Activiteiten & Actueel

10-06-15 Opentuinendag

P. Groot

Ik begin met mijn grote waardering uit te spreken voor degenen die dit jaarlijkse evenement iedere keer weer zo perfect weten te organiseren. Ook dat ze ons toch ook ieder jaar weer weten te verrassen met de verscholen paradijsjes, waar dan toch doorgaans onze mond van open valt. De deelnemers zelf zijn vaak (onterecht) nog een beetje bescheiden, en stuk voor stuk gemoedelijk en gastvrij. Eigenlijk begrijp ik niet dat er niet een paar duizend mensen op pad zijn, want van zo een dagje tuinsafari zijn alleen maar goede en positieve zaken te bedenken, zeker als het weer ook nog meezit. Je kunt het befietsen, je komt uitsluitend aardige mensen tegen, je natje en droogje staat klaar, en je wordt verrast met de mooiste planten en bomen, die je ook weer op ideeën brengen, dus een leuk en gezellig dagje en de portemonnee blijft ook nog (vol of leeg) op hetzelfde pijl. Zelf moest ik wat schipperen, want bij het Stoommuseum in Medemblik moest iets herdacht en geopend worden waar ik bij mocht zijn, maar vooraf bij de Andijker deelnemers langs, dat lukte, en na drie-één de rest. Druk dagje dus. 

De tuin van de familie Kelder is vlakbij, en is echt een plaatje. Tegen dat soort mensen moet je het dan opnemen bij de tuinenkeuring, dan zakt de moed in de schoenen. Meerdere planten kan ik extra aandacht geven, maar de ruimte is beperkt en moet verdeeld, dus alleen dan maar extra aandacht voor de absolute uitschieter: een kardoen met het postuur van Goliath, waar je dan als een Davidje tegen opkijkt. De kardoen is distelachtig, en ook ver­want aan de artisjok, met eetbare vruchten. In sommige landen in het wild een vervelend onkruid, maar hier echt een plaatje.

Nog snel naar de Knokkel, waar ik in mijn jonge jaren vaak kwam, maar onbekend was met de enor­me metamorfoses die daar plaats­gevonden hebben. Ik maakte dus (voor het eerst) kennis met Bas en Angela Dekker, die daar al langere tijd wonen, een flink stuk grond aan de overkant van de sloot bij hebben gekocht, en zich flink uit zijn gaan leven, met planten maar ook dieren. Inmiddels n ze dan ook (vrij recent) gepensioneerd zodat ze zich van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat kunnen uitleven, en dat was de tuin aan te zien.

Later op de dag dan op zoek naar de Nuwendoorn in Grootebroek, waar twee tuinen op het pro­gramma stonden. Om die te vinden was nog een aardige uitdaging, maar na een aantal keren te zijn gedraaid en een extra rondje werd het zoeken beloond. Zo zijn er plaatsen waar je nog nooit bent geweest en ook niet meer zo snel zal komen, ofwel, zo kom je nog eens ergens. Dit bracht me bij Klaas en Bimmerman, goede bekenden bij  Groei & Bloei. Klaas is actief in de vereniging, onder andere bij de tuinenkeuring. Bij Klaas zien we dan hoe ook een kleine tuin heel leuk en aantrekkelijk kan worden gemaakt. Klaas is hovenier, wat je er snel aan af ziet. Hier sprong de Japanse Esdoorn wel het meest in het oog, een boom die in de herfst helemaal rood kleurt.

Pak weg honderd meter verder is de tuin van Piet Schouten en Annie Ruiter. Piet is een grote bollenboer uit Werverhoof, maar hij vond zijn droomhuis daar weggestopt in de Grootebroekse nieuwbouw. Toch wel te volgen, want zowel huis als tuin mogen er zeker zijn. Ik noem Piet, een beetje een aparteling (in de goede zin van het woord), want hij heeft allerlei dingetjes waar hij mee experimenteert op een crea­tieve manier. Dubbele begonia’s, hortensia’s, palmen, eenjarige bloe­men van zaad. Voor deze gelegen­heid had hij dan ook lelies op vazen staan. En gezellige lui, als je er bent heb je moeite om weg te komen. Op (of net over) de valreep dan nog naar Enkhuizen. Daar zou een boerentuin zijn van Cees en Anne­ke van Dijk, dus ik zocht eerst al in de Boerenhoek. Dit was dan echt weer zo een verscholen verrassingstuin. Op enig moment hadden ze een stuk bij kunnen kopen, wat de oppervlakte heeft verdubbeld. Ook hier zag alles er perfect en verzorgd uit. Als je zo een tuinenrondje maakt lijkt het ook of onkruid helemaal niet bestaat. Een afsluiter die ook de moeite waard was.

Tot het volgende jaar dan weer.

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
Menu