Activiteiten & Actueel

29-10-15 Verslag lezing Bezoek Amerikaanse Nationale Parken

Marjoleine Petten

Donderdagavond 29 oktober was het dan zover, de lezing van Piet Boersma in De Nieuwe Doelen in Enkhuizen over zijn reizen langs de vele Nationale Parken in Amerika.

Gewapend met een 3-d bril zaten bijna zestig man gespannen te wachten op wat er komen zou. De dieptewerking zou toch een extra dimensie moeten geven, en dat gaf het ook. Een priemende brugleuning in een Giethoorns plaatje demonstreerde het 3-d principe. We zaten er klaar voor!

We gingen op reis en begonnen in New York met een fantastisch uitzicht vanaf de Twin Towers vòòrdat ze aangevlogen en vernietigd werden op 11 september 2001. The Empire State Building als een dwerg op een afstand voor ons.

We zagen meer mooie plaatjes die een feest van herkenning waren van onze eigen vroegere reis door Amerika en genoten weer volop.

Wat nieuw was voor ons, was het huis van de familie Van der Bilt met zijn prachtige fonteinen. Een plek waar je graag een tijdje zou willen stil staan, net als Long Wood Garden. Schitterend!!

De Sequoiabomen in California, sommige 80 meter hoog en 10 meter breed, de Natuur Christmastree, 85 meter hoog. Ongelofelijk wat de natuur ons daar te bieden heeft.

Er is een verschil met de Canadese parken. De besneeuwde bergen daar leken op Zwitserland. Alleen de huizen en kerken ontbraken en was er slechts natuur.
De Grand Canyon is ook verlaten en leeg en totaal anders. Adembenemend in zijn grootsheid. Achttienhonderd meter naar beneden is het bloedheet, terwijl wij boven ons comfortabel voelden qua temperatuur.

Het Indianendorp in de rotsen in Zion National Park deed een beetje sprookjesachtig aan. Er woonde niemand meer. Heel apart.


We zijn in een razend tempo van park tot park, van noord naar zuid, van oost naar west door Noord-Amerika gereisd. Gelukkig was er nog een pauze om op adem te komen.

Na afloop bedankte Theo van der Jagt Piet Boersma voor de voorstelling en zal hem nog graag een andere keer uitnodigen om andere 3-d beelden te tonen.

meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN
Menu