Activiteiten & Actueel

Pien van der Kleij

De aula van het Clusius College in Grootebroek was in feestelijke herfst­sferen gebracht? Grote en kleine schikkingen, vervaardigd door de com­missie bloemschikken, stonden op de vloer en op de tafels. De prijzentafel was goed gevuld dankzij onze sponsoren: tasjes met een mooi assortiment bollen, zaden, cadeaubonnen en planten. Bekers voor de prijswinnaars en oorkondes. Deze mooie oorkondes heeft Dieuwertje Bimmerman ont­worpen en gemaakt. De vele aan­wezige leden van Groei & Bloei, afdeling Enkhuizen e.o. werden hartelijk welkom geheten door Kees Schouten, voorzitter van de tuinkeuringscommissie.

De fotopresentatie van de open­tuinendag kon beginnen. Deze foto’s zijn gemaakt door John Klein tijdens de openstelling op 20 juni 2015. De aanwezigen mochten nagenieten van de ‘boerentuin’ van Kees en Anneke van Eijk, de ‘landelijke spannende tuin’ van Bas en Angela Dekker, de ‘idyllische tuin’ van Klaas en Truus Kelder, ‘Gallito’ van Piet Schouten en Annie Ruiter en de ‘tuin met structuur’ van Klaas en Diewertje Bimmerman.

De foto’s van de gekeurde tuinen komen voorbij, te beginnen met:

Bollenkeuring: acht tuinen

Deze tuinen zijn gekeurd door Henk Hauwert en Ineke de Wit in het voorjaar van 2015. De foto’s heeft Ineke tijdens het keuren gemaakt. Henk had hier een informatief en levendig verhaal bij. Bollen die in mandjes worden gepoot, regelmatig water geven bij droogte.

In de tuin van Booi Mantel staat nog een oud nostalgisch ras: Apeldoorn in rood en geel.

De enorm hoge keizerskroon met oranje bloemen in de tuin van Klaas Dijkstra bracht de keurders in vervoering. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

De eerste prijs is voor Piet Groot in Andijk. Een bijzondere voorjaarstuin, de harten van de keurders gingen sneller kloppen. Hier mag de natuur, dus ook de bollen, haar gang gaan. Een wal narcissen in zonnige diversiteit. Ranonkels, anemonen, tulpen enzovoort, alles wat bol en knol is, staat bij Piet te groeien en te bloeien. 

Gerard Ligthart, ‘burgemeester onder de hoveniers’ (introductie van Kees Schouten), reikte de prijzen uit. Gerard is de zoon van een bollenbouwer, heeft les gegeven op de tuinbouwschool en sinds jaren ontwerpt hij tuinen en legt deze aan. Hij heeft iets met bollen, en zeker met de oude rassen, maar in de moderne hedendaagse tuin wordt meer gedaan met ver­wilde­ringsbolletjes.

Categorie A (1 t/m 199 m2): acht tuinen

De foto’s die verder worden vertoond, heeft John Klein gemaakt en Ton Nieuwboer vertelt ons het een en ander over de 24 gekeurde tuinen.

De achtertuin van de heer M. de Haan in Lutjebroek is niet groot, maar het assortiment eenjarigen is groots. De muren en het hek hangen vol met gevulde potjes. Een lust voor het oog. De klimroos, een van de weinige vaste planten, bloeit welig.

Jaap Fortmann in Bovenkarspel heeft de tweede prijs. Een kleine achtertuin met een exotisch karakter: palmen, een bananenboom, een assortiment kleine cactussen in fijn wit grind. Jaap pakt niets in als het vriest.

Piet Huver in Bovenkarspel krijgt de eerste prijs. Zijn tuin heeft een rustige uitstraling door de kleinblijvende, kleurgevende struiken. Naast vaste bloeiende planten in vele tinten staan er Agaves, cactussen en succulenten. Piet Huver gaat met zijn tuin naar de supercup.

Categorie B (200 t/m 499 m2): vijf tuinen

Wil Groot gebruikt graag afgedankte materialen in haar tuin, waar veel bloeiende planten in sprekende kleuren staan. Het takkenwijf (pop van takken) staat dit jaar bij de voordeur. Veel sfeervolle hoekjes met fleurige eenjarigen. ‘Een pittige tuin’ volgens Gerard Ligthart. Dat kan je ver­wachten van zo’n pittig takkenwijfje.

Mevrouw I. Frèrejean in Wervershoof heeft de tweede prijs. De moeras­cypres in de voortuin is de blikvanger. Vanuit de achtertuin heb je een mooi uitzicht op het park. Deze natuurlijke achtergrond is goed geïntegreerd met de tuin. Gerard ontwerpt tuinen voor mensen die zo min mogelijk willen tuinieren. ‘Hobbyisten willen dolgraag tuinieren’, de zaal zit er vol mee. Zijn tuin thuis valt ook onder deze categorie.

Het subtropisch plantenparadijs van Dirk Hauwert heeft de eerste prijs. Het rustpunt is de prachtige vijver, achter de vijver staan schaduwplanten. Dirk is bevorderd naar de supercup.

Categorie C (500 m2 en meer): vijf tuinen

De derde prijs is voor Kees Reus in Hoogkarspel. De Japanse Acer heeft het naar zijn zin en doet het uitstekend. Deze tuin vergt veel onderhoud, onder andere het snoeien van het schitterende assortiment bomen én het onder­houden van een zeer groot gazon. ‘Tegenwoordig vinden veel mensen dit een grote stap te ver’, aldus Gerard. ‘Saaie stenen (speel)plaatsen zijn jammer genoeg nog steeds in.’

De tweede prijs gaat naar Ton Groot in Lutjebroek. Hier kom je ogen (verscheidenheid aan planten en bomen) en oren (fluitende vogels en kikkers) te kort. Tijdens de kunstroute in Lutjebroek is deze tuin altijd te bezoeken. De moeite waard.

De familie Wijnker in Venhuizen gaat weer naar de supercup. Prachtige eenjarigen, onder andere Surfinia’s en veel vaste bloeiende planten. Een mooi assortiment heesters. ‘Een echte hobbyist heeft levenslang’, laat Gerard ons weten. Geen straf, maar een gezonde inspanning.

De supercup: zes tuinen

Piet Groot, de winnaar van de bollenkeuring, heeft een keur aan vaste planten (veel inheemse soorten) die tijdens de zomermaanden volop bloeien.

De specialiteit van Chris Vahl is cac­tussen en succulenten. Schitterende bloemen worden ons getoond. Gerard Ligthart is geen liefhebber van cac­tussen, maar gaat nu bijna om.

Het kunstenaarsoog van John heeft de tuin van Zwaantje Buysman schitte­rend gefotografeerd. De prachtige combinatie van de oude materialen in het vele groen komt goed tot zijn recht. Ondanks deze prachtige tuinen vol verrassingen, doen deze toch een stapje terug naar categorie B en C.

De tuinen van de drie prijswinnaars liggen in het oude dorp Bovenkarspel. Ans en Kees Hoff worden derde met hun paradijs. ‘De combinatie vaste planten en eenjarigen is perfect. De groene hoek met schaduwplanten geeft rust’, laat Gerard ons weten.

Bets Deen is graag bezig. Naast tuinieren boetseert zij niet onverdienstelijk. Een aantal objecten staat in haar lustoord, waarvan iedere centimeter wordt benut. Haar diverse klimmers bloeien tot in de hemel. ‘Rust, harmonie, mooi met het groen geverfde hout.’ Gerard is sprake­loos van de eerste vier foto’s. De tweede prijs is voor Bets.

De eerste prijs is voor Anneke Bruijn en Johan Oud. Een keur aan (bloeiende) planten, veel planten zijn gestekt of gezaaid door Anneke. Bollen en knollen zijn in goede handen bij Johan. Het rustpunt is de vijver met krabbescheer en kikkers. ‘Een echt tuindersstel. Veel groen met subtiele bloemen.’

De prijzentafel is leeg. Er zijn bloemen voor Ad Kunst, die de fotopresen­tatie heeft samengesteld, Johan Klein, de huisfoto­graaf van Groei & Bloei Enkhuizen e.o., Gerard Ligthart, de burgemeester onder de hoveniers, en Lenie van Velzen, de con­ciërge van het Clusius College. Dit is haar laatste jaar op school, want in 2016 gaat zij met pensioen. Tevens wordt iedereen bedankt die ‘s middags heeft meegeholpen om alles in orde te maken.

Alle bezoekers krijgen een prachtig stevige, bloeiende Cyclaam mee. Nadat de aula weer in de oorspronkelijke staat is teruggebracht, zitten wij nog even na met een drankje en een hapje.

De tuinen houden een tijdje hun winterslaap (als de winter nog wil komen) en de commissie tuinkeuringen ook. 

Slotavond en prijsuitreiking Tuinkeuringen

Hierbij alvast een link naar een filmpje op Youtube.
Opens external link in new windowwww.youtube.com/watch?v=odUctbsZaEY

C
ategorie A (1-100 m2)

Nr Naam Woonplaats Punten
1 P. Huver Bovenkarspel 128.7
2 J. Fortmann Bovenkarspel 127.3
3 H. Lakeman Wervershoof 127.2
4 B. Mantel Enkhuizen 124.0
5 M. de Haan Lutjebroek 123.8
6 J.M.Theunisz-Huver Bovenkarspel 118.2
7 T. Hart Venhuizen 116.4
8 F. Rood Grootebroek 97.0


C
ategorie B (200-499 m2)

 

1 D. Hauwert Bovenkarspel 133.3
2 I. Frèrejean Wervershoof 123.1
3 W. Groot Grootebroek 122.8
4 B. Nieuweboer Wervershoof 120.7
5 P. Bos Andijk 119.9Categorie C (500 m2 en meer)

1 K. Wijnker Venhuizen 134.3
2 T. Groot Lutjebroek 130.6
3 C. Reus Hoogkarspel 125.2
4 K. Dijkstra Hem 124.5
5 S. Vriend Andijk 118.1


Supercup

 

1 J. Oud en A. Bruijn Bovenkarspel 227.75
2 B. Deen Bovenkarspel 226.75
3 C. Hoff Bovenkarspel 220.25
4 Z. Buijsman - van Goor Bovenkarspel 217.40
5 Ch. Vahl Venhuizen 216.25
6 P. Groot Andijk 210.65

Bollenkeuring 

1 P. Groot Andijk 67.7
2 P. Huver Bovenkarspel 64.4
3 K. Dijkstra Hem 64.0
4 J. Oud en A. Bruijn Bovenkarspel 62.3
5 B. Mantel Enkhuizen 60.4
6 G. Koster Bovenkarspel 59.2
7 D. Voorn Hoogkarspel 58.6
8 B. Nieuweboer Wervershoof 58.1
meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
Menu