05-08-15 Zaai- en Stekclubleden bezoeken tuin

Pien van der Kleij

De paradijselijke, weelderige en kleurrijke lusthof van Anneke Bruijn en Johan Oud werd op woensdagmiddag 5 augustus 2015 bezocht door de zaai- en stekclub. In de grote borders staan veel bloeiende vaste en een­jarige planten: onder andere Salvia's, Rudbeckia, Kitabelia (familie van de malva), vol open witte bloemetjes aan lange stelen. Deze plant is winter­hard. Maar ook een grote stevige pol margrieten ontbreekt niet. Verder staan er veel bloeiende bol- en knolgewasjes: de smalbladige Braziliaanse inheemse gadiool met roodoranje bloemen (naam onbekend) en een smal­bladige gladiool met auberginegroenige bloemen, haar naam is Papillon. Eenjarige Lathyrus in diverse kleuren bloeit in en rond een zevenstammige conifeer.

In de kas is de zaai- en stekhoek uitgebreid met een stevige langwerpige houten bak op stahoogte. Sandersonia ‘aurantiaca’ is een bolgewasje en staat in een pot. Het blad lijkt op Gloriosa, deze plant heeft kleine oranje bloemetjes, net klokjes. Een tere plant, vandaar dit jaar nog in de kas. In de blauwe druif hangen veel trossen. Een witte druif staat bij het tuinhuis.

Een diversiteit aan bomen en struiken (sier en fruit). De lijsterbesbomen hangen vol met bessen van oranje naar rood. Dat wordt binnenkort weer smullen voor onze gevederde vriendjes. De Pawlonia, een paar jaar geleden als stek gekregen, heeft in het voorjaar uitbundig gebloeid met blauwe bloemen, en draagt nu groene ronde bolletjes in trosjes (dit worden geen nieuwe bomen). Het gazon is zo groen als gras moet zijn en de grote vijver, omringd met (water)planten, ligt te glanzen in de zon.

Tussendoor nog heerlijk op het terras gezeten om tuinnieuwtjes uit te wis­selen, want deze tuin heb je niet een-twee-drie bekeken.

Augustus is een uitstekende maand om te stekken. Salvia’s stekken over het algemeen zeer makkelijk, dit geldt ook voor Pelargonium, hortensia en fuchsia. Het is tevens een goede tijd om zaden te verzamelen. Verzamelen tijdens droog weer en bewaren in koffiefilterzakjes. In het voorjaar kun je dan gaan zaaien in kleine potjes.