Pien van der Kleij

Half drie, de eigenaren die hun tuin op 20 juni hebben open­gesteld én de tuinkeurings-

commissie, hebben zich verzameld in de 45 meter lange achtertuin van Cees en Anneke van Eijk aan de karakteristieke Burgwal in Enk­huizen.

Twintig jaar geleden konden zij de tuin met 25 meter verlengen. De grond, waarop de volkstuintjes van Sluis en Groot lagen, werd verkocht.

Een vijver werd aangelegd: waarin waterlelies met roomkleurige bloemen en vissen, langs de oever onder andere kattenstaarten en varens. Eén geeltint: de bloemetjes in de Hypericum.

Buxus, veel vaste planten, onder andere. diverse hortensia’s, Hibiscus, ooievaars­bekken, Salvia’s; de  kleuren  blauw, roze  en wit springen  er uit.

Een fruithoek met druivenplant, een laag appelboompje draagt prachtige rode vruchten. De naam? ‘Geen idee’! (Klap)bessenstruiken  en een mooie pol rabarber. De roodtinten bevinden zich in deze verrukkelijke hoek. Een slingerpad van mijnsteen loopt door de tuin. Achterin is een stenen plaatsje ingericht voor het konijn. Voor in de tuin ligt een terras. Halverwege staat een bankje om te genieten van al het schoons in deze ‘boerentuin’. De Gilitsia triacantos is een pracht en tevens een natuurlijke parasol.

Naar Andijk. Hier ligt de ‘landelijke en spannende tuin’ van Bas en Angela Dekker.
Tijdens opentuinendag stond ik hier met veel genoegen. Het voorste gedeelte van de tuin is een terrastuin met zitjes en veel hangende en staande potten vol bloeiende, kleurige eenjarigen. Over de pergola groeit blauwe regen. Vanaf het verhoogde terras heb je een boeiend uitzicht. Via een stevige houten brug over de sloot wandel je de grote landelijke tuin in. Dit superstuk is zeventien jaar geleden aangekocht.

Bas wilde een wei met kippen, geiten en schapen én een vijver. Aan een schitterend onderkomen voor de dieren is ook gedacht.
En Angela wilde een siertuin. Beide dromen zijn verwezenlijkt. Langs de sloot staan pluimhortensia’s, in de volksmond schapenkoppen. Aan de andere kant van het water hortensia’s met bordeauxrode bloemen met groenbruinrood blad, in de herfst verkleuren deze bladeren naar oranje. Deze tuin heeft ronde en rechte bruine beukenhagen, verrassingen genoeg tijdens je wandeling.
Blauwbloeiende Agapanthus in potten, nog meer donkerrode hortensia’s en zitjes om te genieten. De Liriodendron tulipeferum, de echte tulpenboom, was een wens van Angela. Het zal nog enkele jaren duren voordat deze imposante boom gaat bloeien.

In het grind staat een Aubitzia, varenachtig blad, roze pluisbollen. Vanwege ons grillige klimaat, vorst, wordt deze boom niet hoog, stukken vriezen stuk.

Wij blijven in Andijk, naar een andere weg een paar honderd meter verderop.
Truus Kelder wil ons waarschuwen, want haar tuin is niet zo mooi, maar wij weten wel beter. Deze idyllische tuin wordt met zorg onderhouden door zoon Hans, met hulp en aanwijzingen van Truus en Klaas Kelder.

Wij worden verwelkomd door donkerrode dahlia’s tussen roodbruine blaadjes en een groot assortiment bloeiende hortensia’s. Dwars door deze tuin loopt een grindpad. Een kardoen, familie van de artisjok, 2½ meter hoog, valt direct op.

Volop bloeiende planten in sprekende kleuren. Rode en oranje Crocosmia, roze en witte zonnehoed, witte en roze anemoon, Lathyrus en rode Lobelia en diverse bomen. Opzij van de tuin ligt een vijver, waarin waterlelie met roze bloemen, rondom kattenstaarten, Lathyrus en Crocosmia in een bonte kleurenpracht. Vincent van Gogh had dit alles vol geestdrift vastgelegd.

Naar Grootebroek, daar ligt de tuin van Piet Schouten en Annie Ruiter: ‘Gallito’.

In de voortuin staat een bloemen­fontein van grootbladige begonia’s in diverse kleuren en Pelargo­nium. Indrukwekkend!

De begonia’s zijn geteeld uit zaad. De achtertuin: drie palmen, daar achter ligt een overkapt terras in de schaduw. Een pergola begroeid met blauwe regen en druif. Langs de tuin een wand van klimop, hierin hangen bakken met (dubbelbloemige) vlijtige Lies in diverse kleuren. Ook hier ontbreken de rijkbloeiende begonia’s niet. Lage strak geschoren haagjes en een perfect onderhouden gazon. Geen madeliefjes meer voor de kleinkinderen. Drie bakken vol snoeptomaatjes staan er nu. De klein­kinderen zijn tevreden, de tomaatjes vinden zij heerlijk.

Zantedesia en Calla worden op zandgrond gekweekt. Deze planten met kleine auberginekleurige en warm gele bloemen worden uit de keuken gehaald. Het tweede jaar komen de bloemen mondjesmaat, een of twee. Een bepaalde mestsoort willen deze knollen. Ieder jaar worden hier nieuwe aangeschaft.

Piet Schouten had ons veel te vertellen (misschien iets tijdens een leden­vergadering?), maar Annie zei dat het tijd werd voor een drankje en een versnapering.
Op het grote terras, de zon heeft ons steeds vergezeld, heb­ben wij nog heerlijk nagezeten en veel gepraat met alle aanwezigen.

Alle tuineigenaren worden nogmaals hartelijk bedankt voor hun bijdrage aan de opentuinendag en Annie en Piet tevens voor hun gastvrijheid na de tuinexcursie.

De tuinkeuringscommissie kan terugkijken op een geslaagde opentuinen­dag 2015.

Het bollenbedrijf, gevestigd in Zwaagdijk-Oost van onder andere Piet Schouten, teelt biologisch-dynamische tulpenbollen. Deze bollen worden geëxporteerd naar Zwitserland. Op You Tube Nic Schouten is een bedrijfs­film over 2013-2015 te bekijken.

Klaas en Dieuwertje Bimmerman waren met hun drie kinderen op vakantie. Hun ‘tuin met structuur’ hebben wij niet kunnen bekijken. Jammer.

Vanaf half juli tot en met half november is het piektijd voor de weelderige beplanting. Eerst de bloei en daarna de schitterende herfsttinten van met name de Japanse esdoorns.

Het voorjaar is al voelbaar
Het voorjaar is al voelbaar