10-07-15 Tweedaagse excursie naar Limburg

Lies Wonder

Verslag van de tweedaagse excursie van de afdelingen Hoorn en Enk­huizen naar tuinen in Limburg en Duitsland.

Voor de aankondiging van deze excursie klik hier

We vertrokken op een stralende zomerochtend en in de bus was het meteen gezellig. Er werd na­tuurlijk druk bijgepraat, want men had elkaar al een tijd niet gezien. De eerste tuin die zou worden bezocht is in Weurt. Onderweg kregen we te maken met een wegomlegging. Daardoor was het adres moeilijk te vinden. Maar na een vertraging van vijfentwintig minuten kwamen we toch op de plaats van bestemming, waar de eigenaresse, Claudia Roskam, ons al stond op te wachten. Zij vertelde ons over de totstandkoming van hun tuin.

Toen zij en haar man dit perceel kochten, was het een weiland met een klein boerderijtje en een grote walnotenboom. De nu volwassen bomen hebben ze zelf geplant. En ook de 5000!! stekken voor de hagen rondom de plantenborders hadden ze zelf een voor een geplant (is niemand aan te raden!). Zij kozen ervoor om de hagen een ronde vorm te geven in plaats van rechthoekig. Vinden dat dit meer intimiteit uitstraalt. De borders zijn meestal in één kleur, maar ook wel met contrasterende kleuren of zelfs ‘vloekende’ kleuren. Ze houden van een natuurlijke tuin, die er niet zo tip top hoeft uit te zien. Daardoor kunnen en er veel dieren in leven. Er is een vijver, een bos en een prairietuin. Bovendien hebben ze die jaar geleden honderd wijnstokken geplant. De wijn - dat moest ze lachend bekennen - smaakt nog helemaal niet! Lekkere wijn maken is een kunst! Het is een heel grote tuin, wel 10.000 m². Sommige leden vonden het meer een parkachtige tuin dan een echte Groei & Bloei tuin.

Dat is meer het geval met de volgende tuin die we gingen bezoeken: de tuin van Elisabeth en Silke Imig (moeder en dochter) in Bedburg-Hau. Een oppervlakte van 3000 m². De ene helft op het noorden is van de moeder en de andere helft op het zuiden van de dochter. Het is een kleurrijke tuin met wel  meer  dan  honderd  soorten  rozen. Sommige  heerlijk ruikend, andere gewoon mooi! Ze zijn niet alleen bij elkaar in borders geplant, maar ook tussen de hosta’s en hortensia’s.

In het voorjaar werden er altijd duizenden bloembollen geplant. Allemaal aus Holland natuurlijk!! Er zijn overal gezellige zitjes, waar we van de aangeboden koffie met koek konden genieten. En ook met verrassende doorkijkjes, naar onder andere het grote veld met tarwe, dat ook hun eigendom is. De tuin is verfraaid met metalen kunstobjecten, die door de zoon gemaakt zijn. Kortom, het is een heerlijke, overzichtelijke tuin!

De beide dames, die onze vragen graag beantwoordden, zwaaiden ons na afloop van het bezoek hartelijk uit.

De laatste tuin is van de heren Klaus Bender en Manfred Lucenz. Die tuin, van 4000 m², viel eigenlijk wat tegen. De heren lieten ons eerst een prachtig fotoboek zien, waarin afbeeldingen staan van de verschillende beplan­tingen door het jaar heen, van prachtige narcissen in het voorjaar en zomer­bloeiers. Helaas was het de laatste tijd zo heet geweest, dat er sommige planten zelfs verbrand waren en de bloei van andere versneld. Zodoende waren de planten helemaal of half uitgebloeid en was er weinig kleur in de tuin. Bovendien zag het er erg rommelig uit. Je zou toch denken dat als er zo’n grote groep komt kijken, je de boel keurig op orde hebt!! Zo zie je maar: elke tuin is anders, elke eigenaren ook!

Hierna vertrokken we naar hotel Van der Valk in Cuijk, waar we van een heerlijk diner-buffet konden genieten. Iedereen besteedde de rest van de avond naar eigen keuze, benieuwd naar wat de dag van morgen aan moois zou brengen!!

De tweede dag
Margreet Sterenborg

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt op weg naar De Fransciscanessenhof van George en Yvonne Wullems in Molenhoek. Dit is een zeer goed onder­houden tuin van 4800 m2. De tuin is in 1988 aangelegd op een braakliggend maisveld. Het was daarvoor een kersenboomgaard van de orde van de Franciscanessen, vandaar de naam.

Deze tuin straalt rust uit met de vele vijvers, beelden en beplanting op kleur. Ook de 450 meter lage buxushaag is indrukwekkend. Voordat we naar de volgende tuin gaan, genieten we van koffie met cake. Al met al een mooie tuin.

Paulin, onze bekende chaufeur, brengt ons met de bus naar De Kasteel­tuinen van Arcen. Deze kasteeltuinen op 32 hectare grond met zijn monu­mentale kasteel Arcen is een onderdeel van de Stichting Het Limburgs Landschap.

Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de 17e eeuw (op de ingangspoort staat 1653) en is gebouwd in opdracht van de hertogen van Gelre. Het huidige kasteel is op de restanten van de vorige kastelen gebouwd in de barok­periode. Door brand verloor het helaas zijn symmetrie.

Onze wandeling door de tuinen begon bij het rosarium. De vele soorten rozen stonden vol in bloei en geurden heerlijk. Ook bezochten we de prachtige Oosterse tuin en de lommerrijke tuin met flamingo’s in de grote vijver.

Er is zoveel te zien dat de tijd omvloog. Kwart voor één en tijd voor een lunch in het prachtige koetshuis. Gelukkig toch nog tijd voor de Italliaanse tuin, voordat we de bus weer op zoeken.

Het laatste adres voor vandaag betrof een plantenkwekerij. Hier gingen de meesten van ons behoorlijk los. Heerlijk om planten te kopen. Met het bagageruimte van de bus volgeladen en met een voldaan gevoel op weg naar hotel Van der Valk in Leusden voor een heerlijke maaltijd-buffet. Uitbuikend en zeer tevreden met de bus naar huis.

Het is een zeer geslaagde tweedaagse reis geweest. Deze keer uitstekend verzorgd door Lia en echtgenoot Lou van de afdeling Groei & Bloei afdeling Enkhuizen en omstreken.