Activiteiten & Actueel

Zaai- en stekclub op bezoek

in de tuin van het Jagthuis aan het Westeinde in Enkhuizen op 17 augustus

Pien van der Kleij

Hier wordt niet gejaagd op dieren, of het moet een slak zijn, maar op stekken en zaden. Het eerste wat mij opvalt als ik deze kleurrijke tuin in loop, zijn de knalrode Begonia's in grote potten. Ieder najaar worden er stekken van afgenomen, en deze stekken overwinteren in potjes in huis. In het voorjaar gaan deze naar buiten en een nieuwe bloemen- en kleurenpracht kan weer beginnen. Een andere passie hier is de Fuchsia (bellenplant), het grind­terras staat vol potten bellenplanten in diverse prachtige kleuren. In de herfst worden deze teruggeknipte planten ingegraven. Deze tuin is de grootste hobby van Theo en Tiny van der Jagt.

Een parkachtige tuin met veel strui­ken en bomen, de Sequoia is hier nog piepjong, slechts 10 jaar, de Gleditsia is uitgegroeid tot een enorme parasol. Tijdens hete dagen is het daar heerlijk zitten. Een groot gazon, waarin per­ken aangelegd met  eenjarigen, wordt omringd door ruime borders met vaste bloeiende planten en éénjarigen in vele kleuren.Veel planten zijn door Tiny en Theo gezaaid of gestekt.

Het terrasje achter het huis biedt uitzicht op een weelderige passieflora die door en over de klimop groeit. Een mooie combinatie. Naast het huis groeit over het buurhek een prachtige trompetbloem. In de ruime borders staat de eenjarige Hybiscus met zachtgele bloemen, de zachtlila flox is 's avonds lichtgevend en ruikt dan heerlijk. Beelden, gemaakt door Tiny, staan tussen de planten, een naakte jongeling staat tussen de Begonia's. De Ligularia epherum heeft ingesneden blad en draagt pluimen met stervormige bloemetjes. De Leonotis leonorus, kan anderhalve meter hoog worden, uit de groene bolletjes verschijnen ronde oranje bloemen, staat verspreid tussen de vaste planten in de borders. De Salvia elegance bloeit laat, en dan mag zij er ook zijn, haar bloemen zijn knalrood, de Salvia met rode aren doet ook goed haar best. Zo ook de heester Clerodendrum of kansenboom, waarvan het blad naar pindakaas ruikt. De kleur van de bloemen is diep rood/paars. Deze plant houdt van wandelen, maar overwoekert de andere planten niet. De oranje Crocosmia, de bruinoranje Rudbeckia, de Mina lobata draagt kleine zachtgele bloemetjes en klimt omhoog, voor de roze bloeiende kleinbloemige Ipomoea geldt hetzelfde. De vlinderstruik zit vol vrolijke vlinders. Een roze Annabelle, een seringhortensia, fijnbladige tabaksplanten met wijnrode en groengele bloemetjes, de Oost-Indische kers, Echinacea in diverse kleuren en Acanthus. De hoge Veratum met donkerpaarse aren heeft geplisseerd blad. Deze plant houdt van halfschaduw en het duurt enkele jaren voor de bloei zijn intrede doet. Her en der staan Dahlia's in prachtige vormen en warme kleuren. 

De hoge perenboom draagt ontzettend veel peren: Saint Rémy. In de glazen kas hangen de tomaten en druiven vriendschappelijk bij elkaar.

Na het rondje tuin zie ik nog een schitterende hangbegonia in roze/zachtroze en binnenin wit, net een klokje. De Begonia fuchsioïdes, stevig en halfhoog, heeft lange knalrode naar beneden hangende bloemen. Feestelijke oorbellen voor een feestelijke japon. Deze tuin is een feest voor het oog en voor de planten is het ook een feest om hier te mogen staan. Tot diep in het najaar bloeit er nog veel, onder andere vele Salvia's in spetterende kleuren.

meer
16
Feb
Sneeuwklokjes vitaminen
15
Feb
LENTEBODEN