Activiteiten & Actueel

Slotavond en prijsuitreiking tuinkeuring

Pien van der Kleij

De grote aula van het Clusiuscollege zag er feestelijk uit, dankzij het vele werk dat de bloemschiksters, de leden van de tuinkeuringscommissie en Lenie van Velzen, de conciërge, hadden verricht. Grote en kleine bloem­stukken waren gemaakt. Een tafel lag vol met bollenpakketjes, zaden, diverse fotoboeken: ‘PuRe summer flowers’ met prachtige foto’s, cadeautjes, cadeaubonnen en een bloeiende plant, geschonken door onze sponsoren. Verder waren er bekers en oorkondes voor de winnaars van de tuin­keuringen 2013.

Veel tuinliefhebbers zaten in de zaal. Ad Kunst opende de avond, Kees Schouten legde uit hoe alles zou verlopen en de directeur van het Clusius­college, Cor de Vries die dit jaar de prijzen ging uitreiken, stelde zich voor. Eigenlijk was hij wiskundige van beroep, en nu directeur van het Clusius­college, een groenschool. Het bevalt hem prima.


De foto’s van de open-tuinendag op 22 juni 2013 kwamen voorbij. Het was één van de slechtste dagen die zomer: regen en wind voerden de boven­toon, maar de foto’s zagen er fris en uitnodigend uit.


De ‘liefhebberstuin’ van Kees en Marge Mol in Hoogkarspel herbergt een grote bruinrode Acer, die goed tot zijn recht komt.


‘Tir na nOg’ of ‘het land van de eeuwige jeugd’ van Annemarie en Adrie Brieffies in Lutjebroek toont ons een houten bankje tussen bloeiende planten. De oude melkbus draagt een rode Pelargonium.

In Grootebroek ligt de tuin van Jack en Jenny van der Lee. In ‘Van alles wat’ is veel te zien, (Het) Maria(beeld) tussen bloeiende eenjarigen waakt over deze tuin.


Bovenkarspel: daar had de zon nog even geschenen. John Klein onze nieuwe fotograaf, was al vroeg op pad. Een foto van een schitterend bloemenkwartet uit de ‘gezellige tuin’ van Ben en Roos Laan kregen wij te zien.


De laatste tuin, zeg maar een natuurgebied, ligt in Grootebroek en is van De Twee Heren, te weten Harry Bimmerman en Jan de Vries. Hun uit­gangspunt luidt: ‘natuurlijk leven-werken-spelen’. Hier mag de natuur gedeeltelijk haar gang gaan, onder andere met een veld vol margrieten tussen de grassen.


Bollenkeuring: negen deelnemers

In april en mei zijn deze tuinen gekeurd. De deelnemers geven zelf aan wanneer de keurders welkom zijn om naar hun kleine ‘Westfriese Flora’ te kijken. De gele Frittilaria imperialis wordt bij Klaas Dijkstra in Hem wel een meter hoog. In de rustpauze krijgen deze bollen een warme opbergplaats. De Frittilaria persi­ca Adiyaman (donker paars­bruin) houdt van een koele plek.


Piet Groot te Andijk is wat betreft de bollentuin zeer eigenzinnig bezig. Zijn enorme tuin staat vol met een bijzonder assortiment. Piet heeft een energie waar je u tegen zegt. Hij heeft nu een ‘kadetjestuin’ aangelegd. Een aantal heuveltjes is ingeplant met bollen die na elkaar bloeien: de vroegst bloeien­de komen het eerst; na de bonte verzameling tulpen en narcissen zijn de lelies de hekkensluiters.

Piet heeft de eerste prijs met recht verdiend. In het voorjaar wordt deze tuin voor onze leden opengesteld, zodat iedereen deze ‘West Friese Andijkse Flora’ hier kan bekijken.

De foto’s van de bollenkeuring zijn door Ad gemaakt.


Categorie A: zeven deelnemers

(1 t/m 199 m2)

Dit zijn de kleinste tuinen van de tuinkeuringen, maar er is altijd veel te zien.


De 3e prijs is voor Hilda Lakeman te Wervershoof: een rijkbloeiende tuin. Het uitnodigende zitje wordt omringd met bloeiende potplanten. Zij deed dit jaar voor het eerst mee.


