Activiteiten & Actueel

01-08-15 Excursie naar Friesland en Drenthe

Floor Onnouw

Voor de aankondiging van deze excursie klik hier

Op zaterdag 1 augustus vertrokken we met een bus vol Groei & Bloeiers uit Hoorn en Enkhuizen richting Drenthe en Friesland.

Het was mooi weer, zon, maar niet te heet en geen wind! Voeg daarbij drie prachtige, heel verschillende tuinen, Drentse appeltaart en wafels met fleer­beisjem (dat was inderdaad in Friesland) en u begrijpt dat de dag zeer geslaagd was. Als afsluiting een dinertje bij Van der Valk in Sneek en op tijd weer thuis. Met veel dank aan onze ‘eigen’ Groei & Bloei chauffeur Paulien! Maar we gingen natuurlijk voor de tuinen.

Als eerste waren we bij ‘De Luie Tuinman’ in Ruinen. (Nee, vroeger niet van Ton ter Linden.)

Lui, want, zo vertelden de eige­naars Nicolette en Jan, we doen wat nodig is in samenwerking met de natuur. En het resultaat mag er wezen: 25 verschillende tuinen en tuintjes. Er was een wandelroute doorheen, maar verdwalen was niet moeilijk. Er was voor elk wat wils. Tuinen op kleur, met rijk­bloeiende borders. Een strakke tuin, waarin berken zorgden voor een mooi schaduwspel op de onderbeplanting. 

Een tuin met als vaste bloemen dropplanten en verbena’s en met daarboven als vliegende bloemen prachtige vlin­ders en bijen. Een bollenpad, niet met bloem- maar met buxusbollen. En ga zo maar door. Alles heel natuurlijk ingebed in het om­ringende landschap. Een tuin vol verrassingen.

Daarna reden we naar Hijken (dat is een klein dorpje), naar ‘De Roos van Hijken’. Vijfentwintig jaar geleden begonnen Petra en Luuk daar de grond bij een keuterboerderijtje te veranderen in een tuin. Het is geen tuin met een thema. Ze willen zich gewoon prettig voelen tussen de planten. En dat is gelukt! 

De voortuin veranderde van boomgaard (er staan nog een hoogstamappel en -pruim, waarbij hoog echt hoog is) in een gazon met daarin bloemperken als eilan­den. Er is een prachtige lange bor­der, met uitzicht op het, volgens het ANWB-bordje, Drentse Hoog­land. Wat een rust gaat er uit van dit deel van de tuin! Ze zaaien zelf: in huis wordt een kamer extra warm gestookt voor de zaaisels! Daarna via de kas naar de tuin. En de buxus in de moestuin is eigen stek. Petra is keramiste. Het atelier is de vroegere schuur. En ook na de moderniseringen van het huis bleef het er als keuterboerderijtje uitzien! Een heel romantische tuin.

Toen verder naar Friesland, naar Jubbega naar het Bokkehûske van Annie en Jan. In 1998 begonnen ze het weiland en de paardenbak van het honderd jaar oude huisje om te toveren in een waar paradijs. Een tuinarchitect maakte het plan, zij vulden het zelf in en onderhouden het ook zelf. (Hoezo veel werk?!) In vijf jaar tijd vulden ze de tuin in. Er kwam een heel grote vijver, omringd door borders in warme kleuren. Een mini-beekje met onder andere vleesetende plantjes komt in de vijver uit. In de moestuin is een heel lang insectenhotel en er is een dierenweide. Voor het huis een prachtige halfronde border. Alles in Engelse cottage stijl. Opzij van het huis is de liefdestuin met het echtscheidingsbankje (want: geen tuinaanleg zonder overleg!).

Wat een gezellige tuin en wat een gezellige mensen (ach ja, ook Groei & Bloeiers…). Ik kocht bij hen fleerbeisjem en kreeg toen vlierbloemen­champagne te proeven: heerlijk! Het recept staat hieronder.

Net als bij de andere tuinen werden we ook hier uitgewuifd. En met een dinerstop in Sneek bracht Paulien ons allemaal weer veilig naar ons opstap­punt. Organisatie, bedankt !!

Vlierbloemenchampagne van Annie en Jan van het Bokkehûske
4 grote schermen met vlierbloemen
750 gram witte basterdsuiker
1 in stukken gesneden citroen
2 eetlepels witte wijnazijn
5 dl heet water
Dit alles mengen en 5 dagen laten staan.
Daarna goed schudden en citroenstukken verwijderen
Dan 4 liter koud water toevoegen en overgieten in schone, goed afgesloten flessen
Heerlijk met een schijfje citroen.

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
Menu