Diversen

Excursie naar "De Engelhoeve'

Op donderdag 11 juni zijn we met een groep van ongeveer vijfentwintig leden op bezoek geweest bij ‘De Engelhoeve’ in Warmenhuizen.

We vertrokken op tijd vanuit Hoogkarspel en waren in circa dertig minuten in Warmenhuizen. Een fraaie West-Friese stolpboerderij, wat ze sinds 1960 verbouwd hebben tot wat het nu is, ook de tuin is pas sinds 1967 onderhanden genomen en na twee flinke uitbreidingen nu circa 2500 m² groot.

Mike verzorgt de tuin en de voormalige moestuin is nu hobbykwekerij met veel bijzondere planten en groenten. Twee vijvers en een uit­gegraven sloot zorgen voor veel variatie. Hij haalde ooit wat water uit de natuur en dacht dat hij kikkerdril had. Het bleek echter paddendril te zijn.

Onder zijn handen is het nu een fraaie cottagetuin geworden met veel vogels, waaronder ijsvogels, een nest zwanen en soms lepelaars als bijzondere gasten. De tuin verandert voortdurend en zal waarschijnlijk wel nooit helemaal klaar zijn. Het is een oase van rust, vogels, water­partijen en borders.

Hij experimenteert met vermeerdering van bepaalde planten, door wijziging van  standplaats, met vorstgevoeligheid, en  ontwerpt  tuinen.

Een Japanse televisiezender en het blad Seasons hebben een reportage aan de tuin gewijd.

Bijzonder is dat hij verschillende vergeten groenten kweekt, waaronder de suikerwortel, kardoen, Japanse aardappel, haverwortel en brave Hendrik. Deze laatste boeit mij het meest, wat zou dit zijn, zelf ben ik niet zo braaf. Hij heeft ook aardpeer (Helianthus tuberosus of Topinam­bour). Deze bloeit geel als een  zonnebloem en kan 2 tot 3 meter hoogte bereiken. De wortel wordt gebruikt als groente, smaakvol en gezond. Van deze wortel wordt ook een vrij exclusieve borrel (38%) gedistilleerd die in witte en rode variëteit te verkrijgen is in het zuiden van Duitsland, waar Mike vandaan komt en inmiddels perfect Nederlands spreekt.

Bijzonderheid was een zelf meegebrachte geraniumplant vanaf Madeira, de Geranium maderense, waar hij af en toe stek van kan leveren. Kijk ook eens op www.engelhoeve.nl voor de uitgebreide lijst met te verkrijgen bijzondere planten.

Zó dichtbij en de meesten van ons hadden nog nooit een bezoek gebracht aan deze mooie tuin. Het mag een zéér geslaagd uitstapje genoemd worden

meer

 

 

 

23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910
21
Jul
MALVACEAE