Activiteiten & Actueel

22-09-15 Verslag lezing Hans Clausing

P. Groot

Het zaaltje was goed gevuld op 22 september in het gebouw van het Leger des Heils, waar we inspirerende tuinideeën op zouden gaan doen van Hans Clausing Kort hiervoor had hij een boek afgerond met dezelfde titel: ‘Inspirerende tuinideeën’. Bij ons aangemeld als ‘bioloog, fotograaf en schrijver’ waren de verwachtingen hooggespannen.

Het is lastig om over een lezing te schrijven die achteraf gezien toch niet helemaal aan de mogelijk, ook iets te hoog gespannen verwachtingen voldeed. Dit mede door een technisch probleem, waardoor de projectie van de beelden niet zo goed tot hun recht kwamen, ondanks dat die verder wel van goede kwaliteit waren.

De lezing bestond uit het presenteren van een selectie uit de tuinen die hij in zijn boek heeft beschreven. Dit boek hebben we zelf ook aangeschaft en daar is weinig mis mee. Ik noem het toch wel een aanrader. Het beschrijft achtenveertig tuinen, die door hem zijn gevonden, bezocht en gefotografeerd. Op zich gezien nogal een bonte verzameling, best wel veel liefhebberstuinen, maar ook wel wat gespecialiseerde, meest kleinschaliger bedrijfjes en kwekerijen.

Zo komen we de sneeuwklokjeskwekerij van Gerard Oud tegen in Andijk, mij welbekend. Ook goed bekend was voor mij het bedrijf van Peter Nijssen, waaraan ik vroeger zelf exclusieve leliesoorten leverde, een kleinschalig bedrijf in Heemstede dat zich wel door-ontwikkelt in allerlei exclusiviteiten. Het boek lezende kom je ook wel wat ideeën tegen, maar het is vooral een beschrijving van de tuinen, hun eigenaren en op de bijgevoegde foto 's is weinig aan te merken.

Toch was ook de lezing wat tegenvallend. Ik zou dit niet schrijven, als dit ook niet was doorgeklonken van anderen, ook bestuursleden. Naast de tegen­vallende kwaliteit van de presentatie, was er verwacht dat er meer gefocust en ingezoomd zou zijn op echte exclusieve ideeën, dingen waar je zelf niet direct opkomt, en waarmee je naar huis gaat om er meteen mee aan de slag te gaan, en dat misten we wat. De geselecteerde tuinen werden zichtbaar gemaakt en besproken. Maar de ideeën, waar we de tuinenkeuring voor volgend jaar mee zouden kunnen winnen, misten we.

Desalniettemin en niet tegenstaande het feit dat, was de koffie weer prima, en hadden we doorgaans een gezellige sfeer van gelijkgestemde lieden en zien we iedereen graag bij de volgende, nieuwe ronde, nieuwe kansen, weer terug.

meer
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
17
Feb
Het voorjaar is al voelbaar
Menu