Activiteiten & Actueel

Verslag Tweedaagse Tuinreis 19 en 20 juni 2013

Gré Koning en Gerrie Schaap

Dag 1: Tuinenreis naar Drente en Groningen. Met schitterend weer begon vrijdagmorgen om acht uur onze tweedaagse tuinexcursie in Hoorn en een kwartiertje later voegde de afdeling Enkhuizen zich bij het gezelschap.

Het eerste doel was de tuin van Joke Kuiperij in Koekange in Drente. Wat zouden we het eerst doen? De verkooptafel, de tuin of de koffie met heerlijke kruidkoek? Wat een heerlijke tuin met verrassende hoekjes, schaduw- en zonneplekken, uit­bundige kleuren of rustige blad­beplanting rond een romantische boerderij. We genoten!

Om twaalf uur vertrokken we naar de volgende tuin in Stads­kanaal. Onderweg was er ook ge­noeg te zien: mooie huizen langs de kanalen in de voormalige veen­koloniën.

De tuin van de familie Lourens heet: ‘City Channel Garden’ (waar komt dat nou vandaan?) Het is een tuin vol verrassingen, grote bomen, onder andere zilverbladige Cornussen, heel veel kruip-door-sluip-door paadjes. Een grote verrassing waren wel de enorme Veratrums in volle bloei, maar ook de grote, gave lelies oogstten veel bewondering.

We kregen nog een tip om onze planten weerbaar en gezond te maken: gebruik Wuxal super (www.vlaamszaadhuis.com).

Daarna naar Vlagtwedde, maar niet zonder problemen. Een niet aan­gekondigde wegafsluiting zorgde voor gepuzzel en er moest een flink stuk omgereden worden. En toen we eindelijk op de plaats van bestemming aankwamen kreeg Paulien, onze vaste chauffeur van Groei & Bloei, parkeerproblemen door een humeurige garage-eigenaar van de firma Hazelhof. Daar kopen wij onze nieuwe auto dus niet!!

Uiteindelijk kwamen we toch in de bijzondere tuin ‘De Straude’ aan. Bijzonder, het perceel heeft een vreemde vorm, eindigt in een punt, waardoor alle tuinkamers een driehoekvorm krijgen. Niet altijd gemakke­lijk om in te delen. Maar met veel hagen in strakke vormen, rustige indeling en mooi kleurgebruik is het de eigenaren gelukt er een prachtige besloten tuin van te maken. De moestuin met kleurige groente en leifruit werd uitgebreid bewonderd. De strakke vijver met siergrassen lag er prachtig bij, er waren mooie Clematissen en onder bomen in de fruithof zaten we heerlijk in de schaduw van een drankje te genieten.

Het was intussen half vijf geworden: tijd om naar het Van der Valk hotel in Zuidbroek te gaan. Daar kregen we even tijd om ons op de kamer wat op te frissen, want om zes uur stond het buffet (warm en koud) klaar. Nog een heerlijk ijsdessert en daar gingen we weer, naar ‘De Tuinerie’ van Alie

Stoffers in Kolham. Aan de straat­kant kon je de verrassende tuin niet raden, maar eenmaal achter viel je van de ene verbazing in de andere. Wat een borders! Wat een kleuren! Vooral de oranje border zorgde voor wow-uitroepen. Er gingen dan ook heel wat planten uit deze tuin mee naar huis. Nog een kopje thee of koffie en daarna naar het hotel. De diehards schoven nog aan aan de bar, maar de meesten zochten de kamers op. Een heerlijke eerste dag!

Dag 2: Na een goede nacht in de ruime kamers van het hotel en een uitgebreid ontbijt met smoothies, fruit, luxe broodjes en nog veel meer lekkers stapten we om half tien weer de bus in en gingen we op weg naar de Slingertuin van de familie Huninga in Oostwold. Eerst dachten we nog regenjassen aan te moeten, maar na ongeveer tien minuten werd de bewolking steeds minder en een uur later was er weer een heerlijke zonnige dag aangebroken en konden we optimaal genieten van de slingertuin.

