Activiteiten & Actueel

Tuinenreis naar België op 10 t/m 12 juli 2014

Begunstigd door prachtig weer werd een gezamenlijke tuinenreis door de afdelingen Enkhuizen en Hoorn gemaakt naar Zeeuws-Vlaanderen en België. Door drie deelneemsters wordt daarvan uitgebreid verslag gedaan in de eerstvolgende convo die in september verschijnt. Maar hier alvast een voorproefje met foto’s.

De eerste dag werd een bezoek gebracht aan Laura Dingemans in Heerle, een tuin van 7000 m2. Vervolgens stond de ‘mooiste tuin van 2011’ op het programma, het Rammekenshof in Ritthem Zeeland. De eigenaresse, Willeke, gaf de groep van 52 personen persoonlijk een rondleiding. Daarna door de 6 km lange Weterscheldetunnel, een belevenis, naar Schoondijk. De tuin rondom een oude boerderij met roodwitte luiken, is in 1971 door de eigenaren zelf ontworpen en verlevendigd met oude materialen. De sloot werd getransformeerd in een trapsgewijze tuin met vijvers, en verder was er een uitgebreide moestuin. Het gezelschap werd verwend met koffie en cake en later nog met wijn, bier en fris en heerlijke zoute haring! Overnacht werd in het Parkhotel in Brugge, nadat de maaltijd was genoten in restaurant “Het Putje”. De liefhebbers konden daarna nog Brugge verkennen.

De tweede dag startte vroeg na een prima ontbijt en bracht het gezelschap naar het kasteel van Oostkerke waar de groep een (voor sommigen té) uitgebreide geschiedenis van kerk en kasteel te horen kreeg van de plaatselijke koster, die ook de rondleiding door de tuin van het kasteel verzorgde. De hand van Mien Ruijs was hier nog zeer goed te herkennen. Daarna naar Meulenbeeke waar de Tuin de Marocade (een samentrekking van de namen van het beheerdersechtpaar) werd bezichtigd en van daar naar de tuin van Marie-Jeanne van Hove, eveneens in Meulenbeeke. De tweede dag werd afgesloten met een uitgebreid koud en warm buffet bij Hotel Van der Valk in Oostkamp.

De derde dag werd als eerste De Oase in Lochristie bezichtigd waar de gastvrouw veel vertelde over de planten in haar tuin en voor ieder een plantenlijstje van de bijzondere planten in haar tuin had klaargemaakt. Na het kopen van plantjes werd heerlijk gegeten in Restaurant Den Breugel in Beervelde, waar o.a. stoofvlees op het menu stond. De middag werd gevuld met een bezoek aan kwekerij Vervoort in Kapellen en De Hazelhof in Hazeldonk. De eigenaar, een tuinarchitect, had hier werkelijk een droom verwezenlijkt. De catering hier was heel bijzonder: bietensoep, maar ook salade, koffie, thee en wijn. De heerlijke maaltijden tijdens deze reis zullen wel gezorgd hebben voor heel wat kilootjes er bij, maar met flink in de tuin werken gaan ze er wel weer af. De lachspieren hebben in ieder geval ook een update gekregen!

Klik op een foto voor een vergroting.
Voor nog meer foto's klik hier


meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN
Menu