dat het best wel leuk is bij zo een clubje.

Dan die rozen. Het verhaal van Klaas was best wel interessant. Wat kleine tipjes dus van de sluier, de roos is één van die bloemen die tot de verbeelding van veel mensen spreekt, ook al in de oudheid toen er alleen nog wilde rozen waren. Figuren uit de oudheid leken er al wat mee te hebben zoals Confusius, Budda, Mohammed. Ook de geur spreekt tot de verbeelding van velen. Ook zijn er collecties rozen bekend in tuinen van vorstenhuizen, en had bijvoorbeeld Josefine, de vrouw van Napoleon, al een bekende rozencollectie. Die zou al circa 250 soorten hebben gehad. Er is veel mee veredeld. Onbekend is wie daar ooit mee begonnen is en wanneer, maar je kunt eigenlijk spreken van een wereldwijde rozenindustrie. Deels richt men zich op goede rozen voor de snijbloemenmarkt, anderen richten zich op de tuinmarkt. Van lieverlee ontstonden alle bekende soorten en groepen: trosrozen, rozen op stam, grootbloemig, vrijwel alle kleuren (alleen een echte blauwe roos is nog niet gelukt). Ze zijn sterker gemaakt door ze op onderstammen van wilde rozen te enten, doorbloeiend gemaakt, en resistenter tegen ziekten. En bij veredelaars zien we overal hetzelfde, ook al is eigenlijk alles er al, ze blijven toch doorzoeken naar nog weer beter of anders. Het is niet de bedoeling dat u zich allemaal tegelijk op gaat geven. Kees Schoon zit als een spin in het web van Groei & Bloei, en zit er klaar voor om wie dan ook op de lijst te schrijven. Tot ziens dan maar.