In Bovenkarspel ligt de tuin van Piet Huver. Ook Piet is een nieuwkomer in deze keu­ring en gaat er met de eerste prijs vandoor. Naast voorjaarsbollen staan hier ook zomer­bollen. Een foto in deze tuin is genomen van de Eucomis comosum (ananasplant) met prachtige bloemaren, de Crocosmia heeft aren met dikke knoppen en de uit­gebloeide Frittilaria ziet er door zijn zaad­bollen zeer decoratief uit. De Dipladenia en Scaevola aemula kunnen doorbloeien tot de eerste nachtvorst. Deze tuin zit in 2014 in de supercup.


Categorie B: zes deelnemers (200-499 m2)

De tweede prijs is voor Wil Groot uit Grootebroek. Zij noemt zichzelf een ‘takkenwijf’. Van takken maakt Wil de mooiste kunstwerken, en die mooie grote werd gekiekt. Courgette gekweekt in een pot zien wij voorbijgaan en de druiven groeien rond de pinda­kaaspot. Zullen de vogeltjes ook wat krijgen of vinden zij een ekster in de pindakaaspot?


De eerste prijs gaat naar de familie K. Kelder in Andijk. Een explosie van bloeiende planten in vele kleuren. In deze tuin wordt met hart en ziel getuinierd. De vogels vinden het ook een lustoord en komen hier graag. Via het bloe­menlaantje verlaten wij deze tuin. Volgend jaar zit deze tuin in de supercup.


Categorie C:

vier deelnemers (500 m2 en meer)

Het wordt een beetje saai, maar Piet Groot in Andijk krijgt weer de eerste prijs.

Piet is klein van stuk, maar groot in tuinieren. Een grote verschei­denheid aan rozen is hier te vin­den, ook pioenrozen staan er in vele soorten en sprankelende kleu­ren. In de grote verhoogde borders sluiten grote groepen planten op elkaar aan, een eldorado voor insecten, vlinders en vogels én natuurlijk voor mensen: zij kunnen hier dubbel genieten. Eupatorium (koninginnekruid) is een insecten- en vlinder­plantlokker. Lelies en Dahlia’'s blijven overwinteren in de grond waar ze staan, een uitbundige bloei volgt in de zomer. Piet’s park doet in 2014 mee in de supercup.


Supercup: zes deelnemers

In Enkhuizen ligt de prachtige tuin van Booy Mantel. Ieder jaar bloei­en zijn Fuchsia's weer uitbundig, ieder jaar zijn ze weer iets groter. Vele doen al jaren mee. ‘s Zomers staan ze op een mooie stellage, 's winters overwinteren ze. De achtertuin is een klein paradijsje: vaste planten en eenjarige vullen elkaar mooi aan, een bloemenzee en vele tinten groen.


De heer Chr. Vahl in Venhuizen heeft een grote tuin in twee stijlen. Het voorste gedeelte herbergt weelderige vaste planten en diverse kuipplanten, zoals lidcatus, Clivia en Brugmansia (engelentrompet) met roomwitte bloemen; ’s avonds en ’s nachts verspreidt deze plant heerlijke geuren, ideaal voor nachtbrakers. Het achterste deel heeft onder andere rozen­perken met buxushagen; er omheen ligt het gazon.


De tuin van de familie K. Wijnker ligt ook in Venhuizen. Ook hier een weelderige plantengroei: diverse bladhoudende en bladverliezende hees­ters. Twee soorten Agapanthus (Afrikaanse lelie) staan in pot. De blad­verliezende kan overwinteren in de tuin, mits goed afgedekt als het vriest; de bladhoudende moet binnen in een koele ruimte overwinteren.


Het wordt spannend. Wij gaan nu naar de tuin van Bets in Bovenkarspel. Bets legt hart en ziel in deze tuin. Bets is altijd op zoek naar iets aparts. Alle kleuren vindt zij mooi, het liefst kweekt zij stekjes op, vaak groeien en bloeien zij uitbundig bij haar. Een schitterende foto van de blauwe regen: het afgelopen jaar heeft deze klimmer weer uitbundig bij haar staan bloeien. (Bij mij is deze plant wederom doodgegaan.) De foto die wij hiervan te zien kregen, heeft Bets zelf gemaakt, want zij wilde dat vele tuinliefhebbers nog even konden meegenieten. De derde plaats is voor Bets, en zij blijft in de supercup.


Wij blijven in Bovenkarspel, over het spoor naar Dirk Hauwert. In deze exotische tuin staan bijzondere bomen en heesters en exotische planten. Een groot aantal wordt in de herfst eruit gespit om te overwinteren. Varens en Hosta voelen zich hier prettig. De prominente waterput achter de glas­heldere vijver heeft hij zelf aangelegd, jaren geleden. In de voortuin staan bijzondere orchideeën. Als afsluiting een foto van Dirk met een watervogel, hij raakt hier niet over uitgepraat. Dit waterparadijs doet niet mee met de keuring. Een tweede plaats voor Dirk Hauwert en hij blijft in de supercup.


De eerste plaats is voor Anneke Bruijn en Johan Oud, terug over het spoor en wij blijven in Boven­karspel. Een zeer grote tuin waar zeer veel te zien is. Je kunt een avond vullen met foto’s van hun tuin. Wij zien de Arum italicum met het decoratieve blad, eind zomer verschijnt een dikke aar met oranje bessen. De zachtoranje Lewisia heeft deze zomer drie maal gebloeid, ideaal voor de tuintafel. Het gazon ziet er hier altijd perfect uit, eromheen liggen borders met een keur aan planten en bomen. Komend jaar wordt het spannend. Bemachtigen Anneke en Johan voor de derde maal de eerste prijs? De wisselbeker blijft dan in hun bezit of gaat een andere tuinier er met de beker vandoor?


Bossen bloemen werden uitgereikt aan de heer Cor de Vries, vele bekers en gevulde tasjes heeft hij overhandigd aan de prijswinnaars. John, onze fotograaf, is door het fotograferen van vele tuinen, een hobby rijker ge­worden. Lenie van Velzen is een duizendpoot en haar koffie is perfect. Op school worden de Groei & Bloeiers ‘het clubje van Lenie’ genoemd. De aanmoedigingsprijs ging naar Daniëlle Voorn uit Hoogkarspel, ons jongste lid. Zij betrekt haar kleine kinderen al bij het tuinieren. In het voorjaar staat in haar tuin een prachtig assortiment bloeiende bollen op kleur.


Iedere bezoeker kreeg nog een kleine cyclaam met prachtig getekend blad in grijsgroene tinten mee naar huis. Die van mij staat nog mooi te wezen in een pot buiten.


Alle sponsoren worden weer hartelijk bedankt voor hun gulle gaven. In 2014 zijn weer volop bloeiende bollen en bloeiende planten te zien in de tuinen van de Groei & Bloeiers.


Nadat in de aula alles weer op zijn plaats stond, gingen de harde werkers nog even ‘aan’zitten. Deze avond kwam het cateringbedrijf Riet en Kees Schoon voor het laatst langs. Wat zullen wij hun lekkere hapjes en drankjes missen! Nogmaals wordt iedereen bedankt voor hun inzet in het afgelopen jaar.


Onderstaande sponsoren hebben weer voor een rijkgevulde prijzentafel gezorgd:

AndijkTuincentrum Piet Boeder
Bovenkarspel:EconSeeds
De Jong Fleuriade
Tuincentrum en hoveniersbedrijf Maartens
Bloembollenhandel Jac. Mosselman en Zn
GrootebroekBloembollenhandel Florex B.V.
VenhuizenBloembollenhandel firma J. Langedijk
Bloembollenhandel Mantel Holland B.V.
WervershoofTuin- en bloemencentrum hoveniersbedrijf Den Heuvel

De uitslagen (puntenlijst) zijn hier te vinden.

meer

Wilt u meedoen aan de tuinkeuring of voorjaarsbollen keuring, dan kunt u zich opgeven bij Riet Keeman, telefoon 513001, of per e-mail: riet.keeman(at)quicknet.nl

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen