Activiteiten & Actueel

Slotavond tuinkeuring 2010

Pien van de Kleij

Zoals gewoonlijk was er op 19 oktober jl. veel belangstelling voor deze avond. De gezellige zaal in het Clusiuscollege te Grootebroek was vol. Om half acht opende Ad Kunst de avond en heette iedereen van harte welkom. Daarna was de beurt aan Norman Petten, voorzitter van de KMTP Groei & Bloei Enkhuizen en omstreken. De burgemeester van Andijk, mevrouw Astrid Streumer, was gevraagd om de prijzen uit te reiken aan de winnaars van de gekeurde tuinen. Bekers, getuigschriften (Gerrie Halsema heeft deze gekalligrafeerd), bollen(pakketjes), zaden en bonnen. Zij vertelde ons eerst het een en ander over haar tuin. ‘Veel tijd heeft zij er niet voor en als zij voor aan het tuinieren is, wordt zij er steeds uitgehaald door voorbij­gangers, die even gezellig met haar willen praten. Onze website vindt ze prachtig. Hulde aan Jennie Jong. De tuin bij haar ouderlijk huis bevatte grint en twee hortensia’s. De buren hadden twee kastanjebomen, soms stonden er nog afrikaantjes, gekregen van de groenteboer. Er was wel een moestuin, dus daar kan zij over meepraten. West-Friesland bevalt haar prima, vooral vanwege de ruimte en het groen.’

Daarna kreeg Ria Boon het woord om ons nog even te laten nagenieten van de stralende open-tuinendag op 26 juni jl. Zes tuinen konden worden bekeken. Eind augustus heeft de tuinkeuringscommissie met de deelnemers deze zes tuinen bezocht.

Twee ‘sfeervolle Nestuinen’ in Onderdijk. Willem en Tilly Stammes hebben daar een diepe tuin met grote borders vol vaste planten. Een reusachtige es staat hier prima. Achterin ligt een grote vijver met houten vlonders. Via stapstenen kun je de vijver over, de vijver loopt over in een moeras met varens en grassen in fijn grint. Rondom bloeiende planten. De Gingko is de blikvanger, net als de sierlijke dames, die zijn gemaakt door Tilly.

De tuin van de buren, Koos en Ally Mol, is ook zeer diep. Een parkachtige tuin. Een ruim terras achter het huis, een prachtig gazon en ook hier grote borders met veel groenblijvende struiken. Treurberk, Robinia en  Ceder met zeer fijn zacht blad zijn aandachttrekkers. Koninginnekruid en de paarse vlinderstruik bloeiden weelderig. In het midden van de tuin ligt een rond verdiept terrasje, omringd door gras. In het midden van het terras staat een bloeiende plant. Beide tuinen hebben achterin nog een grote moestuin, waarin veel pompoenen en zonnebloemen.

De ‘landschapstuin’ van Piet Groot te Andijk. Koikarpers en de schildpad leven in de grote natuurlijke vijver vol waterlelies, op de oever een eenden­kooi. In de andere vijver veel waterplanten, onder andere bloeiend blauw snoekkruid en pollen zwanenbloem.

Achter het terras liggen borders met vele rozen in bonte kleuren. Staand op het terras heb je een schitterend uitzicht op de immens grote tuin. Ver­hoogde borders vol bloeiende planten, veel wilde bloemen en grassen. Hoge geelbloeiende venkel springt er uit. Rondom de borders ligt gras. Zonder borders zou het  een  prachtig golfterrein zijn. In deze tuin  ligt een border in hartvorm, beplant met rode rozen, een liefdesode aan zijn vrouw Tonnie. Achter deze tuin ligt nog een wild bos. Een bezoeker, collega van Jos Boon, zei: ‘Een streekbos in je achtertuin, maar zonder kleefkruid.’ Het kleefkruid in Stede Broec bezorgt hem nachtmerries.

De ‘romantische’ stadstuin van mevrouw A. Blauw te Enkhuizen. Via een smal gangetje bereik je dit romantische plekje. Veel planten met witte, roze en paarse bloemen, onder andere flox, akelei, ooievaarsbekken, Phlomis en Verbena bonariensis. Terrasjes, een groene haagbeuk en stokrozen naast het kasje. Tomaten, bramen en vijgen. De clematis groeit door de sering. Een eikenbladhortensia naast een gestapeld stenen muurtje met rijtjes stenen potjes in houten kistjes. Zeer decoratief!

