Enkhuizen

05-07-20 Bijzondere planten vandaag: de Bletilla striata

Bletilla striata. Ned. naam: Winterharde Aardorchidee in onze tuin ( door Yvon Haakman-Riendehof)

Als tuinzadendonor stuurde ik zaad van de Bletilla striata naar Martien Kerk en kreeg toen de vraag of ik een stukje wilde schrijven over deze plant. Ik doe mijn best.

In 1983 verhuisden we van een huis met een klein tuintje naar een huis op 600 m2 grond, dat al jaren stond te wachten op nieuwe bewoners, in de Boerenhoek van Enkhuizen. Nadat alleen de buitenmuren nog stonden, konden we na flink klussen in het voorjaar verhuizen. We deden dat met onze motorschuit. Ook verhuisde een flinke stapel zwerfkeien mee, die onze zoon en dochter hadden ontdekt toen vlakbij ons oude huis een nieuwe weg aangelegd werd.

Na de verbouwing kwam de tuin aan de beurt. Eerst maar een tekening maken, met hoogteverschil vanwege de keien. En een vijver, dat was de gewoonte bij ons in de familie. Echt­genoot Arie werkte in de bouw, dus de vijver werd gemetseld. Nadat onze kinderen er naar hartenlust in speelden werden er waterplanten ingezet, en na verloop van tijd een aantal goudvissen. Ik denk dat de Bletilla striata toen ook een plekje kreeg aan de rand van de vijver in de West-Friese klei. Hij staat er dus al jaren en heeft menige winter meegemaakt. De naam dankt hij aan een Spaanse apotheker, terwijl de plant afkomstig is uit China, Japan en Zuidoost-Azië. De hoogte is 20 tot 30 cm. Aan zaaien heb ik zelf nog nooit gedacht. Ik las eens dat iemand na drie jaar een groen puntje zag, en zoveel geduld heb ik niet. Door de wortelstokken die hij maakt is de plant in de loop van jaren uitgegroeid tot een flinke pol. Hij is nog nooit af­gedekt en staat in de volle zon aan de rand van de vijver. De bloei van mei tot juli oogst altijd veel bewondering.