Activiteiten & Actueel

Wandelen door Nederland

Mooi en bloeirijk Nederland

Piet Groot

Voor de aankondiging van deze lezing klik hier

Op dinsdag 19 november waren we uitgenodigd om ons naar het gebouw van het Leger des Heils te begeven, een gebouw met net een iets andere sfeer en uitstraling dan bijvoorbeeld

De Nieuwe Doelen, een sfeer die ons deemoedig maakt. Inmiddels kennen we de weg, want we komen er jaar­lijks wel een paar keer.
 We noemen onze inleider daarom dus maar ‘voor­ganger’, en we kunnen deze Wim Grimme beslist wel excentriek noemen, met een voorkomen als een patriarch uit vroeger tijden. Een soort Willi­brord, of Franciscus van Assisi, of gewoon de Petrus waar alle Pieten naar zijn vernoemd.

Volgens eigen zeggen ver­plaatste hij zichzelf ook veel per apostel­paard (de benenwagen), dus daar hebben we ook al een link, maar wel de laatste link, want hij vertelde ons niet dat er meer is tussen hemel en aarde, maar eigenlijk hield hij het laag bij de grond. Eigenlijk vertelde hij dat er meer is op de aarde als je je ogen maar open had, en ook dat je daar niet voor naar de Kala­hari of Timboektoe hoeft te reizen.

Ogen open, de camera in de aanslag en struinen maar! Deze keer dan eens geen tuinen, maar eigen­lijk alles wat je zoal tegen kan komen op je apostelpaard. Daar gaat het paard af en toe van hinniken. Hij zal wel mensen tegen zijn gekomen die zich afvroegen wat die ietwat zonderlinge man in die duinen, op de hei, of in die wegberm, bij de watermolen bij de Dinkel, of bij het Klopjeshuus aan de vrijdijk, aan het doen was, met dat grote fototoestel, terwijl er naar hun idee niets bijzonders te bekennen was, en intussen was het klik, de Rietorchis, klik, de Scarlet Pimpernel, klik, de Avondkoekoeks­bloem, klik, de Kuifhyacint, klik de Vleeskleurige Orchis (dat was een zeld­zame) en klik, de ogentroost, ook zeldzaam, en het duizend-gulden kruid er ook maar even bij geklikt. ‘Drommelse jongen, je mag niet klikken’ gaat dus bij hem niet op; het is meer van ‘klik je maar wezenloos’.
 
 Zelf was je zulke planten misschien zomaar voorbijgelopen, maar als je dit goed fotografeert, en in alle glorie op het scherm ziet, dan zien ook gewone planten er goed uit. Eigenlijk nog erger: hij toont best mooie plaatjes van planten die je eigenlijk kent als onkruid.
Zelfs diverse soorten distel: Boerenwormkruid, enzovoort. 

Het was eigenlijk best een wakkerschudder, dus eigenlijk werd er toch een beetje een nieuw stukje geloof aan ons bijgebracht; het geloof dat er, naast de mooiste tuinen en de meest bijzondere en exotische plan­ten, overal ter wereld, in gewone Hollandse wegbermen, opgespoten terreinen, rond bouwvallige gebouwen, en waar dan ook in Nederland, behalve samen liggend in het hoge gras voor wie geïnteresseerd is in bloemetjes en bijtjes, best nog veel te beleven valt. 

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
Menu