Activiteiten & ActueelBollenkeuring

Elf deelnemers.

In de maanden april en mei zijn Ria Boon, Henk Hauwert en Ad Kunst op pad geweest om de West-Friese bloembollentuinen te keuren en ervan te genieten.

De achtste plaats is voor Diana Koomen in Enkhuizen. De tulpen in vele felle kleuren staan te pronken op de dia's. Een tegeltje met de tekst ‘Zon, vrolijkheid en vrienden zijn altijd welkom’.

De tweede plaats is voor de heer P. Huver in Bovenkarspel. Een niet alle-daagse verschijning is een gele Erythronium tuolumnense ‘Pagode’, familie van de hondstand, houdt van humeuze vochtige grond en schaduw. Hier staat op een tegeltje ‘Een echte tui-nier is net onkruid... niet uit de tuin weg te krijgen’.

De eerste prijs gaat dit jaar naar Andijk. De tuin van de heer en mevrouw Kelder is een waar voor-jaarsfeest. De oranje en gele pi-oenbloemige tulpen zijn een sie-raad. Ik word heel hebberig.

Tijdens het uitreiken van de prijzen viel het de heer Wim Broek op dat de bekers en bollenpakketjes groter worden als je hoger eindigt.


Categorie A: Tuinen tot en met 199 m

Zeven deelnemers

De zevende plaats is voor de familie Out in Enkhuizen. Een gezellige tuin met vaste (groenblijvende) struiken en heesters en veel bloeiende planten. Het uitgangspunt van de familie Out is: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’.

Op de derde plaats staat de tuin van mevrouw Linda Grouwstra. Een mooie close-up is een combinatie van geranium en Amaranthus. Tijdens het keuren werden Ria en Ad gevraagd even binnen te komen, want een blijde gebeurtenis had zich aangekondigd. Een mezenpaartje had zich gevestigd in het met camera uitgeruste nestkastje. Terwijl Ad en Ria stonden te kijken, kroop een mezenjong zich een weg uit het ei. Waar vind je dit? Ik heb de mezenjongen ook mogen bekijken, want Linda had een paar stekjes voor me klaarstaan. Het was een pracht gezicht.

Linda en haar man zijn zeer begaan met dieren. Jarenlang heeft Linda zich ingezet voor verdwaalde en mishandelde dieren: van kleine vogeltjes tot grote honden. Ze kan hier smakelijk over vertellen, ook al zijn vele verhalen zeer triest. Vele dieren hebben zij in de loop der jaren opgevangen. Als er één een lintje verdient, is het Linda wel. Ze is een begrip in Bovenkarspel.

Terug in de supercup keert mevrouw Ans Hof. Haar achtertuin is een waar eldorado. Een keur aan bloeiende planten in vele sprekende kleuren, een fraaie rode klimroos en vele eenjarigen. De heer Wim Broek was verrast Ans weer terug te zien. In het toneelstuk ‘Meisjes van tachtig’ heeft ze veel indruk op hem gemaakt.

Categorie B: Tuinen 200 tot en met 499 m

Negen deelnemers

In de tuin van de heer B. Nieuweboer staat op een houten draagbak ‘Einde-loos genieten’, en dat doet hij iedere avond. Eerst de opgekweekte koi voeren en daarna heerlijk genieten van dit vissenschouwspel in de prachti-ge vijver. Pvc-buis in de vijver geeft vissen een schuilplaats voor hun grote vijand: ‘de reiger’.

De derde plaats is voor de familie Kelder in Andijk. Her en der zien we stralende Papaver staan, ze zijn spontaan opgekomen. De familie Groot aan de overkant heeft ze ook in hun tuin op visite gekregen. De heer Wim Broek vertelde ons: ‘De eerste plant in ons eerste kleine tuintje was een springbalsemien. Die zomer stond de hele straat er vol mee’. Ik vind ze mooi, en wat te veel is trek ik eruit, net als Papaver.

Een prachtige Mammillaria, ook wel tepelcactus, staat ‘s zomers te pronken in de tuin van de heer Ch. Vahl in Venhuizen. Deze cactus heeft hij aan-geschaft in 1976 toen zijn kind werd geboren. De heer Ch. Vahl kreeg weer de tweede prijs.

De eerste prijs is voor Ineke de Wit in de proefpolder van Andijk. Het is even zoeken, maar de aankomst is de moeite waard. Als tuinkeurder kom je tot rust bij deze oase van kleuren en geuren.

De Atalanta op een vrouwenbeeld tus-sen het groen vond dit ook. Een prachti-ge foto heeft Ton Boon hiervan gemaakt en Ineke gaat naar de supercup. 2 en meer

Categorie C: Tuinen 500 m

elf deelnemers

De tuin van Anneke Bruin en Johan Oud heeft de eerste prijs gekregen. Dus ko-mend jaar terug in de supercup. Een tuin met veel bomen, struiken, vaste planten, bollen, knollen en eenjarigen. Daarnaast staan er appel- en peren-bomen en diverse soorten bessen. Omringd door water heeft deze tuin toch een grote vijver waar vele kikkers ‘s zomers hun concert geven. De grote Pinus heeft het veld geruimd en een Paulownia tomentosa is terug-gekomen. Het was een stek van Theo en Tiny van der Jagt. De stek voelt zich er prettig, want zij groeit als kool. Deze boom wordt acht tot twaalf meter hoog en is een sieraad in een grote tuin.

Supercup 

vijf deelnemers

Dirk Hauwert in Bovenkarspel, plaats vijf. Vorig jaar heeft deze tuin een metamorfose ondergaan. Dirk werkt met varens, grassen en vele exotische planten. Dit alles combineert prima met de grillige vijver.

Op de vierde plaats staan Marjan Doodeman en Riet Heddes. Zij hebben een schitterende tuin, maar hun huis staat te koop en de tuin is erbij! Vele zithoekjes om na gedane arbeid te genieten van dit paradijs. Omdat zij op vakantie waren, nam Liesbeth Beemsterboer de honneurs voor hen waar. 18

Zij vertelde ons: ‘De knietjes beginnen te kraken en reizen wordt hun nieuwe passie’.

De derde plaats is voor Bets Deen. Ieder seizoen is er altijd iets te beleven. Veel bloeiende planten in vrolijke kleuren. Als je door deze tuin loopt, word je vanzelf blij. En Bets is altijd blij als er iemand komt kijken. Koffie wordt meteen gezet. Met een toepasselijke dia verlaten we haar tuin. Een prachtige close-up van een prachtige ‘.....bloem’. Een vrouw met passie voor tuinieren. (Eenmaal raden.) De heer Wim Broek vroeg of hij zijn vrouw de volgende keer mag meenemen, want hij geniet volop van de dia's. ‘Altijd’, zegt Bets, ‘gewoon lid worden‘.

Op nummer twee staat de tuin van Henny en Kees Kool in Hoogkarspel. En niet zonder reden, zoals we op de dia’s kunnen zien. Vele uren zijn zij in hun tuin bezig. Mooi van opbouw en een groot assortiment Salvia's neemt een belangrijke plaats in. ‘Ben bij de buren’ staat er op een houten bord, want soms verlaten ze hun paradijs. De dia van de Asclepias syriaca, de papagaaienplant is een plaatje. Deze plant staat hier al vele jaren en wordt steeds mooier: de zaaddozen zijn zeer geschikt voor een bloemstuk.

De eerste prijs is wederom voor Ton Nieuwboer in Opmeer. De derde keer op rij, dus de supercup blijft in zijn bezit. Alles klopt in deze tuin, en als het niet klopt, begint Ton vol overgave te her-schikken. In de glasheldere vijver zijn de volwassen windes constant in hun sierlijke bewegingen te vol-gen. In en rond de vijver klopt het ook perfect. ‘Zelden zo veel pracht en praal in één tuin gezien, een terechte winnaar’, vindt de heer Wim Broek. Dit jaar is deze tuin voor de laatste keer gekeurd. Ton gaat actief meekeuren in de tuinkeuringscommissie.

meer

Wilt u meedoen aan de tuinkeuring of voorjaarsbollen keuring, dan kunt u zich opgeven bij Riet Keeman, telefoon 513001, of per e-mail: riet.keeman(at)quicknet.nl

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen