De natuur in al haar schoonheid

Verslag van de lezing ‘De natuur in al haar schoonheid’

Corry Prins

Marcel Batist is voor ons geen onbekende, en daarom verheugden wij ons al bij voorbaat op zijn presentatie, en we zijn niet teleurgesteld. Degenen die er niet waren hebben een prachtige avond gemist! We kregen elf series te zien, zes voor en vijf na de pauze. Alle opnamen gemaakt tussen 2008 en 2015.

Begonnen werd met een impressie van de Nationale Zomerboekingen Tentoonstelling in Naaldwijk, met het thema fresia's, geur en kleur. Elk jaar is er een ander thema. Afgelopen jaar was het de 32ste keer.

Plan is om het volgend jaar gelijk te laten vallen met de Monumentendag. Aan het bloemschikken werken zeventig vrijwilligers mee van Groei & Bloei.

Voor de tweede serie gingen we naar Lanzarote. Fraaie beelden van vulkaanlandschappen en de zoutwinning in Janubiv. De route Del Vino, waar de wijnstokken groeien in putten van lavagruis dat de warmte en het schaarse vocht vasthoudt, zodat de wijnstokken zeer goed gedijen.

Beelden uit de Jardin des Cactus! Bedacht door Cesar Mantique. De tuin bevat ook veel kunstwerken.

Hollandse landschappen: de bollenvelden in Lisse; de duinen bij Hoek van Holland; de schorren en Ooltgensplaat Goeree-Overflakkee; de polders in Flevoland bij Zeewolde.

Toen bezochten we vlindertjes, waar we de rups van de Monarchvlinders zagen en ook de fraaie vlinder zelf.

De grote Mormoonvlinder, de Malachietvlinder en nog vele andere. Een goede waardplant is de Lantana.

Dwalen langs Noorse dalen: indrukwekkende beelden van de Indian summier, die  daar niet  oranje-rood  is,  maar  meer  geel. Noorwegen waar  in

de jaren tachtig de Muskusos is geherintroduceerd, en er nu weer flinke aantallen leven.

Na de pauze: winter; de natuur onder nul.

Heerlijk om ijs en sneeuw te zien in een warme zaal! Wat is dat mooi!

Naar de Koninklijke Belgische kassen, waar 18.000 soorten op 92 hectare te vinden zijn.

Dan een impressie van de glasverbouw in Monster, heel apart gefotografeerd, een schoonheid op zich. Tenslotte volgden er nog beelden uit zeven Engelse tuinen, allemaal even fraai.

Helemaal onder de indruk van al dat moois. Nadat Theo een dankwoord had gesproken, besloten we de avond.

Het voorjaar is al voelbaar