Kees Schouten

Na acht jaar heeft Ad Kunst het voorzitterschap van de tuinkeuringscommissie overgedragen aan mij, Kees Schouten.
Ad, ook vanaf deze plaats bedankt voor je werk voor onze vereniging en commissie. Je hield de vaart in het vergaderen met af en toe een stukje humor dat we zeker konden waarderen.

In het maken en presenteren van de fotopresentaties voor onze slotavond stak je veel tijd en je liet niets aan het toeval over. Het was dan ook voor de aanwezigen een waar genoegen om naar het resultaat te kijken en naar jouw commentaar bij de tuinfoto
s te luisteren. Zoals beloofd blijf je het maken van de fotopresentatie voorlopig doen. Over wie het geheel gaat presenteren, gaan we ons het komend jaar buigen.

De nieuwe voorzitter, Kees Schouten, is bijna zes jaar actief binnen Groei & Bloei, en als mensen afscheid nemen moeten taken worden overgenomen. Ik werk als docent groen/plant en ben verantwoordelijk voor het hele stagegebeuren op het Clusius College in Heerhugowaard, en werk daar nu ruim twintig jaar. Daarvoor was ik werkzaam als hovenier bij de gemeente Wervershoof. Door rugklachten ging dat over en ben ik gaan leren voor docent.

Werken in het groen is mooi, maar werken met pubers is een nog grotere uitdaging. Als dat dan lukt, geeft dat veel voldoening en is met pensioen gaan nog geen optie, ook als dat vanuit de leeftijd gezien wel mag.

Toekomst

De grootste zorg voor onze tuinkeuringscommissie is het dalend aantal tuinen dat ter keuring wordt aangeboden. Deze trend is al enkele jaren gaande en moet gekeerd worden. Meer PR is nodig om vooral jonge mensen met een tuin enthousiast te maken.

Ons eerste speerpunt is om via de nieuwskanalen van het Clusius College uit Grootebroek de leerlingen te bereiken waarvan de ouders een tuin hebben. Tijdens de voorbereiding van de slotavond werden er in de middaguren veel vragen gesteld door de aanwezige leerlingen. Die vonden het maar wat interessant wat er op hun school ging plaatsvinden en wilden daar meer van weten. Tijdens de opentuinenweek werden de jongere bezoekers verblijd met pakjes zaad, beschikbaar gesteld door de landelijke vereniging. Deze werden dankbaar aangenomen en zijn hopelijk ook uitgezaaid met een kleurrijk resultaat.

Op de jaarlijkse opentuinendag, die in 2015 gehouden wordt op zaterdag 20 juni, gaan we kijken welke PR-maatregelen we nog meer kunnen nemen om tuinliefhebbers enthousiast te maken om mee te doen met de tuinkeuringen.

Keuringen 2015

In april gaan de tuinkeuringen weer van start. Als eerste de bollenkeuring en de eerste ronde van het keuren van de tuinen die meedoen in de supercup.
Voor de supercup worden de deelnemende tuinen tot en met september iedere maand bezocht door iemand van onze tuinkeuringscommissie. In juni en augustus vinden dan de keuringen plaats voor de tuinen die meedoen in de A-, B- en C-categorie.

Mooi nieuws is te kunnen melden dat we een nieuwe tuinkeurder hebben gevonden in de persoon van John Meester (42 jaar). John werkt al jaren met veel plezier bij de gemeente Wervershoof en vindt tuinen keuren een mooie uitdaging. John ziet tijdens zijn werk veel tuinen en heeft daar wel een menig over. John, van harte welkom bij onze werkgroep.

Groene groet en tot ziens!

Wilt u meedoen aan de tuinkeuring of voorjaarsbollen keuring, dan kunt u zich opgeven bij Riet Keeman, telefoon 513001, of per e-mail: riet.keeman(at)quicknet.nl

MALVACEAE
Volkstuin: oogsten en opruimen