Activiteiten & Actueel

Slotavond Tuinkeuringen

Pien van der Kleij

Veel leden van Groei & Bloei waren naar het Clusius College gekomen. Norman Petten, de voorzitter van de afdeling Enkhuizen en omgeving, verwelkomde ons. Hij deed een oproep aan de jongeren om (actief) lid te worden van Groei & Bloei: Het hiernamaals is voor ouderen sneller bereikbaar dan voor jongeren.Als alle aanwezigen een jongere in zijn of haar omgeving lid kan maken, zijn wij al een eind op de goede weg. Gelukkig houdt tuinieren je jong, dus onze levensverwachting is hoger.

Kees Schouten nam het woord over en legde uit hoe de tuinkeuringscommissie de tuinen keurt.

Het ontwerp, het evenwicht tussen groen en verharding én het assortiment zijn belangrijk. Wij kunnen nog wel een aantal tuinen gebruiken om te keuren. Als u zich aanmeldt wordt uw tuin tweemaal per jaar gekeurd: in de tweede helft van juni en in de tweede helft van augustus. De bollenkeuring is een aparte keuring en vindt plaats vanaf eind maart tot en met begin mei. Dit hangt af van de weersomstandigheden. Het ene jaar zijn de bollen vroeger, een ander jaar later. De week kunt u zelf bepalen via een telefoontje aan de keurmeesters.

Wie nog niet op onze lijst staat en ook wil meedoen voor de bollenkeuring en/of het keuren van de tuin kan zich opgeven bij Riet Keeman, telefoon 0228-513001 of per mail: riet.keeman(at)quicknet.nl.

De diapresentatie kan beginnen. Onze fotograaf, John Klein, heeft alle tuinen die meededen met de keuringen diverse keren bezocht. De fotos van de bollenkeuring zijn gemaakt door Ad Kunst. Hij heeft tevens de diapresentatie met bijbehorende teksten samengesteld.

Op 21 juni 2014 was het opentuinendag in de afdeling. Vijf tuinen kon men bezoeken. Veel bezoekers kwamen op de fiets, want het weer en de route waren perfect. In de convos nummers 4 en 5 zijn deze vijf tuinen uitgebreid beschreven. Bezoekers van deze tuinen kunnen zich weer even verplaatsen in een romantische tuin, een tuin in ontwikkeling, een eigentijdse tuin, een exotische tuin en een gezellige tuin. Kleurrijke dias: close-ups van prachtige bloemen, verder een overzicht van deze tuinen en de tuineigenaren in hun paradijsjes. Conclusie: 21 juni was een geslaagde dag voor vele tuinliefhebbers.

Bollenkeuring: negen deelnemers

Deze tuinen zijn gekeurd in april en mei 2014.
Het is altijd weer een feest om een rijk assortiment bloeiende bollen te zien in onze West-Friese tuinen.
Henk Hauwert en Ad Kunst zijn de bollenkeurders. Fritellaria imperialis (keizerskroon) schijnt mollen uit te bannen in je tuin. Narcissus bullbocodium komt in het wild voor in Spanje, Portugal, het zuidwesten van Frankrijk, Marokko en Algerije. Uitstekend geschikt voor verwildering.

Het kievitseitje houdt niet van droogte. De Pleione formosana is een orchidee met eivormige, circa drie centimeter grote schijnknollen. Reservevoedsel zit hierin opgeslagen en wordt gebruikt als na de rustperiode de groei weer op gang komt. Deze plant bloeit van februari tot mei en draagt lila-roze bloemen.

Het zomerklokje (wit) (Leucojum aestivum) behoort tot de narcisfamilie. Dit is een wettelijk beschermde plant. De Kaapse waterlelie, wateraar, komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. De witte bloemen bloeien in april en mei en verspreiden een aangename vanillegeur. De Fritelllaria persica is een hoog bolgewasje: een veelheid aan zwart-paarse klokjes verschijnt tijdens de bloeiperiode. Dit bolgewas staat in de tuin van Klaas Dijkstra in Hem en hij ontvangt de derde prijs uit handen van Kees Schoon.


De tweede prijs is voor Piet Groot uit Andijk. Zijn grote tuin herbergt een grote verscheidenheid aan bollen. Deze staan door elkaar: hij laat de bollen in de grond en ziet wel wat er terugkomt. Zo nodig komen er weer andere bollen op de lege plekken. Iedere dag heeft deze tuin een andere uitstraling.


De eerste prijs is voor Piet Huver in Bovenkarspel. Een kleine intieme tuin. De blauwbloeiende Camassia leichtlinii Caerulea, de prairielelie der knollen, werd door de indianen als voedsel gebruikt. Als deze knol met rust wordt gelaten, kan hij vele jaren terugkomen.


