Enkhuizen

Voor de leden die de jaarvergadering hebben bezocht heeft het verzorgen van Hortensia’s geen geheimen meer. De presentatie van Cees Veenbrink liet niets aan ondui­delijkheid over. Alle aspecten over de aanschaf en het verzorgen van deze planten werden tijdens deze lezing besproken.

Nog even de belangrijkste zaken voor diegenen die de lezing niet bij konden wonen

Hortensia’s komen oorspronkelijk uit China en zijn door de botanicus Von Siebold in Europa geïntroduceerd. Er zijn bol-, scherm-, pluim- en klimhortensia’s. Gewone hortensia’s staan het liefst in de zon, klimhortensia’s kunnen ook in de schaduw.

Tips van Cees Veenbrink

Geef de hortensia’s in de zomer bij warm weer niet elke dag water; ze krijgen dan gauw te veel en de worden planten ‘lui’, ze gaan dan ondiep wortelen. Het is beter om de hortensia heel gericht water te geven bij de wortels onder aan de plant. Geef de hortensia ’s winters bij langere, droge periodes ook water, zodat ze niet kunnen uitdrogen.

Wat het snoeien betreft

Doe dit zoveel mogelijk in de periode van half maart tot eind maart. Je moet wel rekening houden met late nachtvorst.

- Gewone/boerenhortensia’s snoeien we boven de tweede knop van ‘onder af’ geteld.

- Voor pluimhortensia’s geldt: terugsnoeien tot ongeveer 15 tot 20 cm.

- Voor de Annabelle geldt: terugsnoeien tot ongeveer 10 tot 15 cm;  je krijgt dan stevigere stelen. Onder­steuning blijft mogelijk nodig.

Wil je een oudere Hortensia eens flink verjongen, snoei dan half augustus, ook als de bloemen dan nog bloeien, alle oudere stelen terug tot 10 cm boven de basis. De plant maakt van onder af nieuwe, jonge loten. Je krijgt dan het volgende jaar een compactere plant met nieuwe groei van onderuit.Verwijder ook dode takken/resten uit het hart van de plant. Het hart van de plant heeft ruimte nodig voor nieuwe loten.

Het bemesten

Dit kan het beste gebeuren na het snoeien met gewone organische mest of met langwerkende Hortensiamest.

Wilt u meer weten?

Aan de P. J. Jongstraat 70 in Lutjebroek geeft Cees graag advies over deze mooie plant.