Activiteiten & Actueel

Lezing: het reilen en zeilen op een plantenkwekerij

Lezing: het reilen en zeilen op een plantenkwekerij

Theo van der Jagt

 

Laat ik dit stukje tekst over bovenstaande lezing eens beginnen met het noemen van de naam van de inleider van vanavond. Hans Kramer, van plantenkwekerij ‘de Hessenhof’.

Zeker weten dat ik hiermee de interesse van heel veel tuinliefhebbers weet op te wekken. 

We hebben al een paar jaar tevergeefs geprobeerd om Hans onze kant op te laten komen om ons te verrassen en te verrijken met zijn kennis. Een volle agenda stond dat telkens in de weg.

Maar……

Vanavond neemt hij ons mee naar de kwekerij ‘De Hessenhof”, voor velen een bekend adres om er een dagje naar toe te gaan, of om het te benutten als een tussenstop.

Een tussenstop op een sfeervolle, bijna intieme plek, voor herkenning en ontdekking van en tussen meer dan 2500 soorten vaste planten.

Een lustoord voor de tuinliefhebber, vertelde Hans ons en in die paar woorden verpakt hij al die enthousiaste en waarderende woorden van de grote stroom aan bezoekers.

Tot 1 maart 2019 is de Hessenhof gesloten, maar in de kassen en de schuren wordt keihard gewerkt, om er vanaf de opening weer helemaal klaar voor te zijn.

Maar in feite zijn ze op de kwekerij, net als wij, het hele jaar door bezig met planten. Van opkweek  tot verzorging, van selectie tot vermeerdering en tenslotte de verkoop, in de hoop dat het speciale assortiment, aangevuld met een professionele verzorging, grote dankbaarheid en voldoening ontmoet bij ons in de tuin.

Weet u, ik geef Hans zelf even het woord, dit als voorproefje op deze ongetwijfeld mooie en interessante lezing. Immers Hans Kramer is een praktijkman, met kennis van zaken en ook nog eens een boeiende verteller. 

 

Wat is er allemaal gebeurd in 25 jaar ‘Hessenhof‘
Zoals U misschien weet bestond de kwekerij in 2012, 30 jaar. Er is heel wat veranderd als je de beginperiode vergelijkt met nu. Niet alleen in het sortiment wat oneindig veel uitgebreider is geworden, maar ook in de manier van werken. Ook U, als klant, bent veranderd en gaat in meer of mindere mate mee met de modegrillen die ook in de plantenwereld heersen. Aan de hand van beelden wordt dieper ingegaan op wat er zoal achter de schermen van een liefhebberskwekerij, zoals de Hessenhof zeker is, moet gebeuren om een goed assortiment planten aan te kunnen bieden.  De mensen hebben vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken en verwarren vaak een kwekerij met een tuincentrum, wat beslist iets heel anders is.

Op een kwekerij worden planten vermeerderd en opgekweekt. Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe komen we aan nieuwe plantensoorten? Wij wisselen soorten uit met collega’s over de hele wereld, hetzij als zaad of als stek. Maar we doen zelf ook aan veredeling. Hoe gaat dit kruisen in zijn werk en zijn alle nieuwigheden wel zo goed?  Waar kijken we naar als we nieuwe soorten in onze moederbedden beoordelen en waarom komen er zoveel planten op de composthoop terecht.  De verschillende manieren van vermeerdering komen aan bod. Het maken van de potgrond, de afzet van de planten, wat gebeurt er in de winter. In dit hele verhaal voeren de planten de hoofdtoon en worden er veel beelden getoond met vooral het nieuwere assortiment. Kortom een boeiende en vooral afwisselende lezing.

 

Nu we dan helemaal op de hoogte zijn van wat Hans ons dit keer te bieden heeft, rest mij u van harte uit te nodigen en wel op:

Donderdag 24 januari 2019

De Nieuwe Doelen in Enkhuizen

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Gratis bakje koffie/thee. Niet-leden betalen € 3,50

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen