Excursie naar Noord-Brabant

Zaterdag 27 juli 2019

Afdeling Hoorn organiseert samen met onze afdeling een dagtocht in de omgeving van Nijmegen. We starten die dag in de Tuinen van Demen van Martje van den Bosch, gelegen aan de rivier de Maas. De Tuinen in Demen zijn anderhalve hectare groot en bestaan uit verschillende delen die elk hun eigen kleur en sfeer hebben. Een wandeling door de tuinen is een unieke ervaring. De combinaties van kleuren zijn soms subtiel, soms uitbundig maar steeds uitgekiend en niet alledaags. Het schouwspel van lijnen en doorkijkjes is verrassend en indrukwekkend. Kennis van planten en gevoel voor kleur zijn hier verenigd met sterk ruimtelijk inzicht en technische ervaring. Dit resulteert in een zowel evenwichtig als spectaculair geheel. Het biedt rust en het prikkelt. Het geeft energie en verleidt tot reflectie. De tuin verandert door het seizoen en steeds staan er andere planten in bloei. Het tuinseizoen start in mei met een overdaad aan bollen. Duizenden laatbloeiende tulpen zijn op kleur gecombineerd met voorjaarsbloeiende planten. Vanaf half mei stelen Irissen en pioenrozen de show. Je  kunt meer dan honderd verschillende cultivars van Iris Germanica zien, in alle denkbare kleuren. Pioenrozen pronken met hun weelderige bloemen. Juni is de rozenmaand en in de tuinen staan er meer dan duizend. Prachtig om te zien en heerlijk om te ruiken. Veel bekende en onbekende vaste planten staan in mooie combinaties te bloeien vanaf juni tot diep in het najaar. Vaste planten combineren wij met éénjarige planten. Elk jaar zaaien we veel eenjarige soorten in de kas om tijdig bloeiende planten te hebben. Later in de zomer bloeien niet alleen veel Asters maar zijn er ook veel siergrassen met hun bloei en mooie bladverkleuring te zien. Gedurende het hele tuinseizoen in de tuin een bezoek zeker waard.

De tweede tuin die we gaan bezoeken is in Molenhoek, Jardin de louise, van George en Agnes Wullems. Deze tuin van een kleine 5000 m2 werd aan jaren 80 aangelegd. Er kwamen paadjes en vijvers en de buxushaagjes en beukenhagen werden geplant, eveneens de bomen en veel struiken waaronder veel Viburnums en Acers. Engelse tuinen dienden als inspiratie voor de tuinkamers op kleur; een blauwe en een roze tuin aan de voorkant, een witte en een stralend gele aan de achterzijde. Hierop aansluitend ligt een verzonken oosterse tuin. Vanaf 2000 zijn de tuinkamers opnieuw ingericht om meer structuur te creëren. De Engelse borders werden vervangen door een formele blauwe tuin en de roze tuin werd een strakke tuin met een mediterraan tintje, rozen rond de twee vijvers en gazons die de ruimte benadrukken. Ook in de witte tuin zijn ruime gazons en borders, omgeven door een lange pergola met de witte roos Guirlande de Amour. In de oosterse tuin bevind zich een grote vijver samen met de Acers, Azaleas en Rodondendrons geeft deze tuin een sfeer van stilte. Zitjes versterken het wandelkarakter van de tuin. Her en der staan ook beelden. Hoewel de tuinen divers van aard zijn sluiten zij mooi op elkaar aan en gaat er een groot gevoel van rust uit maar met een vleugje romantiek. Ook dieren hebben hier een thuis; in de boomgaard lopen Soay schapen en kippen en in een eenden ren Koningsganzen en Mandarijn eenden.

De laatste tuin die we aandoen is de Villa in Persingen van Lily en Fried Frederix. De tuin ligt rondom het huis met de naam ‘De Villa’. Het huis wed gebouwd in de jaren dertig. De ligging van het woonhuis was zeker voor die tijd bijzonder, als vrijwel enige burgerwoning tussen monumentale boerderijen op pollen. Het huis werd in die tijd door de mensen uit de buurt ‘De Villa’genoemd. De eigenaren zijn hier in 2004 komen wonen en hebben de tuin met veel enthousiasme aangelegd. Het perceel is circa 2 ha groot en bestaat uit een siertuin rondom het huis, onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin en achtertuin. Daaromheen liggen een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin. Lopend richting stuwwal kom je over een slingerend pad langs twee weilanden. Daar grazen IJslandse paarden. Verder lopend kom je langs de nieuwe vijver die in 2012 is aangelegd. Aan het einde van het perceel bevindt zich nog de grassentuin. Een ongeveer honderd jaar oude haag uit de omgeving werd in 2005 in opdracht van Landinrichtingscommissie Ooijpolder verplaatst en langs het pad van de weilanden geplant en wel zodanig dat er steeds weer verrassende doorkijkjes naar de omgeving ontstaan.

Aan het eind van de middag gaan we op weg naar Van der Valk hotel in Amersfoort waar we onze dag afsluiten met een goed verzorgd koud en warm buffet, inclusief 2 drankjes naar keuze. Vertrek 7.30 uur vanaf Hoogkarspel sporthal de Sluis en om 8.00 vanaf het parkeerterrein bij zwembad de Waterhoorn,  graag 10 minuten vooraf aanwezig zijn! Terug in Hoorn rond 21.00 uur, in Hoogkarspel om 21.30.

Leden betalen € 71.50, de prijs voor niet leden is € 85.50. Graag eigen lunchpakket meenemen. Aanmelden bij Lia Schoenmaker, bij voorkeur aanmelden via de mail: ltm.schoenmaker(at)ziggo.nl of 0228-513458.

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915