Activiteiten & Actueel

31-08-13 Opentuinendag Afsluiting

Afsluiting opentuinendag op 31 augustus 2013

Pien van der Kleij

Deze middag kregen de tuineigenaren en de leden van de tuinkeurings­commissie de gelegenheid om de tuinen te bezichtigen die tijdens open­tuinen dag op 22 juni opengesteld waren.

Wij hadden geluk, want de zon scheen, maar wij hadden ook pech. De tuin ‘Van alles wat’ van Jack en Jenny van der Lee in de Molenstraat in Groote­broek en de tuin 'Tir na n'og' (Land van eeuwige jeugd) van Anne Marie en Adrie Brieffies aan de P. J. Jongstraat in Lutjebroek waren voor ons gesloten vanwege vakantie. Jammer!

Wij zijn begonnen in de ‘Lief­hebberstuin’ van Kees en Marge Mol in Hoogkarspel.
De voortuin is verdeeld in grote Buxusvakken, er ligt grind en een houten half­ronde vlonder. Grassen maken het compleet en de pergola naast de oprit is begroeid met Hedera.

Tegen de muur een stellage met Begonia's. Via een trap naar be­neden kom je op het pad dat naast de sloot ligt. In de verhoogde border aan de andere kant van het pad staan Rodgersia, hertshooi, Annabelles, vaste Fuchsia, schoenlappers­planten, vrouwenmantel, hortensia, Buxus in diverse vormen en groen­blijvende struiken.  Tussen de planten groeit de kruipende Cotoneaster welig. Dan ga je via een trap weer omhoog en sta je in de ruime achtertuin. Langs de trap groeien vele vetplanten tussen keitjes.

Naast het ruime terras staat een rij hortensia’s, Buxusbollen op stam, een Acer, Agapanthus, conifeer, twee Yucca’s en drie Catalpa's in de border. In het grindpad liggen ronde betonnen staptegels. Een speelhoek voor de kinderen: de trampoline had Tijm, het zoontje van Klaas Bimmerman, meteen ontdekt. Her en der staan pot­planten en op de terrastafel vetplantjes.

Achterin de tuin staat een ruim tuinhuis met overdekte veranda. Er hangt een mooi schilderij, een vrouw met een boek in haar hand: tijdens het lezen is zij in slaap gevallen. Is het verhaal slaapverwekkend of was zij gewoon moe? Dit is geschilderd door de heer des huizes. Tijdens opentuinendag waren er meer schilderijen te bewonderen, vanwege de regen die dag stonden de kunstwerken in de garage.
Kees Mol is lijstenmaker en tevens kunstschilder van beroep.

Naar Bovenkarspel. De ‘gezellige voortuin’ van de familie Laan is groot en ligt om het huis. Dit huis is 43 jaar geleden ontworpen en gebouwd door de vader van mevrouw Roos Laan. Zij wonen er nog steeds met veel genoegen. De grote pollen bloeiende Rudbeckia staan op diverse plekken in de ruime borders die om het gazon liggen. Verder roze zonnehoed, Japanse anemoon in (donker)roze en wit, roze flox, hortensia, Acanthus, grassen, diverse Dahlia's, lavendel, rozenstruiken, rode Lobelia's, Eupa­torium en eenjarigen. Dit alles afgewisseld met bonte hulst en coniferen.

Door de coniferenhaag ga je onder het metalen boogpoortje naar de ‘gezellige’ achtertuin. Een totaal andere sfeer komt je tegemoet; eerst schaduw door de hoge bomen die rechts staan en daarna weer volop licht. Deze tuin heeft strakke lijnen, in tegenstelling tot de voortuin met gebogen lijnen. Langs het gazon liggen de borders. Ook hier bloeiende Rudbeckia, verder Phlomis met zaadbollen, Lysimachia, Rodgersia, koninginnekruid, Verbena bonariënsis. De trots van de heer Laan is de donkerrode, bruin­bladige Eucomis, donkere bloemaren waar zilverkleurige sterachtige bloe­metjes uitkomen. Als het gaat vriezen wordt de plant afgedekt met tuinturf en modder. Er staan grote coniferen op stam en een bruinrode Prunus. Twee terrassen om te ontspannen, dat mag ook wel als je de tachtig al ruim bent gepasseerd. Dit laatste is de heer Ben Laan niet aan te zien en de tuin ook niet. Alles ziet er geweldig verzorgd uit en bloeit uitbundig.

Grootebroek: aan de Geerling staat het spannende bedrijf van de Twee Heren: Barry Bimmerman en Jan de Vries. Hun filosofie is: ‘onze omgeving dusdanig te vergroenen dat volwassenen en kinderen met andere ogen naar hun leefomgeving gaan kijken en meer aandacht en respect voor de natuur krijgen’. Zij zien zichzelf als vergroeners. Saaie, grijze terreinen willen zij omtoveren tot mooie groen­plekken. En dat lukt hen voortreffelijk. Dit wordt niet gedaan met dure mate­rialen, zij hergebruiken materialen: ste­nen in alle soorten en maten, hout, omgezaagde boomstammen, tunnels, rioleringsbuizen enzovoort liggen te wachten tot zij hergebruikt gaan worden.
Zij leggen geen nette tuinen aan, maar avontuurlijke speeltuinen en speelplaatsen bij scholen. Het kind gaat vanzelf op onderzoek uit. In Hoogwoud ligt zo'n spannende speeltuin, waar vele avonturen worden beleefd. In Blokker wordt er ook een aangelegd binnenkort.

Met Lydia stond ik hier tijdens opentuinendag. Jammer dat het die dag regende, want toen ik een paar dagen eerder kwam kennismaken, scheen de zon volop. De margrieten en klaprozen en de vele andere bloemen stonden er vrolijk bij die dag: een goede therapie tegen depressiviteit. Wij kregen eerst een rondleiding door de tuinen en het bos. Omdat ik vaak in mijn eentje op onderzoek ga, stond ik ineens in de geitenwei. Hartstikke leuk! Het kleine bos is boeiend en de paadjes lopen zo heerlijk. Aan het eind van het bos staat een pruimenboom met gele vruchten. Even snel ge­proefd, lekker zoet! Ondanks dat er al veel planten uitgebloeid waren, bleef er veel te zien.

De paden door de tuin zijn zeer eenvoudig. Af en toe de grasmaaier er overheen en het pad is gereed. Achter in het veld staat nog een houten paarse Pipowagen en een bestelbus in hippiekleuren. Er wordt en werd daar nog hard gewerkt. Een biologische moestuin gaat er komen. Achter de kas is een tafel gemaakt van een zwaard van een boot. Voor de kas is een speelterrein voor de kinderen, die zich heerlijk hebben kunnen uitleven. De jonge fruitbomen die er staan, dragen al aardig wat vruchten.

In de kas is alles gemaakt van oude materialen. Wil je mediteren of een schietgebedje doen: een aantal antieke kerkbanken uit de Westerkerk in Enkhuizen staat al klaar, lekker tussen het tropische oerwoud. Er groeit van alles: bananenbomen, vijg, wilg met een zeer robuuste stam, witte Solanum, enorm groot. Er liggen grind-, keien- en klinkerpaadjes. Halfronde ge­stapelde muurtjes van oude stenen, begroeid met planten. Schitterend.
De vijver met moeras is bijzonder. Tijm, het zoontje van Klaas en Diewertje, wil bioloog worden. Hij kon zijn jonge hartje daar heerlijk ophalen. Er waren schildpadden, kikkers, padden, salamanders en vissen. En natuurlijk ook planten. 

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar