Diversen

Verslag uitwisseling met het Westland bij ons in Enkhuizen.

Verslag uitwisseling met het Westland bij ons in Enkhuizen.

Toen we even ná 19.00 uur weer terug waren op de parkeerplaats vanwaar we vertrokken, was iedereen nog steeds in een opgetogen stemming over de fantastische dag. De gastvrijheid en het enthousiasme van de openstellers was overweldigend en voelde als een warm bad.

Heerlijk was de zelfgebakken appeltaart van Afra en wat genoten we van haar verzorgde tuin. Knusse zitjes om onder alle weersomstandigheden te genieten. Handig gebruikmakend van spiegels voor ruimtelijke effecten. Héél treffend. 

En toen naar Bets, wat een zalig mens is dat!!! Met haar smeuïg dialect had ze al snel de bezoekers aan haar lippen hangen. Ook hier een schattige tuin waar we telkens nieuwe verrassingen zagen. Een knus vijvertje en overal zelfgemaakt keramiek. Grote klasse! 

Op weg dan naar Theo en Tiny. Tja, wat moet je dáár nog aan toevoegen! De inwendige mens moest versterkt worden als wapen tegen dreigende regenbuien. De overheerlijke ossenstaarten- en tomatensoep gleden door de kelen als was het godenwater. Onderwijl ontpopte Theo zich als een ware spreekstalmeester met anekdotes over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Broodjes, koffie en thee volgden, met meloen en druiven als toetje. Wat een verwennerij! Verzadigd en voldaan zwermden de Westlanders uit over het “Jagtterrein”. Een grasveld als een golfcourse, omzoomd met prachtige borders. Een ereboog van Campsis, dubbel gerokte Fuchsia’s, Knolbegonia’s in alle kleuren van de regenboog, Dahlia’s en een scala van vaste planten streelden ons netvlies. Subtiel verscholen tussen de planten genoten we van de fraaie kunstwerken van de hand van Tiny. Prachtig begroeid met korstmos en volledig in harmonie met de omgeving. Geweldig!! 

Het kostte moeite om ons los te rukken van het “Jagthuis”, maar al snel belandden we in de Sprookjestuin van Lia. Al die tijd wist zij ons voor de gek te houden door nederig over haar “postzegeltuintje”  te spreken. We moesten ons vooral niet te veel voorstellen van haar “gestoei op de vierkante decimeter”. Nou, zelden zijn we zó positief verrast bij het aanschouwen van deze “hangende tuinen van Babylon”. Wat een rijkdom en weelde van planten, potten en baskets. Via de “kruip door – sluip door” paadjes kwamen we telkens weer prachtige plantcombinaties tegen. Ook een mooie, natuurlijk gevormde vijver lag als een mega spiegel in haar tuin. Ook hier weer een opkikker voor het lichaam. Een lekker bakkie koffie met een zalige plak cake gingen er bij iedereen weer gretig in. 

Tot slot nog een bezoek aan Anneke en Johan. Ondanks een heftige verbouwing wilden zij ons toch met plezier ontvangen. Op het “akker” was veel te beleven. Dit schiereiland had ook een bijzondere ontstaansgeschiedenis. En wat is het dan een luxe om op 1900 m2 je gang te mogen gaan. Bijzondere bolgewassen in potten stalen de show. Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen!! Johan combineerde dat met het “stiekem” meenemen van exotische planten en bollen, althans het had er veel van weg. Hier namen we hartverwarmend afscheid van begeleiders van deze dag.

We kijken terug op een bijzondere dag en ik ben ervan overtuigd dat ik namens de hele groep spreek wanneer ik Lia en Theo van harte bedank voor hun tomeloze inzet om het ons fantastisch naar de zin te maken. Natuurlijk ook nog dank aan Afra, Bets en Anneke voor hun gastvrijheid en tuinopenstelling

De hartelijke groeten, 

Marcel.

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen