Activiteiten & Actueel

Verslag eendaagse excursie naar Vaassen en Bingerden

Henk Schipper, Hoorn

De eendaagse excursie naar Vaassen en Bingerden. Ditmaal een start vanuit Hoorn. Just in time kwam Paulien ons ophalen en gingen we richting Hoogkarspel, waar de afdeling Enkhuizen al klaar stond in het zonnetje.

Op weg over de dijk zagen we een glimp van de fraai uitgedoste Dromme­daris. Het koningspaar kwam deze dag aan in Enkhuizen voor een bliksem­bezoek aan Noord-Holland.

Lia Schoenmaker heette ons welkom en had een praktische tip: plastic zakjes met stickers en gele en roze lintjes, om verwarring bij onze te verwachte plantenaankopen te voorkomen.

Na een voorspoedige reis kwam onze eerste bestemming in zicht: de tuin ‘Ons Erf’ van Antoinette Sterken in Vaassen. Antoinette en haar man heette ons welkom en we werden uitgenodigd om op de twee terrassen plaats te nemen. We zaten ‘mooi an’ en de koffie/thee en zelf­gebakken appel- en rabarbertaarten smaakten heerlijk.

Enthousiast vertelde de tuineigenaresse over het ontstaan van haar boerderijtuin ‘Ons Erf’.

Ooit, dertig jaar geleden, begonnen op 4 bij 4 meter, had ze nu, na wat ze noemde ‘landje pik’, een tuin van 4000 m2.

Antoinette heeft het boerenerf veranderd met behoud van de bestaande elementen en het bestaat nu uit een rozentuin, bloemborders op kleur, grassenborders en een grote na­tuurvijver, groente- en kruidenhofje, bongerd en een dierenwei, en de tuinkamers geschei­den door beukenhagen.

Eén stuk tuin heeft een gemetselde koivijver (de hobby van haar man). Het verblijf voor de honden Fledder en de Cock en alle andere dieren en hun leefruimten hebben ze in deze tuin geïntegreerd.

Er is gebruik gemaakt van natuurlijk tuinieren en van veel weefplanten. Het is heerlijk om in deze tuin te wandelen en te genieten van alle planten, dieren en leuke details.

In de kleine kwekerij waar planten te koop waren, werden voor een klein prijsje de eerste inkopen gedaan. Keurig voorzien van gekleurde strikjes verdwenen ze in de bus.

We hebben genoten van dit eerste tuinbezoek en uitgezwaaid door Antoinette vervolgden we onze weg richting Angerlo, waar we de internationale kwekerijdagen op het landgoed Bingerden bezoch­ten.

Paulien manoeuvreerde de bus tot bij de ingang en voorzien van toegangsbewijs en informatieboek­je gingen we op pad.

Het aanbod van de kwekers was overweldigend. De planten waren deze dag de sterren van de show. Het was een lust voor het oog om deze collecties te bekijken.

En... alles wat groeit en bloeit in deze tuin is te koop! Fijn, dat we de aankopen zolang konden stallen in de ‘plantenparking’.

Er was plaats om te rusten en iets te drinken/eten op het terras of onder de bomen in het park.

Vanuit de tuinen rondom het huis Bingerden kon je genieten van schit­terende vergezichten en van een ooievaarsnest met jong. Twee hoveniers knipten met precisie buxusfiguren, en gezien de vele taxushagen was er genoeg werk aan de winkel om het landgoed er tip top uit te laten zien. Kortom voor iedereen wat wils! En wat word je hebberig bij het zien van al dat moois.

Toen het torentje op Huize Bingerden z'n klokkenspel liet horen, was het tijd om met onze aankopen richting bus te lopen. Op weg naar onze volgende bestemming om de innerlijke mens tevreden te stellen. ‘De Witte Bergen’ doemde op en we konden ons opfrissen om daarna te genieten van een heerlijk buffet en de nodige drankjes. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam er nog een mooi opgemaakte ijstoet achteraan.

Tevreden en voldaan gingen we op weg naar Hoorn. De werkzaamheden aan de A7 waren nog net niet begonnen, zodat we nog vóór 21.00 uur arriveerden in Hoorn. Het was een meer dan geslaagde dag: hartelijk dank voor de organisatie.

meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN
Menu