Enkhuizen

Verslag excursie najaarstuinen Ermelo en bezoek aan kwekerij De Hessenhof op wo 22-9-2021

Na anderhalf jaar konden we eindelijk weer een keer met elkaar op pad, waar iedereen echt aan toe was.

De start van deze dag begon al goed door het mooie zonnige weer. Vanwege de kermis in Hoogkarspel was de opstapplaats verhuisd naar het parkeerterrein bij het station Bovenkarspel-Grootebroek. Een mailtje hierover werd door iedere deelnemer gelezen, want iedereen was er ruim van tevoren aanwezig. In de bus zaten al 23 deelnemers van afd. Hoorn en de 23 van afd. Enkhuizen konden er makkelijk bij. Deze dag werd georganiseerd door afd. Hoorn.

De start van deze dag was de tuin Eben Haezer te Ermelo met een grootte van 3.000m2, die er fraai ontworpen en prachtig onderhouden uit zag. De traditioneel aangelegde achtertuin met vijver en groot gazon met rondom gemengde borders zag er schitterend uit. We konden genieten van een kopje heerlijke koffie/thee met een zelfgebakken lekkernij. Hier was de mogelijkheid om een plantje te kopen.

De 2e tuin was de Tuin Polhuis ook te Ermelo met een grootte van 3.500m2 . Rond de gerestaureerde 100 jaar oude boerderij lag een vijver, met daaromheen verschillende borders, allemaal op kleur. Rond het huis veel aparte schitterende kuipplanten en ook in de kas stonden prachtige exemplaren. De meegenomen lunch kon in deze tuin worden genuttigd. En voor vertrek werden we nog verrast met een heerlijk gebakje. Ook hier werd gretig gebruik gemaakt om wat planten aan te schaffen.

Hierna ging de bus richting Ede naar de biologische kwekerij De Hessenhof. In de maand september bestond deze kwekerij 40 jaar. In de luwte achter wallen en hoge beukenhagen konden we de moerbedden, met meer dan 6.000 soorten, bewonderen en dat allemaal bij een mooi zonnig weertje. Bijzondere soorten die hier te koop waren, werden hier ingekocht. Bij vertrek moest Paulien, onze chauffeuse, achteruit het terrein af, hetgeen niet makkelijk was, maar daar slaagde ze cum laude voor. Groot applaus volgde.

Op naar Veenendaal waar we deze keer konden genieten van een kop soep, pannenkoek en een ijsje. Hierna gingen we richting huis en stapten om ca. 21.30 uur uit de bus.

We danken Laeta en Mardo voor deze prima dag.