Activiteiten & Actueel

Nieuws van de Tuinkeuringscommissie

Kees Schouten
De eerste vergadering van de tuinkeuringscommissie is weer achter de rug. De keuringskoppels voor de vroege en late zomer­keuring zijn samengesteld. Voor de keuring van de supercup zijn de keuringsweken ook vastgesteld. Ten opzichte van de voorgaande jaren begint de eerst keuring voor de supercup dit jaar voor het eerst in de winter van 2015. Half februari zijn de zes supercuptuinen voor het eerst beoordeeld. Er is bij deze keuring vooral gekeken naar de opbouw van de tuin. De bomen, heesters en vaste planten, die in de winter nog zichtbaar zijn, bepalen het beeld van de tuin in de winter. Als er nog geen blad aan de bomen en struiken is, is dit beeld goed te zien. De laatste jaren hoor je steeds meer een oproep om te wachten met opruimen en snoeien van de tuin tot in het voorjaar. In de winter­maanden vindt het kleine dierenleven voedsel en een schuilplek tegen de kou tussen de afgestorven plantenresten. Bij de eerste winterkeuring is hier rekening mee gehouden. Verder hebben we het keuringsschema van precies om de vier weken wat losgelaten om evengoed uit te komen op zeven supercupkeuringen in het jaar. De vroege en late zomerkeuringen staan in week 24 en week 33 gepland.

De slotavond en tevens prijsuitreiking van de tuinkeuringen 2015 staat gepland op vrijdag 16 oktober in het Clusius College in Grootebroek.

Er wordt door onze commissieleden steeds gezocht naar nieuwe tuinen. Door allerlei omstandigheden vallen er soms tuinen af en dat is dan weer niet goed om een goede competitie onderling in stand te houden. Dus hier een oproep om uw tuin aan te melden om mee te doen aan de keuringen. Het is een leuke toevoeging dat er mensen naar uw tuin komen kijken en die gaan beoordelen op ontwerp, assortiment, onderhoud en algemene indruk.  

meer

Wilt u meedoen aan de tuinkeuring of voorjaarsbollen keuring, dan kunt u zich opgeven bij Riet Keeman, telefoon 513001, of per e-mail: riet.keeman(at)quicknet.nl

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen