Enkhuizen

22-10-19 Lezing door Ad Kunst

Lezing: Bollen en knollen in de lentetuin                                   

De open tuinendag van 22 juni staat me nog helder voor de geest. Het was die dag genieten van de mooie tuinen, maar vooral ook van de variatie in opzet en de achterliggende visie.

Wat leuk toch dat iedere tuineigenaar zo zijn eigen smaak er in kan aanbrengen.

Ik ga daar nu geen stukje over schrijven, want het gaat natuurlijk om de lezing van vanavond.

De lezing heeft als titel: ‘Lentebloeiende bol- en knolgewassen’, maar heeft toch alles te maken met de open tuinendag.

Samen met u wil ik dan even teruggaan naar de tuin van Ad Kunst in Hoogkarspel. Zittend in een kring van mensen en te midden van een romantische omgeving, deed Ad zijn verhaal; interessant en boeiend. Antwoord op alle vragen, aan gesprekstof geen gebrek.

Koffie op, tijd voor een rondleiding. Bij alles wat we zagen, de boeiende achtergrond over het waarom, waarbij zelfs de waterput werd genoemd als beginpunt van het ontwerp van de tuin.

Uit alles bleek de kennis en de liefde voor bollen en we zagen ze in vele vormen en kleuren.

Laat Ad ons nu toch verrassen met het aanbod er een lezing over te houden.

Een aanbod dat niet aan dovenmansoren werd gericht. Dank voor dat aanbod Ad.

Een lid van onze eigen afdeling, die ons gaat verrassen met prachtige foto’s en een plezierige en

ter zake kundige toelichting!

Ad zelf zegt: ‘Wist je dat je het voorjaar in huis kunt halen met bollen en knollen in je tuin’?

En zelf voeg ik daar nu aan toe: ’Denk daar maar eens over na’.

Ad helpt ons daarbij door te vertellen over zijn ervaring met al die schoonheden die je vanuit je huis de tuin in lokken om daar verder van te genieten. We gaan pareltjes zien die we nog niet allemaal kennen en dat maakt nieuwsgierig. Straks wordt het weer voorjaar, en na vanavond kijken we daar met extra genoegen naar uit.

Voor deze bloemrijke lezing op dinsdag 22 oktober, nodigen wij u van harte uit.

Locatie: Leger des Heilsgebouw

Murillostraat 22  Bovenkarspel.

Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Gratis kopje koffie/thee.

Niet- leden, ook welkom, betalen € 3.50.

 

 

 

 

 

 

18-10-19 Slotavond tuinkeuringen

Slotavond en prijsuitreiking tuinkeuringen

Op vrijdag 18 oktober a.s. staat de prijsuitreiking van de tuinkeuringen op het programma. Deze vindt plaats in ons vertrouwde Clusius College, Elzenlaan 2, 1613 VP in Grootebroek. Dit jaar worden de prijzen uitgereikt door Riekele Zwagerman. Hij gaf jarenlang les in de groene vakken op het Clusius College in Grootebroek. Tegenwoordig zet hij zich o.a. in bij Sow to Grow. A plant Science Experience in Enkhuizen (het vroeger Saet & Cruyt-museum Andijk).

De zaal gaat om 19.00 uur open en de avond start om 19.30 uur. Alle deelnemers aan de tuinkeuringen, andere tuinliefhebbers en belangstellende  zijn van harte welkom.

07-09-19 Leden kijken tuinen bij Leden Kees en Riet Wijnker Padland 4 Venhuizen

Leden kijken tuinen bij leden zaterdag 7 september a.s.

 

Voor de vierde keer dit jaar organiseert de tuinkeuringscommissie een moment om in de tuin van een medelid te komen kijken. Op zaterdag 7 september zijn we welkom in de tuin van Riet en Kees Wijnker, Padland 4, 1606 NL in Venhuizen

 

De familie Wijnker beschrijft hun tuin als volgt:

‘Met de beperkte hoeveelheid vierkante meters (700) hebben we geprobeerd een liefhebberstuin te creëren….

zoveel mogelijk diversiteit aan planten en bloemen in alle soorten kleuren…..

en dit samen met de ligging van onze tuin (zon wind) om op een zo plezierig mogelijke manier in te genieten!!’

Van harte welkom en tot ziens op zaterdag 7 september a.s. tussen 15.00 uur en + 17.00 uur in Venhuizen

 

Verder kunnen we u melden dat er op vrijdagavond 20 december nog ’n keer leden kijken tuinen bij leden georganiseerd gaat worden. Deze laatste keer van dit jaar zijn we welkom in de feestelijke, in het licht gezette, wintertuin van Siem v. Westen en Sieta Steneker. Het Dickens Noël Koor zal een optreden in de kerstsfeer verzorgen. Later meer hierover.

 

26-09-2019 Lezing Jan Huiberts Titel: 'In ieder tuin een Buddlea'

Lezing:’ In iedere tuin een buddleja’ op donderdag 26 september a.s. in De Nieuwe Doelen in Enkhuizen aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur

 

Het is alweer september. De vakantieperiode is voorbij en de eerste herfstkleurtjes zijn hier en daar al zichtbaar. Veel te vroeg naar ons gevoel.

Gelukkig zijn er nog heel veel tuinen met planten die de strijd tegen het verliezen van hun zomertooi nog dapper volhouden en ons er nog alle dagen van laten genieten. Zelfs de Buddleja, bij ons achter in de tuin, nodigt nog alle dagen de bijen en de vlinders uit voor een bezoekje. In dat spel van insecten kan ik soms minutenlang toeschouwer zijn.

September is ook de maand om vooruit te denken. Uit ervaring weten we, dat september en ook oktober de beste maanden zijn om vaste planten te scheuren, om de tuin te reorganiseren en aan te vullen met mogelijk nieuwe planten.

De lezing van vanavond speelt daarop in. Het is Jan Huiberts van kwekerij Dependens uit Bennekom die ons daarin voorgaat met prachtige opnames en vakkundige toelichting. Het gaat daarbij niet alleen over de Buddleja, maar over een keur aan vaste planten.

Geweldig om zo’n echte vakman over zijn liefde voor het vak te horen praten.

Op mijn verzoek stuurde Jan een korte toelichting naar ons toe.

 

Kwekerij Dependens is al weer jaren de NPC collectiehouder van het geslacht Buddleja

(vlinderstruik). Meer dan 100 verschillende soorten en variëteiten zijn aanwezig op de kwekerij en ca. 80 verschillende vlinderstruiken zijn altijd op voorraad.

Over dit geslacht hopen we een behoorlijk gedeelte van de lezing te houden. Maar het zou wel een beetje saai worden, als het alleen maar over Buddleja zou gaan. Wij zijn nu eenmaal een beetje een afwijkende kwekerij, met veel soorten bomen, heesters en vaste planten, dus andere planten komen ook aan bod. Wij kweken biologisch en doen dit uitsluitend met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook deze onderwerpen komen op de lezing aan bod. Kortom, een avond met veel informatie over planten, kweken en duurzaamheid. Samen kunnen we er een leerzame, gezellige avond van maken. Ik leer ook graag van U.

Met vriendelijke groet,

Jan Huiberts

Kwekerij Dependens

Langesteeg 11

6721 NB  Bennekom

 

U bent van harte welkom op donderdag 26 september 2019.

Plaats: De Nieuwe Doelen in Enkhuizen.

Aanvang  20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Gratis bakje koffie/thee.

Niet-leden, ook welkom, betalen €3.50.

 

Verfijn resultaten

Er zijn geen agenda items gevonden