De ‘liefhebberstuin’ van Lia en Lou Schoenmaker in een van de smalste straatjes van Bovenkarspel is een begrip in West-Friesland. Zaaien, stekken, verpotten of vaste planten verplaatsen, Lia is altijd bezig. En deze tuin mag er dan ook zijn. Een grote vijver met vele waterlelies, goudvissen en kikker, omringd met een groot en prachtig assortiment bloeiende planten, vanaf het voorjaar tot diep in de herfst. En dat geldt voor de hele tuin. Je kan het zo gek niet bedenken, maar Lia heeft de plant. Ik woon er tegenover en het water loopt vaak in mijn mond. Lia tuiniert op kleur, alle kleuren kun je hier vinden, ieder heeft zijn eigen plek.

Verder een aantal loofbomen, onder andere (treur)berk, Geditsia, Dadel en goudiep, verder groenblijvende struiken en een wandklimop en haagbeuk. Naast het kasje ligt een moestuintje. Een groot assortiment eenjarigen en kuipplanten staan en hangen door de hele tuin. De tuin ‘achter de poort’ is echt een plaatje!

De ‘inspirerende’ tuin van de heer D. Schuitemaker en mevrouw A. Berk­hey. Een zeer diepe tuin aan het Westeinde in Enkhuizen. Het voorste deel is siertuin met terras, vijver, gazon en kleurrijke borders. De vijver wordt omringd door vrouwenmantel, kattenstaart en guldenroede. De bomen staan hier verspreid. De appelboom heeft bezoek van de clematis. De pruimenboom sprak Ria wel aan. ‘Ria zag eens pruimen hangen...’ ‘De pruimen waren heerlijk’, bekende zij ons. Daarachter ligt de bomensingel of bostuin. Een spannend gedeelte, vind ik. Het achterste deel is de pluktuin. Spetterende kleuren zie je hier in de buxusvakken. En de vazen worden creatief gevuld. Achter langs, langs de tuin, ligt een sloot; vanaf de houten vlonder heb je een prachtig uitzicht over het bedrijvige West-Friese land­schap.

Deze tuin heeft ruim 300 vaste planten, 70 heesters, struiken en bomen, verder 11 klimrozen. M’me Alfred Carriere is de favoriet en heeft bleekroze bloemen en bloeit zeer lang. Van de 13 struikrozen is de abrikooskleurige een doorbloeier.

De bollenkeuring - acht deelnemers

Vanwege een foutje door onze  fotograaf waren er geen dia’s van bollen uit 2010. Ton was te haastig én zonder bril, drukte op het verkeerde knopje en alles werd gewist, vertelde hij ons. Johan Cruijff zei eens: ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ en daar heeft Rien gebruik van gemaakt. Zijn grote passie kon hij ons laten horen en zien. Zijn hoorcollege was zeer boeiend. En Ad heeft er een schitterende fotocollage bij gemaakt. In de volgende convo wordt dit onderwerp uitvoerig behandeld.

De eerste prijs was dit jaar voor Booi Mantel te Enkhuizen. Vele tulpen staan er in het voor­jaar in zijn tuin te bloeien. De ver­wilderings­tulpjes stelen de show.Uit handen van mevrouw Astrid Streumer kreeg Booi Mantel de eerste prijs.

En Rien krijgt de microfoon.

Categorie A (tot 200 m2) - vijf deelnemers.

Mevrouw Grouwstra won de derde prijs. Zij heeft de kleinste tuin, maar ieder plekje wordt benut. Zij tuiniert graag in potten en ze is gek op kleuren. Dit jaar heb ik haar achtertuin mogen bekijken, en die was ook de moeite waard. Daar stond een schitterende Brugmansia met dubbele groen-gele bloemen. Toevallig kwam ik haar tegen, en zij vertelde mij dat deze plant nu bij Ad Kunst in de tuin staat. Zij hebben geruild; zij is nu een zeer aparte paarse Pelargonium polmatum  rijker.

