Activiteiten & Actueel

Lezing Mooi Moestuinnieren

Sprookjes bestaan

Piet Groot!

Lezing op 25 november 2015. Er was eens een huismoeder met drie kinderen. Zij was boerin op een flinke boerderij, en druk, druk, druk, die per ongeluk met dingen in aanraking kwam. En ook met een andere sprookjesprinses waar de stekkertjes wat omgewisseld waren. Samen wreven ze hun groene vingers eens flink op, en begonnen hun ideeën en creativiteit bot te vieren om daar nooit meer mee op te houden.

Vroeg bij de wekker, en vermoeid
s avonds naar bed. Er werd een stuk boerenland geconfisqueerd; de boer zocht het verder maar uit met zijn koetjes en kalfjes. En als de boer zijn vrouw zocht wist hij waar ze te vinden was, en verder was de boer uit beeld.

Dit begon in 1987, en zo werd de Boschhoeve in Wolfheze, vlak bij Arnhem, geboren en stap voor stap ontwikkeld tot, zeg maar, een tuin plus (open voor publiek) een theetuin met, naar we aannemen, heel veel soorten thee. En inmiddels een publiekstrekker, met een serie van zelfbedachte activiteiten, dus een eigen plaats verworven bij die groep mensen die als tuinenfreak inmiddels wat geradicaliseerd is.

Wat daar dan verder van is hebben we al in een ruime pagina intro kunnen lezen in de vorige convo, en, zo is dit nu eenmaal tegenwoordig, we tikken www.boschhoeve.nl in en we vinden een uitgebreide en professionele website die ons nog eens extra lekker maakt.

Toch ging het in de lezing van dinsdag 25 november maar over één apart onderdeel van hun activiteiten, want veel van hun in vijfentwintig jaar opgebouwde sprookjestuin zien we wel in allerlei variaties ook in andere in het oog springende tuinen terug, ieder natuurlijk met eigen soort en karakter, maar het thema van deze lezing was moestuinen.
Dit ging speciaal over de door de dames in 1997 bedachte aanvulling, nu ze met een soort showmoestuin iets bijzonders wilden gaan maken, en als je daar een paar uur over kunt vertellen moet het inderdaad wel bijzonder zijn.

Dineke Ligtenberg die de voornoemde boerin was, werd geplaagd door een kaakontsteking, dus haar collega Anke Pols nam ook haar deel waar op 25 november in het gebouw van het Leger des Heils.

We hadden een goed zaaltje vol met nu ook een goede vertegenwoordiging van personen die leden aan het volkstuinvirus. Anke vertelde op een gemoedelijke manier over hun duizend vierkante meter moestuin, die minder was bedoeld om het buikje rond van te eten, maar echt als show-groentetuin bedoeld was voor het toestromende publiek, en heel creatief is opgezet, waarbij zelfs in kleurenpatronen is gedacht, met langs de tegelpaden randjes van vrouwenmantel, Chinese bieslook, lavendelhaagjes en daar tussen dan alle bekende, maar vooral ook onbekende groenten, maar opgefleurd door hier en daar een dahlia, en afrikaantjes.
   En verder gaat de lezer hiervan er zelf maar eens kijken, want het lijkt echt de moeite waard. Wie kent de olijfkomkommer, de nootmuskaatkomkommer, de paarse bloemkool, om maar iets te noemen wat langs kwam?

Ook experimenten met klimvormen, onder andere van wilgentenen, en wie bedenkt er nu een stapelbed voor pompoenen? Dineke en Anke dus.

Dierlijke vrienden horen ook bij sprookjes. Anke vertelde over de talrijke konijnen en recent een soort muizenplaag. Dan had ze het over Engelse pronkbonen en een soort met de Engelse naam
Kiss me over the Garden Gate. Voor wie geen Engels kent, iets vrij vertaald, heeft het van doen met een vrijpartij, met de buurman, tussen de stokbonen.

Hoewel er een iets andere voorstelling van gehad hebbende toch weer een gezellige en leerzame 
avond. Bovendien was er nog een interessant aanbod van allerlei zaden uitgestald, waar flink van werd verkocht. 

Namens Groei & Bloei, iedereen tot ziens bij de volgende lezing (volgend jaar).
Namens mijzelf een goed uiteinde, en een goed begin.

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
Menu