Activiteiten & Actueel

Wat doet de Studieclub?

P. Groot

Wat doet de Studieclub? Kom er bij! Drie avonden in een jaar (dat is minder dan 1% van de dagen van een jaar), dat is wat de studieclub van Groei en Bloei bij elkaar komt. Veel mensen zouden dit dus wel kunnen missen, en het groepje wat er nu is, daar kunnen nog wel wat mensen bij. Ik ga dus vertellen wat er wel leuk aan is, dus wat iemand kan bewegen om er ook gezellig bij te komen. 

Er zullen ook wel redenen kunnen zijn om dat juist niet te doen. Die mag u dan zelf bedenken, een voorzetje, de televisie is altijd zo interessant, druk druk druk, of mag niet weg van man/vrouw, etc.enz. etc. 

Nu de redenen vóór. Het zijn allemaal aardige mensen, maar onaardige mensen worden nu een-maal nooit lid van Groei & Bloei. Dan kom je op plaatsen waar je (goede kans) anders nooit komt. Wie weet er waar, en in welke plaats, de ‘Berenwerf’ is? Dan, maar dat begrijpt u al, is het om de beurt steeds bij een ander lid. Die doet dan ook ontzettend, soms zijn, maar meestal háár stinkende best om de rest te fêteren en in de watten te leggen, dus met koek en sopie zit het ook goed. Dan heet het studieclub, maar het is sowieso een sociaal samenzijn. Je leert andere mensen kennen die je weer helpen en adviseren en die vrienden/vriendinnen worden. 

Wat zeker leuk en interessant is, is dat er eerst een uitgebreide rondgang plaats vindt bij de gastheer/-vrouw, die vaak al de halve avond in beslag neemt. Het is dus voor een heel deel een soort leden kijken bij leden, of een soort opentuinendag. Bij zo een rondgang trekken allerlei planten en zaken de aandacht, soms een plant die het erg goed doet, soms eentje die niet vooruit te branden is, de een weet er dit van, de ander weer dat. 
Stiekem vergelijk je wat je ziet met dezelfde planten in eigen tuin, en je ziet en hoort dingetjes waar je soms best wel wat mee kan. 

Het is een beetje het kindje van Kees Schoon en Klaas Dijkstra. Kees regelt alles wat los en vast zit, dus dit er maar even bij. Klaas is dan de enigermate zelfbenoemde docent, die een bepaald onderwerp er uit licht en er van vertelt wat er van te vertellen is. Natuurlijk kunt u ook veel, eigenlijk wel alles, Googlen, maar ik heb al uit-gelegd dat dit toch weer anders is en waarom. 

Zelf was ik er meer bij gevraagd om er wat van te schrijven voor de convo, wat weer alleen kan als je er bij bent, maar dit jaar was de eerste avond bij mij. In mijn tuin kan je wel een aardig wandelingetje maken, dus inderdaad was de halve avond al om.
Daarna werd door Klaas dan nog het onderwerp chrysanten behandeld. 

Op 9 augustus waren we bij Veri Boon in Wervershoof, op de Berewerf. Veri is zich gaan richten op het natuurlijke tuinieren. Meer naar het natuurlijke vindt ze belangrijk, ze leest er veel over en oriënteert zich waar mogelijk. Ze heeft een aardige tuin, ook weer niet overdreven groot. Bij aanvang brachten we daar al ruim een uur door. Duidelijk is dat een groot deel van de liefde die ze in zich heeft, naar de tuin gaat. Ze kent en koestert ieder plant-je. De avond had geen specifiek artikel te behandelen, alleen het onderwerp ‘Natuurlijk tuinieren’. Daar ontspon zich dus een discussie rondom. Natuurlijk tuinieren is daarbij toch wel weer iets anders dan natuurlijk voor de markt telen.
 Het natuurlijke heeft iedereen zijn aandacht en ook wel zijn sympathie. In een prettige sfeer vond en dacht iedereen iets en deed zijn zegje en hadden we nog wel een tijdje door kunnen gaan. Zo een gedachtenwisseling komt dan ook weer uit op allerlei aanverwante zaken en ook wel bij actuele zaken.

Het was Klaas Dijkstra, die nog een kwekerij heeft van bloemen voor de markt, die de opmerking maakte, en dit ook wel benadrukte, dat het vooral de consument is die het natuurlijke soms behoorlijk in de weg zit. Bij het eerste vlekje of beestje wordt een geteeld product afgekeurd en ben je voor niets in de weer.
  Dilemma’s dus nog ten overvloede. In een prettige sfeer, waarbij iedereen wat vond en dacht, en inbracht, en onder het genot van koek en sopie, was de avond snel weer voorbij, en zoals gezegd, als dit iemand aanspreekt, dan zijn er nog wat stoelen vrij.

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen