Enkhuizen

22-09-20 De zaai- en stekclub bezoekt 'Isla Verde'

Pien van der Kleij

Op vijdagmiddag 7 augustus kwamen negen leden van de zaai- en stekclub voor de derde keer dit jaar bij elkaar. Niet om te ruilen, maar om te genieten van ‘Isla Verde’. Dit eilandje ligt niet in Spanje, maar achter de Mid­denweg in Bovenkarspel. Groen is het zeker. Op gepaste afstand van elkaar liepen wij de grote tuin door. Anneke en Johan vertellen altijd vol enthousiasme over hun tuin.

Ondanks de extreme hitte zag alles er perfect uit. Iedere week maait Anneke vol passie het grote gazon, dat is ook om door een ringetje te halen. Zo groen als gras is hier van toepassing. De vele bomen zorgen voor schaduw en koelte De borders staan vol met struiken, onder andere de kardinaalsmuts, pinda­kaasplant, bloeiende vaste planten en eenjarigen van hoog tot laag in vele kleuren, zoals een grote pol stevige margrieten, gele Ligularia, kogeldistel, kattensnor, lavendel, Hybiscus cannabis en bloeiende vaste Lathyrus; in tegenstelling tot de eenjarige ruikt deze niet. Anneke en Johan zijn gek op Salvia's, bloeien lang door tot diep in het najaar, stevige planten in onder andere rood, blauw en paars. De meeste zijn niet winterhard, dus als het kouder wordt, gaan zij uit de grond en worden in potten in de grote glazen kas gezet. Vetplanten in vele soorten, een aantal heeft bloemen op stevige stelen. Kleurige eenjarigen in pot en bak staan her en der verspreid.

De grote vijver met krabbescheer, waterlelies en de bieslelie, die laatste luistert ook naar graslelie, heeft smalle blaadjes. In juni en juli draagt de plant zachtgele bloemetjes. Veel salamanders en twee kikkers poedelen in het water. Diverse planten, onder andere de schoenlappersplant, staan langs de vijver. Achter de vijver staat een stenen bankje in de schaduw van bomen. Een heerlijke plek om te zitten, en tevens een mooi uitzicht op de waterpartij en de grote zijtuin. Hun tuin trekt grote vogels: Vlaamse gaaien, de bonte en groene specht, af en toe komt er een ijsvogel. Een tijdje terug zat Anneke binnen in de serre te genieten van de tuin, een harde klap, zij sprong op en zag een ijsvogel liggen op de grond. Snel naar buiten gerend en de vogel voorzichtig ge­pakt en op de tuintafel gelegd. Gelukkig vloog de ijsvogel na een half uur weer omhoog. In het gazon staat nog een stam van een door stormschade in 2013 geteis­terde Pinus (atlasceder). De spechten pro­beren met hun snavels er gaatjes in te boren, maar dat wil niet lukken. ‘Gaatjes boren met een boormachine zal de spech­ten helpen’, opperde Sietske. Binnenkort gaat dit gebeuren.

Om de stam staan bloeiende planten, onder andere een groep Leonothus leonorus (leeuwenoor). In de oksels van de blaadjes bloeien ronde oranje bloe­men. Na onze ronde door de tuin konden wij heerlijk zitten in een houten open over­kapping, de andere groep zat op het terras achter het huis. Thee, koffie, water en koek smaakten heerlijk. Tevens stukken meloen, kleine tomaatjes en komkommer. Voor 2020 is dit onze laatste bijeenkomst. Zaden worden weer verzameld en gedroogd om uit te delen in 2021.