Verslag bijeenkomst Studieclub 11 september 2013

P.Groot

Het leergierige groepje Groei & Bloeiers streek weer eens neer bij Klaas Dijkstra (wie kent hem niet) aan de Meeweg in Hem op 11 september 2013.

Klaas is ongeveer alles wat je kunt bedenken: de mentor, een beetje nestor, de promotor, en nog wat er bij en omheen. Klaas is nog steeds ook actief tuinder, maar hij is zijn roeping misgelopen als leraar of professor.

Dan is er nog zijn alleraardigste vrouw die er voor zorgt dat de dorst wordt gelest en de tong gestreeld, dus iedereen die er niet bij was heeft (helaas voor hen) weer van alles gemist.

We hebben dan geen bespreekonder­werp maar een ‘thema’, wat dit­maal was: ‘Tuin stijlen en plan maken’. We beginnen dan met een, altijd leerzame, tuinronde bij degene die we bezoeken, wat bij Klaas op zich al een bijzondere ervaring is. Duidelijk is dat Klaas eerst een plan heeft gemaakt, over de stijl van zijn tuin. De tuin is wat in onderdelen op te knippen maar vooral het zogenoemde vijverdeel met de fonteinen is bijzonder en uniek.

Je waant je in het Andalusië bij de Moren in de middeleeuwen, een unieke creatie door een uniek persoon. Ook bijzonder omdat de doorsnee tuinder niet meer dan gemiddelde aan­dacht aan zijn tuin geeft. Zijn voornoemde creatie wordt dan omgeven door rozen en vaste planten, die er allemaal fris en vrolijk uitzien, waarin je toch de zorgzame tuinder herkent.

Dan was er de aparte heidetuin, die wat over de datum raakte en rigoureus is aangepakt en onderdeel van het vaste­plantendeel is gemaakt. Dan heeft Klaas nog een apart vermeldenswaard project, want ieder jaar plant hij een grote hoeveelheid bloembollen in mandjes, die door de hele tuin worden geplant, met goede bronnen om ze te (ver)krijgen.

Voor wie wat depri is in het voorjaar, helpt dus een bezoekje aan de Meeweg, waar iedereen welkom is, want Klaas is een mensenmens en vertelt er graag wat bij. Zo liep de tuinronde al uit door allerlei vragen en aandachtpunten en anekdotes, en uitwisseling van gedachtes. Dat zette zich dan eigenlijk voort toen Klaas zijn college hield, dus net zoveel praat­groep als studieclub, wat het gewoon gezellig maakt. Klaas ging terug in de tijd, 600 jaar voor Christus in China, daarna 600 na Christus, de klooster­tuinen in de middeleeuwen, vooral moes- en kruidentuinen.
  De siertuinen, in verschillende stijlen, ontstonden later in de combinatie van interesse in tuinen en schoonheid, en geld hebben verdiend of bij elkaar vergaard, of bijvoorbeeld met te hoge belastingen bij elkaar gestolen.

Natuurlijk hebben we inmiddels allemaal internet en Wikipedia, maar de meerwaarde is juist dat je van gedachte kunt wisselen.
Er hadden overigens nog wat stoelen bijgeschoven kunnen worden.