Slingertuinen zijn gebaseerd op Engelse landschapstuinen, en aangelegd in de tweede helft van de negentiende eeuw door de herenboeren op het Hoogeland en Oldambt, die het in deze jaren voor de wind gaat. Eerst worden kastelen van boerderijen gebouwd, daarna volgt een pronktuin naar Engels voorbeeld, waarmee de boer zich kan meten met de borgheren en hun fraaie parken.

Pal voor de boerderij worden complete minilandschappen aangelegd met uitheemse bomen, glooiingen, waterpartijen en bruggetjes. Soms met een imposante vijver waarin het huis weerspiegelt en daardoor nog groter lijkt. En met als belangrijkste kenmerk de slingerende paden, waaraan dit type tuin zijn naam ‘slingertoene’ dankt. In de jaren dertig van de vorige eeuw raken veel slingertuinen in verval of worden helemaal opgedoekt. Gelukkig ontwaakt in de jaren negentig het besef dat er gered moet worden wat er nog te redden is. De tuin van de familie Huninga is naar oorspronkelijk plan hersteld. Na een interessante inleiding van de heer des huizes gingen we langs de holle linde, de oude moerascipres en over smalle paden naar de tuin achter het huis, waar we werden verrast door de grootte (1½ ha) en de prachtige borders. De tuin sluit aan bij het omringende landschap, een belangrijk kenmerk van de Engelse landschapstuinen. In Groningen zijn nog ongeveer vijftien slingertuinen over.

Na een kopje koffie en lekkere zelfgebakken cakejes vertrokken we voor een klein stukje met de bus naar een andere tuin in Oostwold: Tuinfleur, van Pieter en Rika van Delden. En ook daar vielen we weer van de ene verbazing in de andere! De tuin is verdeeld in verschillende tuinkamers, onder andere een schaduwtuin met bijzondere planten die Rika uit China en Japan bestelt. Zo zijn er vele Epimediums, Ariseama, Podophyllums waarbij de verrassing onder de rokken zit, zoals we ontdekten, en vele vele andere planten waar wij nog nooit van hadden gehoord. We hoorden dat er wel honderdzestig soorten sneeuwklokjes in de tuin groei­den, Pieter 2½ km heeft te snoeien en er iedere winter tienduizend bollen worden geplant. Als u nog een keer wilt nagenieten van deze bijzondere tuin kunt u kijken op de website www.tuinfleur.nl, waarop een mooi filmpje staat, dat een goede indruk geeft van de tuin in het voorjaar.

Nadat we daar door de eigenaren waren verwend met een heerlijke mosterdsoep en broodjes, en ook nog wat plantjes hadden kunnen kopen, vertrokken we weer. Nu op weg naar het Rosarium van Winschoten, midden in het stadspark, waar ongeveer driehonderd soorten rozen groeien, van hele beschaafde enkele roosjes tot uitbundige frivole schoon­heden. Het Rosarium in Winschoten is in 1967 ontstaan als showroom van de Oost-Groninger rozenkwekers. Hier zijn inmiddels zo’n driehonderd­twintig verschillende rassen bijeengebracht zijn. Van alle geëxposeerde rozen worden de naam en de kweker genoemd.

In Nederland zijn er enkele rosaria – waaronder dat te Winschoten – die deelnemen aan de zogeheten ‘Toprooskeuring’. Het was inmiddels behoor­lijk warm geworden en velen van ons zochten een bankje in de schaduw, om vandaar te genieten van de heerlijke geuren van de rozen en een enkele linde.

En toen was het tijd voor onze laatste attractie: Kwekerij Foltz, waar toevallig dit weekend de Salvia- en Steekvliegdagen waren. Wij genoten er van de prachtige collectie Salvia’s, en de vliegen van onze warme lijven. Na al die inspirerende tuinen te hebben gezien konden we nu hier nog onze laatste inkopen doen, om daarna geheel voldaan naar onze laatste stop in Sneek te vertrekken voor een heerlijk dinerbuffet en, eind goed, al goed: een meer dan voortreffelijk dessertbuffet!

Hierbij willen we de afdeling Enkhuizen bedanken voor deze twee heerlijke inspirerende dagen, waarop zelfs het weer verrukkelijk was!

meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN
Menu