Booi Mantel ontving de tweede prijs. Ook hier een prachtig assortiment pot- en kuipplanten, de Fuchsia is een van zijn favorieten. Een bloemrijke tuin en een creatieve bestrating.

De eerste prijs was voor Diana Koomen. Zij woont in de Kadijken, een nieuwbouwwijk in Enkhuizen. Vele voortuinen zijn daar betegeld, maar hier gelukkig niet. Haar tuin is onze jongste aanwinst. Diana laat haar dochtertje mee tuinieren. Zij leert haar spelenderwijs hoe alles uit zaad ontkiemt en gaat groeien en bloemen en/of vruchten geeft.

Pauze. Tijdens de pauze konden de lootjeswinnaars een prijsje halen.

Categorie B (200 tot 500 m2) - negen deelnemers.

Twee nieuwe adressen in deze categorie.

De tuin van mevrouw I. de Wit ligt in de proefpolder van Andijk. De keurders waren aangenaam verrast, ze zagen een aantrekkelijke roman­tische tuin.

De tuin van de heer C. Vahl ligt in Venhuizen. Deze tuin heeft een natuur­lijke uitstraling en meer naar achteren wordt het een formele tuin. Hij heeft een voorliefde voor cactussen, die staan zomers in de tuin rijkelijk te bloeien. Deze tuin kreeg de derde prijs. De heer C. Vahl is lid geworden van Groei & Bloei.

De tweede prijs was voor Dirk Hauwert te Bovenkarspel. Hij geniet van alles wat groeit en bloeit. Veel bijzondere gewasjes staan in zijn tuin te

Hij geniet van alles wat groeit en bloeit. Veel bijzondere gewasjes staan in zijn tuin te pronken. Een schitte­rende aardorchidee, en nog winterhard ook. Een romantisch plaatje met de burge­meester werd door Ton Boon gemaakt.

De eerste prijs gaat naar Piet Appelman te Bovenkarspel. Een prachtige iris zagen we in de kleuren blauw, paars en oranje. Drie­honderd soorten irissen heeft Nederland, te verdelen in acht groepen. Je hebt bol- en wortelstokirissen.

Categorie C (500 m2 en meer) - tien deelnemers.

De heer R. van Zelm en mevrouw N. Pronk doen dit jaar voor het eerst mee. Deze tuin ligt in Grootebroek. Een prachtig uitzicht voorbij het terras in meditarene sfeer. Een goede indeling van ornamenten, (kuip)planten en bestrating.

De vuurwerkplant staat in de tuin van Johan Oud en Anneke Bruijn te Bovenkarspel. De Dictamnus is niet makkelijk, maar Anneke en Johan kunnen er goed mee overweg. Deze plant houdt van kalkhoudende en wat droge grond en aanbidt de zon. Op een windstille avond kun je een vlammetje bij de bloem houden en door de etherische olie ontstaat er vuur­werk. De Dictamnus albus met witte wortelstok geeft een roze bloem. Wil je een witte aanschaffen dan vraag je om Dictamnus albus Albiflorus en de Purpureus is purperroze

De eerste prijs is voor Riet Heddes en Marian Doodeman te Wervershoof. Vanuit hun tuin zie je de mooiste molen van Noord-Holland, volgens Riet. Hun tuin behoort tot een van de mooiste. ‘Een echte verrassing’, zei Riet lachend, en Marian liet een diepe zucht. Zij hadden dit niet verwacht.

Supercup – zes deelnemers

De spanning begint te stijgen. Als de tuin van Bets Deen aan de beurt is, begint Rien meteen in het West-Fries. ‘Maar groôsk is Bets van Doede Deen ok. Koik, ’t poortje staat al open, kenne we zô anbelle. Bets teugen haar lievelingen: ‘Nah, je loike het hier niet zo goed te doen. Sta je niet zo bloid hier? Ik hew nog wel ’n aar plaassie hoor! Sta je liever deer, baai die Salvia? Ken hoor, den probere we dat toch gewoon.’

As Bets feest viert, is dut het resultaat. De planten gaan uit hun dak en Doede koikt gloimend toe. En Bets het de derde prois!’

