Enkhuizen

05-07-20 Echium pininana

Verrast door de Echium pininana. Ned. naam: Reuzenslangenkruid (door Theo van der Jagt)

Hij was er zomaar, vlak bij de voordeur, heerlijk in het zonnetje. Hij leek het er best naar de zin te hebben, maar wat was zijn naam en waar kwam hij vandaan? Had iemand van de zaai- en stekclub een plantje aan ons gegeven en was het steekhoutje ver­loren geraakt? Had iemand hem meegenomen van een vakantie op de Canarische eilanden? Niemand die het wist.

De verrassing begon in 2017; er ontwikkelde zich een forse rozetvormende  plant, niet ge­weldig, maar opvallend vreemd door zijn lange enigszins ruwe bladeren.

Het wachten op een bloem bleek verloren tijd. Onze nieuwsgierigheid werd uiteindelijk zijn redding. Hij mocht blijven staan om te zien of hij winterhard zou zijn.

De nieuwe Hollandse winter doorstond hij ruimschoots, en in dat tweede jaar zette onze ongenode gastplant een groeispurt in en was onherkenbaar in zijn nieuwe habitus. Van rozet naar een toorts van ruim twee meter hoog.

 

Aan de toorts leken zich bloemetjes te gaan vormen. Het bovenste deel ervan ging zich krommen en werd steeds breder en forser. Wat eerst op de aanmaak van  bloemetjes leek werd bewaarheid. Er kwamen in de bovenste meter van de toorts korte aartjes tevoorschijn met roze bloemetjes, al snel verkleurend naar blauw.

De kop van de toorts nam naar onze waarneming meer en meer de vorm aan van een  waakhond; nee, forser en groter nog. Opvallend daarbij was dat bijen en hommels met tientallen tegelijk een plaatsje op de rozet zochten om de mooiste bloemetjes eventjes aan te doen, gauw naar de korf terug en opnieuw zo snel mogelijk naar de nog steeds naamloze aandachtstrekker. Een feest om naar te kijken! In België zouden de mensen het een wonder van schoonte noemen. En bij ons stond  hij te pronken in de tuin, de voortuin nog wel!

 

Maar… aan alles komt een eind, het werd herfst en onze plant begon duidelijk het onver­mijdelijke te ervaren, hij stierf en liet ons met een mooie herinnering achter.

Hij moet echter onze waardering voor de tweejarige show hebben gevoeld, want in 2019 stond er op dezelfde plaats een rozetvormende plant en in 2020, dit jaar dus, werd onze herinnering weer opgefrist. Een prachtige toorts vol bloemetjes, veel bijen en hommels. Wij kunnen nu echter de vraag van heel veel mensen, nieuwsgierig naar de naam van deze on-Hollandse  plant, beantwoorden. Het is de Echium pininana. Mensen, als je wat aparts in de tuin wilt hebben en gevoel hebt voor biodiversiteit, dan is deze plant het overwegen waard om in de tuin te zetten.

Je krijgt een plant die, eenmaal in volle bloei, de aandacht trekt en het gevoel laat ontstaan  van een tropische zomer in eigen tuin. De Echium, ook wel slangenkruid genoemd, is een tweejarige plant die aan het einde van het tweede jaar zijn zaadjes laat vallen en zo voor een nieuwe generatie kan zorgen. Soms moet je nog een jaartje langer wachten, maar dat is geen probleem, het zaad kent een geweldige houdbaarheid.

Tot slot. Voor velen natuurlijk een bekende plant, voor ons een geweldige verrassing.