Activiteiten & Actueel

Eerste dag

Anneke Bruijn

Groei & Bloei-afdelingen Enkhuizen en Hoorn, van 29 juni tot en met 2 juli.

De eerste dag: vertrek 7.30 uur uit Hoogkarspel  en 8.00 uur uit Hoorn met een volle bus met 54 personen, Kees-Jan als chauffeur en Ruby als reis­leidster.

In de bus kregen we koffie of thee, die aan het eind van de reis afgerekend kon worden.

Op weg naar Calais en een stop in Jabbeke (België) voor een hapje en drankje. Daarna met de shuttle­trein naar Folkstone, duur 35 mi­nuten. In Engeland aangekomen om 14.25 uur (een uur tijdverschil) op weg naar de eerste tuin: ‘Sissinghurst Castle Garden’. Af­gaande op de naam denkend een kasteel aan te treffen, zagen we het thans nog resterende huis en de toren. Die moeten in vroeger tijden heel wat indrukwekkender geweest zijn. De huidige bebouwing dateert nog gedeeltelijk uit de zes­tiende eeuw. In 1930 werden de vervallen gebouwen, een ruïne te midden van een complete wildernis, aangekocht door Victoria Sackville-West en haar man, Harold Nicholson. Nadat zij het huis enigszins bewoonbaar hadden gemaakt, begonnen ze enthousiast aan het ontwerp van de tuin. Er ontstond een romantische tuin met hoogtepunten in elk seizoen, waarbij bepaalde kleurenschema’s werden aangehouden, zoals bijvoorbeeld in de purperkleurige border, in de oranjegele cottagetuin en de befaamde witte tuin.

Tweede dag

Vanaf de vijver een prachtig uitzicht op het zeventiende eeuwse huis  en het hoofdgazon, waarlangs een meer dan 46 meter lange border is gesitu­eerd. Verder twee rozentuinen, omringd door een pergola met klimrozen, waar onlangs meer dan honderd floribunda rozen zijn aangeplant, en nog een tuin, die geheel gewijd is aan de beroemde ‘English Roses’ van David Austin.

Vertrek naar Hurst Green‘Merriments Garden’ van Mr. & Mrs. Weeks (derde tuin). Deze tuin blijkt in de eerste plaats een tuincentrum te zijn. Een enorme hoeveelheid planten. Opvallend is de grote verscheidenheid  aan soorten en cultivars, van vaste planten tot heesters en bomen. Inventiviteit is in alle tuinen het sleutelwoord,  want er wordt in veel gevallen gekozen voor bijzondere, niet direct voor de hand liggende kleurencombinaties. Een opvallend detail: het zelfbedieningsrestaurant voor tuinvogelsVanuit een schuilhut  heb je  een fraai uitzicht op dit bacchanaal.

Vervolgens naar ‘Pashley Manor Gardens’ van Mr. & Mrs. James A.Sellick (vierde tuin). De prachtige negentiende eeuwse Victoriaanse kas bevat vele bijzondere planten, waaronder twee Eriobotrya japonica (Lonquats), Pelar­goniums en de klimmende Cobaea scandens met hun crème tot paarse bloemen. Mooie bloembedden werden langs het huis aangelegd en om­vatten het brede gazon, dat afloopt naar de voormalige gracht. Prachtige borders met vele variëteiten struikrozen zoals Cameo, Natalie, Nyples, Pene-lope, Felicia, Balllerina en andere. Daartussen Caryopteris, Viburnum davidii, Ceratostigma, Fuchsia versicolor, Hydrangea paniculata grandi­flora, Paeonies en vele andere planten. Een nieuwe watertuin werd aan­gelegd rondom de laagst gelegen vijver en dit geeft een extra accent aan het wilde gedeelte van de tuin.

Derde dag

De derde dag: Na weer een heer­lijk Engels ontbijt op pad naar Fletching, de vijfde tuin‘Clinton Lodge’ van Lady Collum, een krasse oude dame met grote hoed, echt Engels. De tuinkamers zijn van elkaar gescheiden met behulp van hagen en muren. Er zijn hier onder meer een Elisabethan gar­den, een Victoriaanse tuin, een rozen­laantje, romantische laantjes: laan­tjes met kweeperen en pru­nus, een indrukwekkende met witte rozen, druiven en clematis begroeide pergola. In de serre stond de koffie  of thee klaar met heerlijk Engels gebak.

Nu naar Hailsham Grange, de tuin van Mr. Noel Thompson, de zesde tuin. De eigenaar van deze voormalige pastorie is er op inventieve wijze in ge­slaagd een passende tuin rondom het vroeg achttiende eeuwse huis te realiseren. Centraal bevindt zich een met rozen overdekt prieel, vanwaar je uitzicht hebt over meerdere borders, die tot dan aan het gezicht waren onttrokken. Er zijn hier eveneens een fraaie wilde tuin en een geheime tuin te vinden, terwijl de verschillende fraaie standbeelden en ornamenten de tuin, ondanks de beperkte af­metingen, welhaast de allure  van een landgoed geven. Hier werd een sandwichlunch gebruikt met een glaasje witte wijn, en als afsluiter nog koffie of thee. Ge­weldig!

Op weg naar Northiam, de zeven­de tuin ‘Great Dixter’. Deze tuin staat al jaren bekend als één van de beste tuinen van het Verenigd Koninkrijk. De geschiedenis gaat terug naar 1910, toen Nathaniel Loyd het veertiende eeuwse huis, compleet met schuren en andere opstallen, in verwaarloosde staat aankocht. Daarna vroeg hij de jonge architect Edward Lutyens om het huis te restaureren. Lutyens bemoeide zich echter niet alleen met het huis, maar ook met de tuin. Er kwamen fruitbomen, vorm­snoei en de borders kregen reliëf. Zoon Christopher nam daarna het estafettestokje overTuinboeken van zijn hand kenmerken zich door passie voor het groen. Hij intro­duceerde ook een nieuwe stijl in de beplanting. Hierin was veel ruimte voor felle kleurencombinaties met vaste planten en eenjarige, afge­wisseld door heesters, bomen en coniferen. Siergrassen zorgden dik­wijls voor een extra accent.

Na weer een geweldige dag terug naar het hotel voor het diner en de laatste nacht.

Vierde dag

Morgen iets vroeger ontbijten en om 8.00 uur vertrekken naar ‘Good­nestone Park’ van Lady FitzWalter (de achtste en laatste tuin). Als eerste heerlijke koffie of thee met Engelse biscuits. De tuin is een fraai historisch voorbeeld hoe het er vroeger aan toe ging. Allereerst is het huis omringd door tuinen. Daarom heen het parkland met majestueuze bomen. Aan de voorkant van het huis, dat stamt uit de ‘Early Georgian Period’, een formele tuin. Daarna aan de zijkant prachtige oude kastanjebomen, Castania sativa. Aan de andere kant wordt de gevel gedomineerd door zware Dorische pilaren, die een portiek vormenVroege bloeiers als Magnolia en Rhodo­dendron worden opgevolgd door een collectie Cornus, waaronder enkele indrukwekkende exemplarenVoor we vertrekken heerlijke sandwiches met koffie of thee, geweldig.

Op weg naar Folkstone, Eurotunnel en vervolgens met de shuttletrein naar Calais. Aankomst 15.25 uur (lokale tijd). Onderweg een stop voor een hapje en drankje, daarna terug naar de opstapplaatsen. Aankomst Hoorn om­streeks 22.30 uur en in Hoogkarspel om 23.00 uur. Geweldige dagen, ge­zellige mensen en niet te vergeten een geweldige chauffeur,  die ons door de smalste kronkelende weggetjes in Engeland heeft geloodst. Ook een pluim voor de hostess Ruby, die alles in goede banen heeft geleid, en niet te vergeten ons op de heenreis verraste met zelfgemaakt Engels gebak: flap­jacks, heerlijk.

Namens een tevreden en ten volle genoten hebbende Engeland-reiziger: Anneke Bruijn.

 

meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN
Menu