De tweede prijs is voor Hennie en Kees Kool te Hoogkarspel. Een bloeiende paradijsvogelbloem staat in hun bloemrijke tuin. In ons land een kuipplant. In Zuid-Afrika, zijn thuisland, wordt deze plant door vogels bestoven. Deze plant groeit traag en bloeit als hij volwassen is. Een sneller resultaat heb je als je de plant scheurt; zaaien gaat trager, maar na jaren word je beloond. De tweede prijs is voor het paradijs van Hennie en Kees.

Mevrouw Astrid Streumer zei: ‘Wij zijn toe aan de bekers met grote oren’. Ton en Afra namen hem weer in ontvangst.

De burgemeester was zo enthousiast dat zij lid is geworden van Groei & Bloei. Zij gaat volgend jaar naar de stekjesmarkt in Wervershoof en mis­schien de snoeicursus bijwonen. 

De commissie bloemschikken werd nog in het zonnetje gezet, want zij had weer prachtige natuurstillevens gemaakt. Iedereen die zich voor deze avond heeft ingezet, want er is weer veel werk verzet, wordt nogmaals heel hartelijk bedankt.

Bij het naar huis gaan, kreeg iedereen een mooie cyclaam mee, middelgrote bloemen tussen prachtig grijsgroene getekende bladeren.

De sponsoren worden nogmaals hartelijk bedankt dankzij hen stond de prijzentafel vol tasjes, gevuld met bollen, bollenpakketjes, bonnen, zaden, plant en cadeautjes.

Twee sponsoren willen niet met naam worden genoemd.

Andijk:                 Tuincentrum Piet Boeder

Bovenkarspel:    Bloembollenboetiek Simon en Karin Visser

Enkhuizen:         De Jong Fleuriade,

tuincentrum en hoveniersbedrijf Maartens,

bloembollenhandel Firma Jac. Mosselman en Zn.

Grootebroek:       Bloembollenhandel Florex

Venhuizen:         Econ Seeds bv,

bloembollenhandel firma J. Langedijk,

bloembollenhandel Mantel Holland bv

Wervershoof:      Tuin- en bloemencentrum en hoveniersbedrijf Den Heuvel

 

Resultaten tuinkeuring 2010

 

Categorie A (1 tot 199 m2)                                       Categorie B (200 tot 499 m2)

 

1. D. Koomen.................. 125,8              1. P. Appelman......... 131,6

 

2. B. Mantel.................... 121,7              2. D. Hauwert........... 131,3

 

3. L. Grouwstra................ 121,6              3. Ch.Vahi.............. 127,9

 

4. R. Leegwater................. 113,6              4. I. de Wit.............. 127,8

 

5. W. Out...................... 106,2              5. J. Groot............... 127,6

 

                         6. Familie K. Kelder ..... 125,7

 

                         7. W. Groot............. 123,3

 

                         8. T. Pietersma.......... 121,3

 

                         9. I, Frèrejean........... 121,1

 

 

Categorie C (500 m2 en meer)

 

 1. R. Heddes en M. Doodeman. 132,2

 2. K. Lalçemari................. 129,6

  3. P. Groot.................... 128,0

 4. J. Oud en A. Bruijn.......... 126,8

 5. K. Wijnker.................. 125,2

 6. T. Groot.................... 124,2

 7. N. Grent.................... 122,5

 8. K. Dijkstra.................. 121,8

 9. A. Schouten................ 119,0

10. R van Zelm en N. Pronk..... 118,3

 

Supercup                                                                     Bollenkeuring

 

1. T. Nieuwboer................ 237,00           1. B. Mantel.............. 64,2

 

2. K. Kool...................... 231,64           2. P. Groot............... 62,5

 

3. B. Deen...................... 229,70           3. Familie K. Kelder....... 62,2

 

4. K. Hoff...................... 227,55           4. P. Appelman.......... 62,0

 

5. B. Nieuweboer............... 218,05           5. L. Grouwstra.......... 61,7

 

6. C. Reus...................... 216,43           6. K. Dijkstra............. 61,0

 

                         7. A. van der Burg........ 55,0

 

                8. D. Voorn     54,0

 

 

 

meer
Dirk Mantel met de burgemeester van Andijk Mevr. Astrid Streumer.
21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen