Activiteiten & Actueel

Opentuindag zaterdag 28 juni

Ecologische tuin Fam. Klein Keeman Grootebroek

 

Een brede voortuin met een vijvertje. Zittend op het betonnen 

bankje heb ik zitten genieten met het Longkruid aan mijn voeten, een schijnbeuk, sierkers en treurhazelaar wuifden lichtjes naar me. Rudbeckia?s, hemelsleutel, hortensia, schildpadbloen en Polygonum (roze) combineren perfect bij het zachtgele split. Achter het huis ligt een zeer grote tuin die grenst aan gemeentegrond (bomen en struiken). Gesnoeide takken worden gebruikt voor de takkenhaag die als afscheiding dient. Tegen de garage groeien druiven. Een zeer grote vijver met lissen, bloeiende water­gladiooltjes en riet. Langs de vijver grassen, varens en blauw bloeiende ooievaarsbekken en ook hier een bankje. Natuurlijk ga ik weer even zitten genieten. Rechts van mij een halfrond stenen muurtje, gedeeltelijk begroeid met Klimop. Er voor staan bodembedekkers. Een groot terras van klin­kertjes en twee zeer grote zacht oranjegele Datura. Schuin achter de vijver een vrolijk bloeiende bloemenhoek in felle kleuren. Dahlia, Zinnia en Cosmos, de Gunnera vindt al die kleuren prima. Zaad van het ?Saet- en Cruytmuseum? en knollen zorgden voor dit kleurrijke schouwspel. Links hiervan staat een glazen kasje met kleine tomaatjes en een klimmende komkommerplant. Verderop staat een Anabelle in het grind. Om de vijver waarin rietsigaren, groeien longkruid, grootbladige vergeet-mij-niet, varens, schoenlappersplant, Mariadistel, Phlomis en slaapkamergeluk, deze planten mogen heerlijk hun gang gaan. Houtsnipperpaden liggen eromheen. Verder grassen en japanse Anemone, een prachtige berk, waaronder bodembedekkers. Twee metalen bogen begroeid met paarse Clematis en gele kamperfoelie  zorgen voor verrassende doorkijkjes. In de tuin staan mooie betonnen beelden, vele vogeltjes en metalen ornamenten. Op het splitplaatsje staan zinken en emaillen voorwerpen. Op een rond pleintje ligt een vuurplaatsje. John heeft deze decoratieve haard gemetseld. Voor een rij struiken staat een prachtige dikke dame van beton, ook van John?s hand. Tijd om te gaan zitten en een kop koffie met koek te nemen. Tafels en stoelen staan uitnodigend voor ons op het gazon. En de zon blijft maar schijnen en de temperatuur blijft aangenaam. Zomerdrankjes en hartige hapjes komen al snel naar ons toe en in de keuken staan nog heerlijke salades te wachten.?Cateringbedrijf Riet en Kees Schoon? heeft ons weer culinair verwend. Maar mijn rondgang in de tuin is nog niet klaar. Tegenover ons gezellige zitje is nog veel te zien. Een blauwe regen tegen de zijkant van het huis; in de border ervoor staan paarse Aster, hortensia?s, ooievaarsbekken, hemelsleutels, een donkerbladige venkel van wel twee meter hoog, en een prachtige Ceratostigma met kleine blauwe bloemen.

Stijltuin Ada en Gerard Ligthart Grootebroek

 

Het huis ligt aan een ronde klinkerstraat, in het midden een groot grasveld. Een smalle voortuin waarin beuk, Acer, christus­doorn en buxusbollen, de aarde is begroeid met stekelnootjes. Rechts van het huis staan japanse Anemone en hortensia's in een zeer smal stukje aarde. Links van het huis in strakke tuinvakken witte Anemone en hortensia's, buxus­bollen en een in vorm geknipte beuk, ook hier is de aarde begroeid met stekel­nootjes. Lopend door de tuinpoort valt mijn oog op een verhoogde veranda, zeer idyllisch. Hier heb je een prachtig uitzicht op de tuin. Voor de veranda ligt een waterpartij met krabbescheer, dotters, japans riet, kattenstaart, lissen. Grassen en schildpadbloemen staan er omheen. Deze tuin heeft rechthoekige verhoogde borders waarin Anabelle, kattenstaart, Polygonum, zonnehoed, koninginnekruid, Astilbe, varens, hortensia's, akelei, thijm, Acer en een Gingkgo. De kleuren van de bloemen zijn wit, diverse tinten roze en paars. Verder twee grindtuintjes met lampepoetsers en buxus­bollen. Langs de borders liggen klinkerpaadjes omzoomd met wit grind. Een stijlvolle tuin met vleugjes romantiek.

Liefhebbers tuin Susan Schuurman Andijk

 

Een grote voortuin in rechthoekige vakken verdeeld, waarin vele bodembedekkers staan, in het voorjaar groeien en bloeien de kievitseitjes en narcissen zeer uitbundig, een pracht! Verder staat er een olifant van klimop en een beertje en hondje van Buxus. Lopend over het brede oprijpad naar het boerenhek zie je een zeer ruime achtertuin. Een mooi rond gazon omringd door een klinkerpad, in het gazon staat een grote Gunnera. Naast de ingang staat het kippenhok, hierop Pelargonium in bakken. De krielkippen mogen iedere dag een tijdje scharrelen in de tuin. De borders naast het klinkerpad staan vol vaste planten, vele bloeien nog, onder andere karmozijnbes, Rudbeckia, Verbena bonariensis, roze zonnehoed, witte hortensia's, witte Anemone en een witte roos, venkel, chinese bies­look, pluimpapaver, japanse wasbloem, koniginnekruid en paarse Salvia. Tussen de planten staan handgemaakte betonnen waterbakken op voet, heksenhoedjes op stokjes, vogeltjes en een uil (Suzan) en uit het hout van boomstammen handgedraaide paddenstoelen (Herman). Ook hier ligt een rijk begroeide vijver met onder andere waterlelies. Het bankje bij de vijver is de favoriete plek van Suzan. Opzij van de vijver, bessen-, bramen- en frambozenstruiken, ervoor staan twee vijgen in grote potten. Een glazen kasje met tomaten (Moneymakers) en komkommers. Via een brede halfronde trap kom je bij de waterkant. Kruiden, rabarber, goudsbloemen, muurleeuwenbek en maagdepalm groeien hier weelderig. De vetplantjes in rechthoekige betonnen bakken mogen er ook zijn. Zittend achter in de tuin en kijkend naar het oprijpad heb je zicht op een aantal flinke bomen, net een bos. Staand op het terras bij het huis, uitkijkend over het gazon heb je een landelijk uitzicht, een flinke fluweelboom bij de brede sloot, daarachter een groot weiland. Naast het terras staat een mooie verzameling zinken gieters. Erboven hangen eenjarige. Een tuin van en voor liefhebbers in een landelijke omgeving.

Avontuurlijke tuin Sonja en Adrie Steltenpool Andijk

 

In de "avontuurlijke" tuin van Sonja en Adrie Steltenpool te Andijk hoorde en zag ik de waterval klateren vanuit de dakgoot van het ruïnehuisje dat achter de grote vijver staat. Boven de rijk begroeide vijver hangt een zeer grote zwarte spin om reigers op afstand te houden, verder hangen er cd's aan doorzichtige draadjes boven het water om de vissen te beschermen en op de loopplank over de vijver staat nog een nepreiger. Rechts van de vijver bevindt zich een zitkuil, omringd door een rond stenen muurtje. In de voegen zijn spontaan (bloeiende) planten gaan groeien. Een tuin met veel bamboe en grassen, her en der een bloeiende plant tussen het vele groen, onder andere parkietenplant, Phlox, Rudbeckia, kattenstaart, sering­hortensia en eenjarige. Via het tuinhuisje links in de tuin heb je een mooi doorkijkje naar een breed water. Achter het huisje aan de waterkant staat een bankje., Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht. Sfeervolle hoekjes met oud gereedschap, glas, potjes en beelden in deze spannende tuin. De beelden zijn gemaakt door Sonja. Zeer origineel is een flinke boomstam met planten en een schutting van afgezaagde, kale coniferenstammen. Veel is bedacht door Sonja, en Adrie voerde het uit. Een avontuurlijke tuin vol verrassingen. Je blijft kijken, lopen en ontdekken!

Romantische tuin Ria en Sjaak Weel Onderdijk

 

 

 

De vormgeving van de tuin is door Ria Weel zelf ontworpen zij heeft een tuinteken en ontwerpcursus gedaan bij de "tuinkamer" in Opperdoes. Die gegeven werd door Paul Metselaar.

 

De looppaden in de tuin zijn van plat grind , dat loop plezierig,maar is wel wat duurder in aanleg.

Vierkante vlakken wat een beetje een engels stijl aangeeft.

In de borders staan verschillende soorten rozen,

en de prachtige klimrozen maken het beeld compeet.

 

Ook de bakken zijn niet vergeten.Mooie  kleuren en variatie, de opbouw van dit soort bakken is een kunststuk op zichzelf en vraagt veel onderhoud,maar prachtig om te zien.

Ook de vijver past in het geheel, de randen zijn gemaakt van staalstaal met een koperlegering heb ik mij laten vertellen door de vakman.

 

En als je zelf geen vijver meer hebt,mogen je kleinkinderen wel even bij een ander in de vijver spelen, op de foto de kleinkinderen van Theo v.d.Jagt.

 

meer

Wilt u ook eens u tuin openstellen voor bezoekers ???

Voor opgave of informatie kunt u bellen naar Riet Keeman tel: 0228-513001

Tuin van fam. Wijnker
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar