22-08-14 Bijeenkomst studieclub

Afke Maessen

Ditmaal was de studieclub neer­gestreken bij Plonie Rood in Groo­tebroek. Prachtig mooi weer! Een tuin met een schattig terras: het is alsof je een bloemenwinkeltje bin­nenkomt! Plonie is de tuin aan het renoveren: ‘een pittige klus’, maar met hulp van haar zoon (hovenier) zal dat zeker lukken! Bijna had ze haar oude buxussen vernietigd, omdat ze niet meer zo mooi waren. Maar… dan hebben we Klaas Dijkstra gelukkig. Met zijn kennis en vakmanschap blijken de planten nog prima bruikbaar!

Achter de schuur nog een lief stukje tuin vol met eenjarigen, kleurrijk en gezellig ingericht door manlief. Daarna naar binnen en daar hingen we weer aan de lippen van Klaas. Ditmaal als onderwerp de Hydrangea (hortensia). Neen, niet over de soorten en toepassingen met ander groen, daar stond natuurlijk al een prachtig stuk over in de Groei & Bloei van juli.

Klaas ging in op de oudheid van de plant, naar waarschijnlijkheid ‘oeroud’. Er zijn fossielen gevonden van de Hydrangea die waarschijnlijk ouder zijn dan de mens. De geschiedenis vindt zijn oorsprong op het noordelijk half­rond: Alaska, Amerika, Canada, China en Japan.

In 1736 is de Hydrangea in Europa (Engeland) geïntroduceerd door Peter Collinson. Wij kennen de Hydrangea van oudsher van de boerderijen waar we ze nog altijd met genoegen zien staan, onlosmakelijk met elkaar ver­bonden.

Natuurlijk kregen we les over de pH-waardes, waar de kleur afhankelijk van is en hoe moeilijk het is om de zuurgraad te verlagen, zo niet bijna onmogelijk. Hoe vermeerder je: zaad, stek of afleg?

En verder: wat doen we met de grond, spitten of niet? Water geven, want na droogte is er veel kwaliteitsverval in blad en bloem. Herstel uiterst moeizaam! Wat doen we met patentkali en wanneer? Kieseriet toepassen? Vraag het aan Klaas!

Ook worden de wantsen (geven kleine gaatjes in het blad) nog besproken, voorjaarsprobleempje zoals men dat noemt, en vooral wat kun je er tegen doen.

Wat doet natrium-carbonaat met je Hydrangea’s? Wie dat wil weten… Sluit je aan bij de studieclub. Er is nog plaats genoeg aan de tafel van Klaas. Schroom niet: het is zeer laagdrempelig en zeker een aanrader.

Kees Schoon, bedankt dat je me voor de studieclub hebt getipt! Plonie, bedankt voor je gastvrije ontvangst op de Zesstedenweg. En voor iedereen die interesse heeft: de volgende studieavond is in september en gaat over groenblijvende heesters en coniferen.