01-07-15 Tuinuitwisseling

Pien van der Kleij

De afdeling Enkhuizen ging op bezoek bij de afdeling Hoorn op 1 juli 2015.
Zestien leden van onze afdeling bezochten die dag vijf tuinen in dorpen rond Hoorn.

In de Dorpsstraat van Zwaag ligt de tuin van de familie Gitzels. Een grote tuin rondom het huis. De borders staan vol bloeiende planten. Opzij van het huis ligt een vijver, langs de oever bloeiende vrouwenmantel. Hiertegenover ligt een grasveld, Tegen iedere stam hangt een vogel­huisje. Het beroep van de heer Gitzels is fruitkweker. Twee weken geleden heeft hij een nieuwe knie gekregen, maar met behulp van twee krukken kon hij ons prima vergezellen door de tuin. Op het ruime terras voor de moestuin en naast de kas, waarin druiven en to­maten staan, hebben wij koffie ge­dronken met vruchtengebak. Langs de voortuin, een stukje van de ge­meente, staan (bloeiende) planten om foutparkeerders tegen te gaan.

Naar Nibbixwoud, ook in een Dorpsstraat: hier ligt de enorme grote tuin van de familie Jansen. Tegen het woonhuis groeit een diversiteit aan klimplanten, achter het huis staat op het terras een verrijdbare houten bak in vakken verdeeld, waarin kruiden groeien. Rechts in de tuin ligt een L-vor­mige vijver, opzij een Acacia met lichtgroen blad, die lekker mag groeien, geen bol.

Dwars achter deze tuin ligt een enorme tuin die later is bijgekocht, hier staat een prachtig assortiment bomen in het gras. De Japanse keizereik en de amberboom (licht blad) springen eruit. Een rozen­prieeltje, heerlijk om te zitten tus­sen bloeiende rozen, staat langs de rechter zijkant van deze tuin. De gehele tuin is omringd door hoge hagen, langs de hagen liggen rech­te borders.

De tuin van Annie Vlaar ligt in Wognum. Ook hier rondom het huis een grote tuin. Tegenover de serre een decoratieve hoek: een­jarigen in potten, die op tafeltjes en op het klinkerstraatje staan. En zes potten gevuld met Agapanthus, die binnenkort gaan bloeien. Witte rozen op stam en een witte klimroos in een smalle border. Achter in de tuin een terras, daarnaast ligt een moestuin, omringd met bloeiende planten. De kattensnorren staan te wachten op een plek in de borders. Hosta’s zonder gaten, dubbele donkerroze papavers en bloeiende planten in paarse, roze en witte kleuren. Om een boomstam bloeit Clematis ‘Prinses Diana’ met donkerroze puntbloemen zeer rijk.

In deze tuin hebben wij onze broodjes gegeten, thee, melk enzovoort stonden voor ons klaar in de serre. Het was een warme dag, ons vocht­gehalte werd zo op peil gehouden.

De tuin van Tineke Out ligt ook in Wognum. In een oudere, groene nieuw­bouwwijk: brede sloten, prachtige bomen, onder andere wilgen en goed verzorgde graspartijen.

Geen tuin rondom het huis, want hier staan twee onder éénkapwoningen. Opzij van het huis ligt een stekkentuintje met bloeiende Lathyrus. Vergeleken met de tuinen die wij reeds hebben bekeken, is dit een kleine achtertuin, maar je komt ogen te kort. Deze tuin staat vol vaste planten, deze groeien door elkaar en mogen uitzaaien. Als er een het loodje legt, wordt die plek opgevuld met iets anders. Schitterend. Hierin ligt een paadje van flagstones tot het houten terras aan het water. De grote bomen aan weerskanten van het terras zorgen voor een heerlijke koelte. Een prachtig uitzicht op de waterpartij en het gemeentelijk groen. Maar ik kwam niet om te zitten, want ik heb nog niet alles bekeken. Tegen het hek van de buren groeien witte klimrozen. In deze tuin staat een stalen rek vol klimmers, onder andere een kleinbloemige paarse Clematis. Over een prieeltje bloeit de Clematis ‘‘Prinses Diana’ (drie keer) zeer uitbundig. Een klimmer om aan te schaffen.

Tineke is niet alleen een verwoed tuinierster, maar het bloemschikken is ook een passie van haar. In haar huis staan vele ingenieuze objecten die zij heeft gemaakt.

Naar Sijbekarspel, een klein dorp in het West-Friese schoon. Hier ligt de romantische tuin van Cees en Atie Jonker. In deze tuin staat hun huis, dat niet zou misstaan in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

De voortuin is een schaduwtuin, dankzij de honderdjarige oude vlier: onder andere varens en bloeiend vingerhoedskruid. Via het klinkerpad kom je in de romantische achtertuin. Het priëel is behangen met uitbundig bloeiende rozen en Clematis. Tussen de vaste planten, roze, paarse, witte en blauwe bloemen, staat de Allium.

Achter dit romantische plekje ligt een grote tuin (overgenomen van een boer in ruste): een groot gazon, omringd door ruime borders, waarin kleurige planten boeien, veel in oranjegeel- en roodtinten. Een kasje en een moestuin, de groenten wordt gekweekt in houten bakken, Op het overdekte terras staan ronde bolle potten die beplakt zijn met stukjes aardewerk in een kleurenmengeling van oranje, gele en groene tinten. De planten die erin staan hebben dezelfde kleuren. Naast de voordeur staan potten met blauw-witte stukjes aardewerk, gevuld met blauw bloeiende plantjes. Atie werkt heel secuur op kleur, het moet kloppen.

In deze tuin hebben wij nog een tijd nagezeten onder parasols en over­kapping. De (verfrissende) drankjes, onder andere (vlierbessen)sap of wat pittigers en hartige hapjes waren heerlijk.

De tuineigenaren hebben als dank een grote aparte plant gekregen: ananas­plant (een knolgewas, de bloem lijkt op een smalle ananas), Francoa (half­lange brede bladeren, bloeit met smalle, stevige roze aren, een prima pot­plant, mits niet te veel water, in de volle grond droog en zon), of een flinke bloeiende Salvia met smalle lange blauwe bloemen uit Lia’s kwekerij.

Het voorjaar is al voelbaar
Het voorjaar is al voelbaar