Verslag opentuinendag 2012

Mediterrane tuin van Dick en Henny Hauwert

Piet Groot:

Van tuin één tot tuin vijf zou volgens de folder 44 km zijn, net zo’n afstand voor de stoerdere leden om te fietsen (of de elektrische fiets te nemen). Overal hingen weer uitnodigend de vlaggen en, zoals we gewend zijn, iedere tuin was weer een complete verrassing. Je kunt zo’n plaats regel­matig passeren zonder er een idee van te hebben wat voor paradijs er verscholen ligt.

Maar je komt ook op plaatsen waar je nooit bent geweest en mo­gelijk ook nooit meer zult komen, zoals bij de eerste tuin van Dick en Henny Hauwert, want wat heb je doorgaans te zoeken in de Oranje Nassaustraat in Bovenkarspel. Zijn lieftallige dochter onthaalde de be­zoekers op koffie met cake. ‘Mediterrane tuin’ stond er in de folder, wat dit dan ook mag betekenen. Tot mijn grote verrassing was ik beland in een vogelparadijs, met, inderdaad, uitheemse, meer (sub)tropische, reiger­achtige en steltlopers, in een mooie (afgegaasde) tuinsetting. Dick deed er nogal laconiek over, in de trant van, ach ja, als je zoiets leuk vindt dan doe je dat toch gewoon. Zelf vogelliefhebber zijnde heb ik ervan genoten, en, naar ik  begrijp, genieten Dick en Henny er dagelijks van. Om zo iets op te zetten en gaande te houden moet je net dat  extraatje in je mars hebben, van de aparteling.

Tuin met twee gezichten van Chris en Ellen Vahl.

Voor de tweede tuin moesten we naar Venhuizen, de Kerkstraat 43, naar C. Vahl. Hij was de enige waar in de folder geen voornamen bij staan, mogelijk omdat het bui­tenpoorters zijn die pas vijf jaar geleden in het West-Friese zijn neergestreken, maar ze heten voor ons gewoon Chris en Ellen. Chris was biologieleraar op een tuin­bouwschool in Zuid-Holland, en zocht een plek voor een onbezorgde oude dag, en was na wat om­zwervingen dus in de Venhuizense Kerkstraat verzeild geraakt. Hij viel als een blok voor de tuin: dat er een aardig huisje op staat, was leuk meegenomen. De tuin is niet veel veranderd door hem, maar was om door een ringetje te halen. Chris heeft een voorliefde voor cactusachtigen, is liever wat langer aan het wieden dan dat hij de spuit pakt, en heeft mooi uitzicht op de Markermeerdijk. De folder zegt ‘Een tuin met twee gezichten. Direct achter het huis een weelderige bloementuin, en  daar achter een strakke Franse tuin’. Met de koffie en cake van Ellen was ook niets mis.

Tuin van 'Bessie' van Anny en Jaap Bruijn

Daarna vanaf de Kerkstraat zo ongeveer op audiëntie bij ‘De Paus’, kwamen we achter een heuse kerk terecht. ‘De Paus’ is overigens een gewone kroeg, waar je goed kan parkeren, en in het tegenover­liggend kerkje wordt er hoofd­zakelijk getrouwd. We zijn nu aan­geland in Lutjebroek in de tuin van ‘Bessie’. Daar geen bessie gezien: de tuin is van Anny en Jaap Bruijn, en is een oase van rust. Eenentwintig jaar geleden zijn ze er neergestreken en ze hebben veel tijd en energie in hun tuin gestoken. Het was wel wat vallen en opstaan, maar ze zijn op dit moment erg tevreden met het geheel, en dit lijkt mij ook zeer terecht.

Landschapstuin van Sjaak en Nel Koopman

Vandaar kwamen er nog twee tuinen in Wervershoof aan bod: van Sjaak en Nel Koopman, en Piet en Joanna Neefjes. Een landschapstuin en een natuurlijke tuin, maar beide waren ze zowel landschappelijk als na­tuurlijk. Eerst dus naar Jacques (zeg maar Sjaak) en Nel.  Echt ook weer zo’n tuin die je niet verwacht ergens achter de Dorpsstaat. Ze zijn daar ongeveer dertien jaar geleden neergestreken, lezen we in de korte beschrijving, en hebben een stuk weiland omgetoverd tot een prachtige tuin, met een mooie waterpartij. De bezoekers mogen beoordelen of ze in hun opzet zijn geslaagd; wel dus. Zorgvuldig gekozen bomen zijn bijvoorbeeld de Ginkgo, de Nothofagus, Gleditsia en de Liriodendron tulipifera (echte Tulpenboom). Dit heb ik zo overgeschreven, vraag me niet meer hoe ze er precies uit zien. Ook hier niets mis met de koffie en de cake.

Natuurlijke tuin van Piet en Joanna Neefjes.

Resterende was de tuin van Piet en Joanna Neefjes, aan de Vok Koomen­weg. Piet is daar nu ongeveer vierentwintig jaar aan het tuinen, en doet dit met creativiteit, beleid en passie. Het is een aardige oppervlakte en wordt door hen zelf een wandeltuin genoemd, en inderdaad zijn er aparte wandelpaadjes door de haag heen aangelegd. Hier heb je weer zo iemand die al lange tijd goed en met plezier en beleid met zijn tuin bezig is geweest, en de crisis verder maar gewoon laat voor wat het is.

Hiermee zijn dus in het kort wat indrukken en ervaringen weer­gegeven, van wat we eigenlijk een soort van avonturentocht en ont­dekkingsreis kunnen noemen. De Groei & Bloeiers die op hun (elektrische) fiets de ronde hebben gedaan zullen het herkennen. Wie verhinderd was is bijgepraat, en wie geen excuus heeft weet wat hij/zij heeft gemist, maar volgend jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Wilt u in 2013 ook u tuin openstellen voor bezoek?

Neem dan contact op met Riet Keeman :

riet.keeman(at)quicknet.nl T:0228-513001