Kees Schoon feliciteert de heren met hun prijs en dacht vast bij zichzelf: Deze tuinen heb ik verschillende keren mogen keuren met veel plezier. Hij vertelde ons dat de tuinkeuringscommissie al vijftig jaar bestaat, waarvan hij twintig jaar voorzitter is geweest. Met het notuleren is in 1972 begonnen. Kees heeft vorig jaar afscheid genomen van de tuinkeuringscommissie, dus dit jaar mag hij de prijzen uitreiken.

Categorie A (1 tot en met 199 m2): zeven deelnemers

Twee nieuwkomers in deze categorie: de heer M. de Haan in Lutjebroek. Veel planten staan in potten en hangen in bakken. Een kleurrijk geheel: de vijfde plaats. Mevrouw T. Theunisz-Huver in Bovenkarspel krijgt de derde prijs. Ook hier veel bloeiende planten in vele kleuren, maar vast. De haag van Hydrangea (hortensia) is een schoonheid.


De eerste prijs is voor Ans en Kees Hoff in Bovenkarspel. Zij doen al vele jaren mee aan de tuinkeuring. Het ene jaar staat de tuin in de supercup, het andere jaar weer in categorie A. Twee jaar geleden is besloten deze tuin rigoureus te veranderen, alles is weer volgroeid. In deze kleurrijke tuin kom je ogen te kort. Een dia van een kamperfoelie, de Lonicera, ook wel geitenblad genoemd, ruikt s avonds heerlijk en vermeerdert door zomer- of winterstek zeer makkelijk. De vele vaste planten en struiken en de pot- en kuipplanten op de grond, tafeltjes, hangend tegen hekken en aan pergolas, geven deze tuin een zeer vrolijke uitstraling.


Tijdens de pauze is de diapresentatie te zien van de tuinestafette die plaats vond van 16 juni tot en met 20 juni 2014 (beschreven in convo 4).

Categorie B (200 tot en met 499m2): vijf deelnemers

De eerste prijs is voor de heer Chris Vahl in Venhuizen. Een bloemenzee van Anemone, Agapanthus en Lythrum enzovoort staat in de borders langs het gazon.

De succulentenverzameling is zeer rijk. De imposante langwerpige en breedbladige lidcactus bloeit volop met grote roze bloemen.

Tot slot een blik op het atelier van Ellen Zwinkels, waarin zij schitterende beelden maakt. De Annabel op de voorgrond houdt van humusrijke grond en bloeit op eenjarig hout, dus snoei in het voorjaar is zeer raadzaam.

Deze tuin heeft een aantal jaren geleden meegedaan met open tuinendag. Tijdens de slotronde nam Chris Vahl een doos met huisgemaakte wijn van druiven uit de tuin mee, waar de wijndrinkers van de tuinkeuringscommissie geen moeite mee hadden.
Kees Schoon kwam hier nog even op terug.

Categorie C (500m2 en meer): zes deelnemers.

Deze tuinen liggen in diverse dorpen: Bovenkarspel, Hoogkarspel, Venhuizen, Lutjebroek, Andijk en Hem.

De tuin van Zwaantje Buysman-van Goor in Bovenkarspel krijgt de eerste prijs.
Deze tuin heeft veel spannende plekjes. Komt dit door de opbouw, de humoristische beelden, de vele paadjes in diverse uitvoeringen, de borders of de oude bomen?
Ik zou zeggen, omdat alles goed op elkaar is afgestemd en deze tuin je blijft verrassen. Steeds ontdek je weer iets anders, het is hier nooit saai.

Kees Schoon plaagt Zwaantje wat en zegt dat er komend jaar tien keer wordt gekeurd, maar Zwaantje weet wel beter.

En nu wordt het spannend. Wie wint dit jaar de supercup?

De familie K. Kelder, Piet Huver en Dirk Hauwert verlaten de supercup. Maar Piet Groot uit Andijk mag blijven met zijn weelderige en enigszins verwilderde tuin, waarin vele (bloeiende) planten. Deze tuin herbergt een eendenfamilie die Piet en zijn vrouw grootgebracht hebben en handtam gemaakt. Samen met de kippen en de gans voelen zij zich hier zeer welkom, want in de grote ruime vijver is plaats zat.

Bets Deen mag ook blijven. In tegenstelling tot Piet tuiniert Bets op kleine schaal en ook hier is het resultaat weer overweldigend. Zaaien en stekken doet Bets vol overgave en wat zij over heeft, deelt zij gul uit. Twee dias van opgekweekte Oostindische kers (Tropaeolum), een kruipende of klimmende eenjarige plant. Eetbaar, en de smaak is pittig, heeft iets weg van radijs of mosterd. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen in azijn worden gelegd, kappertjes krijg je dan. Deze plant wordt tot de specerijen gerekend. Slakken schijnen Oostindische kers niet te begeren, maar luis, witte vlieg, wortelvlieg en het koolwitje komen er graag op af. Voordeel: de andere planten worden met rust gelaten.

De Supercup is voor de derde keer op rij voor Anneke Bruijn en Johan Oud in Bovenkarspel. Deze bokaal mogen zij nu houden. Een grote heldere vijver, de planten langs de oever groeien welig, de vijverrand is afgedekt met keien: vogels en zoogdieren kunnen nu goed drinken.
  Voor de vijver staat een Alo
ë, een succulent, dankzij de groene vingers van Anneke is deze gaan bloeien en onze fotograaf was net aanwezig. Deze parkachtige tuin heeft een groot assortiment bomen, struiken en vaste (bloeiende) planten in zeer veel kleuren.
Ook hier veel kuip- en potplanten en Anneke stekt en zaait volop. De glazen kas staat hier vol mee, waarin ook de bollen- en knollenverzameling van Johan die de kou niet overleven, overwinteren.


Tot slot

De aanmoedigingsprijs is dit jaar weer voor Daniëlle Voorn uit Hoogkarspel. Zij blijft de jongste deelnemer tot nu toe. Dus allemaal ons best doen!


Diewertje van Klaas heeft de diplomas gemaakt die tijdens de prijsuitreiking bij het prijzenpakket worden meegegeven. De bloemschiksters worden bedankt voor hun inzet afgelopen middag, want de bloemstukjes zijn weer een lust voor het oog. Klaas Dijkstra wordt bedankt voor de mooie chrysanten, Firma Peerdeman voor de orchideeën, en Jos Boon voor het groen.

Leny van Velzen, de conciërge van het Clusiuscollege, onze fotograaf John Klein en Kees Schoon, even de burgemeester van Groei & Bloei, krijgen een prachtig boeket.


De bezoekers gaan weer huiswaarts en krijgen een klein bloemige cyclaam met prachtig getekende bladeren mee.

Wij gaan alles weer opruimen en zitten nog even na met een drankje en een hapje.

De commissie tuinkeuringen kijkt terug op een geslaagd tuinseizoen.

Onderstaande sponsoren worden weer hartelijk bedankt voor hun gulle gaven: bollenpakketjes, cadeaubonnen, zaden en planten.

 

PlaatsNaam en link
.AndijkTuincentrum Piet Boeder
.BovenkarspelBloembollenboetiek Simon & Karin Visser
.EnkhuizenEcon Seeds
.De Jong Fleuriade
.Tuincentrum en hoveniersbedrijf Maartens
.Bloembollenhandel Jac. Mosselman en Zn
.GrootebroekBloembollenhandel Florex BV
.HemKoeman Flowerbulbs
.VenhuizenBloembollenhandel firma J. Langedijk

.Bloembollenhandel Mantel Holland BV

 

Resultaten tuinkeuring 2014

NaamPlaatsPunten
Categorie A (1 tot 199 m2)
1C. HoffBovenkarspel137,1
2B. MantelEnkhuizen127,2
3T. Theunisz-HuverBovenkarspel121,9
4T. HartVenhuizen115,8
5M. de HaanLutjebroek113,8
Andijk104,7
6F. RoodGrootebroek101,7
7W. OutEnkhuizen91,7
Categorie B (200 tot 499 m2)
1Ch. VahlVenhuizen128,6
2I. FrérejeanWervershoof118,5
3W. GrootGrootebroek116,5
4B. NieweboerWervershoof115,3
6P. BosAndijk104,7
Categorie C (500 m2 en meer)
1Z. BuysmanBovenkarspel130,3
2C. ReusHoogkarspel129,8
3K. WijkerVenkhuizen128,9
4T. GrootLutjebroek126,2
5S. VriendAndijk125,2
6K. DijkstraHem125,0
Supercup
1J. Oud & A. BruijnBovekarspel233,4
2B. DeenBovenkarspel222,7
3P. GrootAndijk220,4
4D. HauwertBovenkarspel219,7
5P. HuverBovenkarspel216,5
6Fam K. KelderAndijk211,5
Bollenkeuring
1P. HuverBovenkarspel66,8
2P. GrootAndijk63,4
3K. DijkstraHem63,0
4B. MantelEnkhuizen62,6 
5D. VoornHoogkarspel62,0
6J Oud & A BruijnBovenkarspel61,8
7Fam. K KelderAndijk60,2
8T. GrootLutjebroek59,6
9B. NieuweboerWervershoof57,8

 

 

 

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
Menu