Groentips & Groeninfo

Pluk de lente, pluk eetbare bloemen

De eerste eetbare bloemen van het seizoen bloeien al: de overwinterde rucola-plant geeft al enkele prachtig geaderde bloemetjes en ook de eerste madeliefjes komen voorzichtig tussen de grassprietjes uitpiepen. Het hele bloemetje van het madeliefje is eetbaar. Het is heerlijk fleurig op je sandwich, in je salade en ze drijven fantastisch op je soepje. Je ziet in een heel kort filmpje (10 sec) wat er gebeurt als ze alweer dicht zijn gegaan ’s middags en je legt ze dan op je warme soep.

Zo heb je met weinig moeite een fleurige en originele start van je etentje. Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om je gasten te verrassen met een fantastisch diner met eetbare bloemen (de keukenprinsen/prinsessen van sterrenrestaurants passen momenteel trouwens steeds vaker eetbare bloemen toe).

Bloemenbonbons

Verras je (tuin) vrienden eens met zelfgemaakte bloemenbonbons. Het is heel gemakkelijk en je wordt er zelf ook heel blij van. Voor het recept klik hier. De houdbaarheid van de bloemenbonbons is wel zeer beperkt dus meteen uitdelen en genieten! 

Lavendel, begonia, afrikaantjes, viooltjes en anjer-bloemblaadjes zijn zeer geschikt qua smaakcombinatie. De anjer smaakt een beetje zoetig, het afrikaantje is wat kruidiger. De begonia smaakt fris en fruitig! Het allerleukste is natuurlijk om het te gaan uitproberen en veel proeven.

Natuurbeleving met eetbare bloemen

Heb je al goudsbloemen, Oost-Indische kers, de daglelie of Hosta in de tuin? Allemaal eetbaar (en erg lekker)! De bloemetjes van de bieslook? Heerlijk! Klik even op ‘Wat moet je weten voordat je bloemen gaat eten’ om veilig van je bloemen te genieten.

Eetbare bloemen zijn een goede en eenvoudige manier om van de natuur te genieten. Met een schaartje in de tuin, of even een paar bloemetjes plukken van je (biologische) balkonplanten voor op de salade. Hele bloemen staan wel leuk in de salade (zie foto) maar je eet alleen de aparte bloemblaadjes. De bloembodem is vaak bitter.

Gratis genieten kan ook prima.

Heb je geen tuin? Pluk dan vlierbloesems of kersenbloesem in een park. Natuurlijk wel lekker even de tijd ervoor nemen. De buitenlucht inademen, de zoete of prikkelende lucht van de bloemen opsnuiven en heerlijk ontspannen. Ken je de smaak van vlierbloesem? Deze smaakt net zoals hij ruikt. De vlierbloesem-cocktail ‘Hugo’ is een van mijn  favoriete succesrecepten. Probeer het maar eens! Ik beschrijf mijn ervaring met 'Hugo' in een column. Paardenbloemen zijn trouwens ook eetbaar en kleuren je salade prachtig. Zo is de natuur bedoeld. Om van te genieten: pluk de dag, pluk eetbare bloemen.

Ans Koster

Plaatsing van bovenstaande tekst op de website van http:/ /enkhuizen.groei.nl is volledig en uitsluitend ter verantwoording van floraltouch.nl. 

http:/ /enkhuizen.groei.nl is niet verantwoordelijk in absolute zin voor enige kosten en/of schade voortvloeiend uit plaatsing of verwijzing van bovenstaande tekst op haar website.

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen