Activiteiten & Actueel

14-07-14 Nationale Tuinweek; bezoek aan vijf tuinen.

Pien van der Kleij

De Nationale Tuinweek van 14 tot en met 21 juni heeft plaatsgevonden op vele plekken in Nederland. Het thema luidde: ‘Tegel eruit, plant erin’. Ieder lid had een zakje zaad gekregen bij het februari­nummer van Groei & Bloei. Nu hebben onze leden geen tuinen die vol liggen met tegels, zodat het groen ver te zoeken is, of het zou ongewenst groen moeten zijn tussen de tegels! De meesten komen tuingrond te kort, want vaak wordt er weer een prachtige plant gekocht of je krijgt een stek cadeau, zodat je naarstig op zoek gaat naar een plekje in je tuin of op het vaak overvolle terras(je).

Ans van Dijk, aardbeispecialiste, deelde aan de jeugd die kwam kijken in deze week aardbeiplanten uit van ABZ-Seeds in Andijk en Lia verkocht mooie stekken en zaailingen en wierf leden voor Groei & Bloei.

De gemeente Stede Broec viert dit jaar 650 jaar stadsrechten. Er is toen besloten dat in een tuinestafette vier van de vijf tuinen die werden open­gesteld tijdens de Nationale Tuinweek, in deze gemeente zouden liggen.

--------------------------------------------------

Op 16 juni kon de tuin van Bets en Doede Deen 's middags en ook 's avonds worden bezocht. Deze tuin was twintig jaar geleden nog een tegelparadijs. Een zus van Bets kwam met een doos planten en zei: ‘Bets, het is hier nu lang genoeg een speelplaats geweest. Hier heb je wat planten, je kan beginnen’. En inderdaad, er gin­gen meerdere tegels uit en de planten kregen een plekje. De duiven van Doede vonden het een heerlijke lekkernij en vraten de knoppen uit de planten. De duiven moesten weg, want Bets had intussen de smaak te pakken. Doede heeft nu een mooie voliëre met prachtige parkieten in de mooiste kleuren (turkesientjes) en het tegelparadijs is nu een weelderig tuinparadijs. Planten met bloemen in vele sprankelende kleuren: ieder jaar verzint Bets weer iets nieuws. Haar nieuwste aanwinst is een groen tuinkasje, dat zij heeft ingericht als een prach­tige bloeiende plantenetalage. Menig bloemist zou hier jaloers op zijn.

Bets is ook een kei in klimplanten; de mooiste Clematissen groeien en bloeien bij haar langs houten bogen, de blauwe regen om een per­gola voor en tegen een zijmuur en balustrade. Tijdens de bloei verschijnt er een bloemen­gordijn. En niet te vergeten de Cobaea's. Iedere winter worden deze gezaaid en zomers bloeien ze overvloedig met witte en paarse bloemen. Drie klimmers bloeien zomers tegelijk en ver­binden zich met elkaar: de blauwe regen, Lathyrus en een kleinbloemige Clematis, ‘een boeket in de lucht’. Ogen kom je te kort, maar tegels zie je hier niet meer: alleen een paadje en een klein terrasje van flagstones, want in dit schoons moet je toch kunnen lopen en heerlijk zitten.

--------------------------------------------------

De ‘Tuin achter de poort’ is ook zeer verassend.

In het smalle straatje groeit en bloeit langs de poort en het huis al veel in een smal stukje grond. De klinkers zijn uit de straat gehaald.
Op 17 juni konden de bezoekers zich achter de poort verlekkeren. Lia en Lou Schoenmaker wonen hier zesendertig jaar. In 1990 is eerst de sloot gedempt die achter de tuin lag. Tweeëntwintig jaar ge­leden is er een plan voor de tuin gemaakt, want Lia kreeg zin in tui­nieren. Het enige wat in de tuin stond was een rozegele rozenstruik en Polygonum. De Polygonum wordt ieder jaar weer flink dunner gemaakt, want anders neemt hij de hele tuin in bezit, en de roos bloeit ieder jaar schitterend. Verder lagen er wat tegels en een grasveld.

Nu ga je vanaf het huis naar de sloot de diepte in. Stukken tuin werden opgehoogd en er werden trappetjes aangelegd. Waar nu de grindtuin ligt met een kleurrijke verzameling planten in potten, was vroeger het speel­paradijs van de kinderen. Toen de jongens konden zwemmen kwam er een vijver. In de kuil ligt het terras omringd met zeer veel potplanten. Vroeger was dit een stuk kleiner en werd het gebruikt als een grote box. Bomen, heesters en vaste planten zijn in de loop der jaren gekomen. Lia tuiniert op kleur: bij de vijver vooral wit, room en geel. Op het pad langs het huis wit en rood en in de overige borders veel paars, roze en wit.

Eén plant wil ik toch wel noemen: Veratrum, inmiddels met bloemaar bijna twee meter hoog. De bloemen van de aar zijn zwart en de bladeren hebben ribbeltjes, net een geplisseerd rokje.

--------------------------------------------------


‘Isla verde’ is het domein van Anneke Bruijn en Johan Oud. Een groen eiland omringd door water ligt verscholen tussen straat en weg. Op 18 juni was deze tuin te bezoeken.

Veertig jaar lag hier een akker voor de bloembollen. Later kwamen er een siertuin en moestuin bij.


Twintig jaar geleden is het woon­huis gebouwd op de voormalige moestuin. Hier geen tegels eruit, maar tegels erin voor de terrassen, paden en vele muurtjes. Veel wordt er niet gezeten, want Anneke en Johan zijn meestal bezig in deze parkachtige tuin, waarin een grote waterpartij ligt.

Er staat een glazen kas voor het overwinteren van bollen en knol­len en het is de zaai- en stekruimte voor Anneke.

Rechts voor de kas ligt een ruime fruittuin. De liefde voor bollen en knollen zit Johan in de genen, de apartste soorten zijn hier te zien.

Een paar bezoekers vonden dat er een vreemde geur hing. Eerst rook ik het niet, maar bij een bepaalde windvlaag had ik het door. De boos­doener was Dracunculus vulgaris (draken­wortel). Deze bloeide volop met donkerpaarse, bijna zwarte bloemen, en om ons te plagen
geeft hij een onaangenaam geurtje af. Het is familie van de aronskelk en de groei van deze knol is spectaculair: zo zie je niets en in een week tijd staat er een prachtig getekende stevige steel in je tuin. Kan anderhalve meter hoog worden en dan komt de bloem. Deze knol is winterhard.

Veel vetplantjes staan op stenen muurtjes. Een grote verscheidenheid aan (bloeiende) planten in vele kleuren, heesters en een groot assortiment bomen (ook een passie van Johan) staan in de ruime borders. De imposante Liriodendron tulipifera (tulpenboom) bloeit in mei.

In deze tuin hebben zes kinderen een aardbeiplant meegekregen. Het begon met een jongetje dat vertelde dat hij een moestuintje had gehad. Daarna kwam hij nog eens langs met vriendjes, die wilden ook wel een plant mee. Eerst de tuin bekijken en dat deden zij graag.

--------------------------------------------------

Donderdag 19 juni een tuin net buiten Stede Broec, gelegen aan het West­einde in Enkhuizen en eigendom van Tiny en Theo van der Jagt.

Het luisterrijke Airiesjkwairkoor was 's avonds present. Drie- en vierstem­mig werden Ierse, Schotse en Keltische liederen vol overgave gezongen, ter­wijl de bezoekers slenterden door de grote tuin.

Tachtig potten met Fuchsia's staan hier op drie plekken. Verder een ruim perk met grootbladige rode Begonia's en een perk met rozen en Pachysandra. In de borders een groot assortiment planten die in vele kleuren bloeien.

Veel bomen en heesters, maar de walnoot is robuust. In de kas staat de druif vol met trossen.

Rond 1900 was hier een remise voor de paardentram die liep van Enkhuizen naar Hoorn.

De pleisterplaats ‘Café Vianen’ lag schuin tegenover het kerkje. Als je heel goed kijkt, zie je het kerkje in ruste nog staan achter de woonhuizen aan de overkant van het Westeinde. Als extra bijverdienste heeft er tien jaar een rolschaatsbaan gelegen. Vanuit Hoorn en zelfs uit Amsterdam kwamen de mensen hier naar toe om te rolschaatsen. De stoomtrein kwam en daarna de trein, en de paardentram verdween.

--------------------------------------------------

De tuin van Anneke en George de Boer in Grootebroek was vrijdag de 19e te bezichtigen.

Een lange, smalle tuin met een groot assortiment planten in vele kleuren ligt voor het huis.

Pal langs de weg stond jaren ge­leden nog het huis van hun (schoon)ouders. Dat huis is om­vergereden door een vrachtwagen die beladen was met zand, en het huis lag zogezegd in puin.

Toen het puin was opgeruimd en het tuinieren kon beginnen, kwamen zij tot de ontdekking dat de fundering er nog lag. Maanden is Anneke bezig geweest om de stenen fundering handmatig uit de grond te verwijderen.

Diverse keren is de tuin veranderd, want de grond was erg slecht, maar nu ziet alles er prachtig uit.

Bloeiende (vaste) planten kregen de overhand. De Alfred Carriëre, een witte klimroos en Bonica, een roze trosroos, bloeien uitbundig voor de tweede keer. De kamperfoelie met oranje bloemen klimt om de pergola langs de tuin.

Vijftien jaar zijn zij al grote liefhebbers van Salvia's (zie Groei & Bloei van oktober 2013). Leucantha, een Salvia met bloeiende grijs-wit-lila aren, is één van de vele Salviasoorten die eruit springt.

Ook in deze tuin liggen smalle paadjes om door de weelderige bloemenzee te lopen en te genieten.

Het achtertuintje is een terras dat vol staat en hangt met eenjarigen. Een lage kattesnor (Cleone), lila-roze van kleur, smal blad, is nieuw in zijn soort. De donkerbladige ooievaarsbek met blauwe bloemen is een plaatje en de lage blauw bloeiende Aga­panthus staat er prachtig bij.

____________________________________

De bezoekers hebben in de 'Natio­nale Tuinweek' kunnen genieten van vijf totaal verschillende tuinen met ieder een eigen verhaal, en veel mensen hebben we enthou­siast kunnen maken voor het tui­nieren.

Ook de kinderen waren erg blij met hun aardbeienplant.

Zaterdag de eenentwintigste was het opentuinendag en waren er vijf tuinen open. 
Zie link

Op 6 september gaat de tuinkeuringscommissie op pad met de eigenaren van de vijf opengestelde tuinen van die dag.

Nog meer foto's klik hier

meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN
Menu