Activiteiten & Actueel

06-09-14 Slotronde opentuinendag

Pien van der Kleij

De ‘Romantische binnenstadstuin’ van Kees en Andrea Botman ligt in de sfeervolle Boerenhoek van Enk­huizen. Het Hoenderpad ligt aan een grachtje, via een steegje kom je in de besloten achtertuin. Tegen het hekwerk groeien Clematis, kamperfoelie, klimop, druif en klimhortensia. De Salix integra heeft fijn blad. Ieder jaar knotten, dan blijft dit boompje mooi com­pact. Het terras van klinkertjes gaat over in een oplopend paadje dat speels door de tuin loopt, de borders liggen langs het pad en de twee terrassen, waarin ooievaarsbek, vrouwenmantel, hoge en lage bloeiende Campanula's, marjolein, Zeeuws knoopje, akelei, roze anemonen en varens. Tussen de planten in bloeit de paarse Verbena bonariënsis. Planten die goed passen in dit rustgevende paradijsje. Er staat een echte waterput, het water wordt omhooggehaald door een antieke groene gietijzeren pomp. Op de put ligt een prachtige verzameling oude scherven in allerlei kleurtjes. Her en der staan potten, gevuld met bloeiende eenjarigen.

Het persoonlijk verhaal van Kees en Andrea: ‘Sinds 1989 wonen wij hier. De tuin was niets bijzonders. De vuurdoorn groeide bijna in de keuken, een paadje van stoeptegels liep naar de schuur en verder was het zwart met hier en daar een verwaarloosde plant. Achterin stonden er nog enkele broeibakken. De tuin werd eerst kindvriendelijk met gras, een grote schom­mel en een zandbak. Om dit alles borders en een terras met zitje.

In 2004 werd het huis verbouwd en de tuin deed mee. Schommel en zandbak waren niet meer nodig. De tuin werd ‘volwassen’. Het gras ging eruit, de borders werden groter en direct achter het huis kwam nog een terras.

De tuin vinden Andrea en Kees in het voorjaar en de vroege zomer het mooist met de bloeiende vaste planten. (Aan het eind van de zomer vond ik persoonlijk deze tuin ook nog een plaatje, de herfst proefde je al wel, maar ieder seizoen heeft zijn charme.) Omdat de planten mogen uitzaaien en groeien op de plek die zij zelf uitkiezen, is de tuin ieder jaar toch net een beetje anders. Als het nodig is, wordt er hier en daar ingegrepen.’Aan de Murillostraat in Boven­karspel ligt de ‘Tuin in ontwik­keling met blauw/paarse kleuren’ van Peter Kreuk en Joke Ruiter.
Een strakke voortuin met twee verspringende Portugese laurier­hagen. Vier haagbeukhaagjes in een vierkant waarin roodbladige Prunus (kerspruim, niet eetbaar) staat.

Blauw bloeiende Agastache, lavendel en hortensia's. Langs het pad naar de achtertuin staan (bloeiende) planten, groenblijven­de heesters en aan weerszijden van de poort een klimroos.

De diepe achter­tuin is verdeeld in drie stukken.
Een groot terras waarop eenjarigen in potten.
Rechts achter het terras een bijna vierkante vijver met goudvissen en omzoomd met groene planten, onder andere de eikenbladhortensia, langs één kant een rij lavendel.
T
ussen het eerste en tweede gedeelte van de tuin staat een groene haagbeukheg. Een ruim grasveld waarop een pad van vierkante zachtgrijze tegels (Chinees hardsteen), dat naar het tuinhuisje loopt.
De borders langs het gazon staan vol met onder andere kogeldistel, loodkruid, Penstemon, witte anemonen, Helleborus, Lathyrus, felblauw bloeiende Salvia en pollen Salvia met fluwelig blad in paars-groen-grijze tinten.
Achterin een robuuste esdoorn en opzij een lijsterbes met ‘rode’ bessen. Achter de hoge heg ligt nog een terras van grind aan het water.

 

 

Een paar honderd met verder ligt de ‘Exotische tuin’ van Jaap Fortmann in de Oranje Nassaustraat. Een kleine achtertuin, waarin een prachtige palm met een stevige lange stam met bovenin de palmbladeren. Ook de bananenboom ziet er zeer gezond uit. Een assortiment kleine varentjes en wilde bloeiende cyclaampjes staan verspreid in de aarde, verder Cystus in wit en roze. In dit stukje tuin ligt een gebogen pad van zachtgeel split. Langs de afrastering voor de schuur groeit bloeiende kamperfoelie.
Deze tuin wordt in tweeën gedeeld door het pad dat loopt vanaf de poort naar
het huis. Links van het pad ligt een smalle strook waarin voor­namelijk Cactae staan in zanderige grond vermengd met zeer fijn grind. De lange bladeren van de Yucca rostrata groeien vanuit een hoge stam, deze plant heeft Jaap van de ondergang gered en voor een prikkie op de kop kunnen tikken. De Yucca is hem daar zeer dankbaar voor. Grijsgroene Aga­ves met zeer scherpe punten staan hier ook, hier moet je niet op vallen, want je bent meteen doorboord. Geen alledaagse tuin, met liefde aangelegd. Als het wintert, wordt er niets ingepakt of toegedekt, zelfs niet in de strenge winter van 2013. 'Planten niet te veel vertroetelen, zij moeten harden.

In de kleine voortuin liggen tegels en gras. Grote potten met eenjarigen en vaste planten zorgen voor een kleurig effect. Aan de overkant van het straatje heeft Jaap een stek van de bananenboom en (bloeiende) planten gezet in het gemeenteplantsoen!

 

 

In een rustiek stukje Grootebroek aan de Burg. Schrijnderlaan ligt de ‘Eigentijdse tuin met moderne en authentieke accentenvan Gerard en Ada Ligthart.

De voortuin heeft Buxushagen en
-bollen die strak geschoren zijn, een bruinrode en groenrode Acer staan in het klinkerpleintje. Langs de achtertuin staat een prachtige hoge scherp geschoren donker­groene coniferenhaag, deze haag loopt schuin af. Rechte borders langs de klinkerpaadjes, die vol planten staan: onder andere Penstemon, roze en witte zonnehoed, schildpadbloem, roze en witte anemonen, lood­kruid, ooievaarsbek en varens. De bomen zijn een pracht, die in de herfst spetterende kleuren hebben. Wij waren iets te vroeg voor die kleuren­pracht.

De varenachtige beuk Fagus Sylvatica asplenifolia wordt in de herfst goudgeel (een schitterende boom). Verder diverse Acers: een rode Acer én de Acer osakasuki; deze heeft rode neusjes en wordt in de herfst knaloranje en de Gingko bilboa wordt geel. De achterste border is verhoogd en heeft stenen muurtjes. Een stevig houten bankje staat ervoor, zodat je kunt genieten van de tuin. Voor de veranda ligt een vijver waarin Japans riet en waterlelies met roze bloemen en een aantal goudvissen. Via de houten vlonder kom je op de verhoogde veranda. Er staan mooie stenen potten gevuld met bloeiende planten.

Voor de keukendeur ligt een grote zachtgrijze tegel; dit is een oud West-Fries gebruik en houdt kwade geesten tegen.

Terug naar Bovenkarspel. Aan de Hoofdstraat waar de ‘Gezellige tuin’ van Suzan en Gerard Koster ligt. En gezellig is het zeker: stoelen en tafels waarop gevulde bloemen­vaasjes en een grote schaal zoete blauwe kasdruiven staan al voor ons klaar, want hier gaan wij nog even nazitten met een hapje en een drankje.

Een tuin waarin je vele bloeiende planten ziet in felle kleuren. Een rij rood bloeiende Pelargonium in pot staat voor de serre. In de grote borders langs het gazon Rudbeckia, lila ruit, blauwe distel, Japanse anemoon in roze en wit, Oost-Indische kers, lage struiken Cotoneaster met een overvloed aan rode besjes.
Ook de vijver is omringd met (bloeiende) planten. In de boshoek maagdenpalm, varens en dovenetel. Robuuste bomen: Prunus, rode vlier en de Liriodendron tulipifera die ieder jaar uitbundig bloeit. Achter de druivenkas ligt nog een pluktuin aan het water. Deze staat vol met een mooi assortiment Dahlia's, Oost-Indische kers en oranje lampionnetjes. Met deze bloemen vult Suzan haar vele grote en kleine vazen. Rechts van het pad staat en hangt een prachtige verzameling fuchsia's met grote en kleine bloemen, een passie van Gerard. Zijn andere passie is de ontzettend grote druif in de kas, die volhangt met zoete blauwe vruchtjes.
Eind jaren tachtig gaf Suzan aan Gerard een druivenstek tegen de verveling, want een flink stuk grond was er verkocht voor de nieuwbouwwijk achter hun huidige tuin. Zeventig jaar is dit al zijn thuis, eerst met zijn ouders en hun kinderen en later met Suzan en kroost.

In de voortuin staan diverse rozen: warm oranje en warm geel en een rood roze, verder uitbundig bloeiende planten en heesters. De muur tegen het woonhuis is begroeid met klimhortensia en winterjasmijn. In potten staan fuchsia's.

Na de koffie met koek kwam er paprikaroomsoep, gemaakt door Gerard. Daarna nog wat drankjes en hapjes die ons nieuw cateringbedrijf Kees en Gré Schouten met hun assistente Ineke de Wit hadden verzorgd. Het weer was heerlijk zonnig en wij zaten buiten te genieten.

Iedereen wordt bedankt voor het openstellen van hun tuin op 21 juni, en Suzan en Gerard worden tevens bedankt voor hun gastvrijheid. Beiden reeds in de tachtig, nog jong van geest en zeer actief. Zo zie je maar weer: ‘Tuinieren houdt je fit en een sportschool heb je niet nodig.

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar